رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان گفت: از ورود فاضلاب روستاها و ساخت و سازهای غیرمجاز و حرکت خزنده شهر به سمت «زریوار» را از عوامل تهدیدکننده این تالاب جهانی نام برد.
به گزارش گفتمان زاگرس:ابراهیم همتبلند اظهار کرد: تالاب زریوار در سطح ۳ هزار و ۲۹۳ هکتار به عنوان پناهگاه حیات وحش شناخته شده و یکی از منابع تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست است.
وی تصریح کرد: برابر ماده ۱۶ قانون حفاظت محیط زیست، متولی اصلی محدوده زریوار، سازمان محیط زیست و در استان کردستان، ادارهکل محیط زیست است.
رییس اداره حفاظت محیط زیست مریوان خاطرنشان کرد: قانون حفاظت و احیای مدیریت تالابهای کشور نیز مدیریت تالاب را سازمان حفاظت محیط زیست میشناسد.
همتبلند افزود: تالاب زریوار حدود ۶۰ میلیون مترمکعب آب دارد که سالانه این میزان بین ۶۰ تا ۴۰ میلیون و برخی مقاطع خشکسالی تا ۲۰ میلیون مترمکعب متغیر است.
وی اذعان کرد: تالاب زریوار به واسطه وسعت و همچنین در مسیر مهاجرت بودن پرندگان سالانه میزبان بیش از ۱۴ هزار قطعه پرنده مهاجر است.
وجود ۲۳۸ گونه پرنده بومی و مهاجر در تالاب زریوار
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مریوان عنوان کرد: تالاب زریوار ۲۳۸ گونه پرنده ثبت شده دارد که این پرندگان گاه به صورت بومی و گاها مهاجر وارد محدوده تالاب و حیات وحش زریوار میشوند.
همتبلند با بیان اینکه سیستم زریوار یک اکوسیستم تالابی شامل نیزار، سیرپهنه آبی و پهنههای تالابی است، گفت: قسمتهایی از تالاب در برخی فصول سال پرآب و در مقاطعی هم به صورت خشکیده است.
وی عنوان کرد: تالاب زریوار از سال ۹۲ دارای طرح جامع زیستبومی است که در سطح استان مصوب شده و به عنوان سند بالادستی به بقیه استانها ابلاغ شده است و کارگروههای اجرایی در این راستا در سطح شهرستان تعریف شده و وظایف تمام دستگاهها و ارگانهای ذینفع احصا و باید براساس این برنامه در رابطه با مدیریت تالاب اقدام کنند.
وی تصریح کرد: دبیری این کارگروهها با اداره محیط زیست و ریاست آن در شهرستان با فرماندار است که در قالب این کارگروه مدیریت تالاب را از صرف شهری به مدیریت زیستبومی تغییر دادیم.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مریوان اضافه کرد: طرح جامعی در رابطه با گردشگری، وضعیت زیستمحیطی تالاب و در رابطه با تهدیدهای پیرامون آن ارائه شده اما اجرای مصوبات کارگروه در ارتباط با زریوار اصلا رضایتبخش نیست.
ورود فاضلاب ۳ روستا به دریاچه
وی افزود: ساخت و سازهای شهر به طرف تالاب زریوار بعد از اخذ مصوبات مختلف همچنان وجود دارد و هر چند فاضلاب شهری قطع شده اما فاضلاب سه روستا از ضلع شرقی همچنان به درون دریاچه میریزد.
همتبلند گفتک فاضلاب ۷ روستای ضلع غربی هم قبلا وارد دریاچه میشد که ساماندهی شده و وارد تصفیهخانه مریوان میشود.
رشد خزنده شهر مریوان به سمت دریاچه زریوار
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مریوان به عوامل تهدیدکننده تالاب هم گریزی زد و گفت: جدای از ورود فاضلاب چند روستا، وقوع آتشسوزی نیزارها که بیشتر عمدی است، رشد خزنده شهر مریوان به سمت تالاب به خاطر ساخت و سازهای غیرمجاز از جمله تهدیدات جدی زریوار است.
همتبلند اضافه کرد: پس از ثبت جهانی تالاب زریوار در کنوانسیون رامسر، این اداره با تمام توان با هرگونه تهدید و عوامل تخریب تالاب مقابله میکند و روند تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز با پیگیری در مراجع قضایی همچنان با قوت ادامه مییابد.
وی اذعان کرد: ساخت و سازهای غیرمجاز در حاشیه تالاب و تغذیهگرایی آب زریوار به گونهای که کیفیت آب تالاب را شدیدا با چالش مواجه کرده است، باید سریعا چارهاندیشی شود.
فارس
ثبت دیدگاه