شبکههای اجتماعی در مناطق کُردنشین این روزها شاهد بازنشر ویدیویی مربوط به سال ۹۶ است که برداشت برخی از کاربران توهین یکی از مجریان شبکه ۲ سیما به لباس کُردی است اما برخی دیگر سخنان او را توهین نمیدانند و این موضوع را شیطنت رسانهای عدهای فرصتطلب عنوان میکنند.
به گزارش گفتمان زاگرس:عوامل برنامه «زنده باد زندگی» شبکه ۲ سیما تابستان سال ۹۶ از «فریبرز عزیزی» فعال فرهنگی و کارآفرین اهل منطقه اورامانات کرمانشاه برای حضور در برنامه به عنوان کارآفرین موفق دعوت می کند و او نیز با لباس کُردی در این برنامه حضور پیدا میکند.
عزیزی که در این برنامه با «چوخه و رانک» و «کوله بال» که لباس کامل کُردی است حضور پیدا میکند، مجری در ابتدای شروع برنامه و پس از احوالپرسی از او میپرسد «این لباس چوپانی چیه تنتون»؟ که مهمان برنامه هم می گوید: این لباس در اصل یادگار زمان کاوه آهنگر و ضحاک مار به دوش و نماد آزادی از چنگال ظلم و ستم بیگانگان است که مجری هم با توصیف اینکه لباس خیلی زیبایی است می گوید من اسمش را نمیدانستم و فکر میکردم لباس نمدی مثل چادر است که چوپانان با خودشان می برند که از باد، بوران و برف آنها را مصون نگه دارد».
این گفت و گوی مجری برنامه شبکه ۲ و عزیزی است که این روزها برای دومین بار عده ای بخش هایی از آن را تقطیع کرده و بخش اول که مجری می گوید این لباس چوپانی چیه تنتون را به صورت گسترده در فضای مجازی بازنشر کرده و آن را توهین به لباس کردی قلمداد می کنند.
در ادامه این گفت و گو مجری از مهمان برنامه می پرسد که «به دلیل حضور در این برنامه این لباس را پوشیده اید که عزیزی می گوید من همه نمایشگاه ها، جشنواره های داخلی و خارجی و جلسات و آیین ها را با این لباس حضور پیدا می کنم و باعث افتخار من است».
هیچ بی احترامی به لباس کرُدی نشده است
برای تنویر افکار عمومی و دلایل بازنشر این ویدیو در فضای مجازی به سراغ عزیزی فعال فرهنگی و کارآفرین نمونه کشوری رفتیم تا دلایل این واکنش ها را از زبان او بشنویم.
عزیزی با بیان اینکه تاکنون در بیش از ۱۲ برنامه زنده تلویزیونی به عنوان کارآفرین و یا فعال فرهنگی اجتماعی و گردشگری حضور پیدا کرده ام، گفت: هر بار که به برنامه ای دعوت می شوم از بنده درخواست می کنند با لباس کُردی حضور پیدا کنم.
وی تصریح کرد: تاکنون در هیچ برنامه و جلسه ای به لباس کُردی نه تنها توهین نکرده اند بلکه بسیار با احترام برخورد نموده و آن را لباسی بسیار زیبا توصیف کرده اند.
او گفت: برای برنامه شبکه ۲ که تابستان ۹۶ دعوت شدم گفتم که قصد دارم با لباس کُردی حضور پیدا کنم که بسیار استقبال کردند و گفتند که باعث افتخار ماست با این لباس در برنامه حضور پیدا کنید.
وی اضافه کرد که اگر قصد توهین و بی احترامی به لباس کُردی باشد اجازه نمی دادند با این لباس در برنامه های زنده صدا و سیما حضور پیدا کنم در حالیکه تاکنون در بیش از ۱۲ برنامه زنده با لباس فاخر کُردی حضور پیدا کردم و تاکنون هیچ مشکلی هم پیش نیامده است.
وی توضیح داد که لباس کُردی یادآور پیروزی شیرین و افتخارآمیز اسطوره ای ماست یعنی بیش از تاریخ قدمت دارد و نماد آزادی خواهی صلح و استقامت کُردها در برابر ظلم و بیگانگان، گویای هویت و موجودیت اجداد من، حال و آیندگان من در این مرز و بوم، نماد و شناسنامه من و سلاح ما در برابر تهاجم فرهنگی ملتهای دیگر است.
سرمنشاء این شیطنت آن سوی مرزها است
این کارآفرین نمونه کرمانشاهی در ادامه این گفت و گو با بیان اینکه این دومین بار است که این ویدیو را تقطیع می کنند و بازنشر می نمایند، گفت: سرمنشاء این شیطنت ها به آن سوی مرز و با هدف خدشه دار کردن وحدت اقوام و مذاهب ایران انجام می شود و دست هایی در پشت پرده می خواهند با چنین اقداماتی به اهداف شوم خود برسند.
عزیزی با بیان اینکه برخی ها در آن طرف مرز برای برجسته کردن خود اقدام به بزرگنمایی چنین موضوعاتی می کنند، افزود: در آن برنامه زنده شبکه ۲ سیما هم مجری برنامه گفت که من اسم این لباس را نمیدانم و تاکنون نیز سه بار عذرخواهی کرده و دیگر دلیلی برای این همه هجمه وجود ندارد.
او چوپانی را شغلی مقدس و شغل انبیای الهی دانست و گفت: ما کُردها در طول تاریخ دامدار و دامپرور بوده ایم و همواره به این شغل با دیده تقدس و احترام برخورد کرده ایم و افتخار هم می کنیم لباس چوپانی به تن کنیم اما در برنامه ای که با مجری صحبت کردم، اعلام کرد اسم لباس را نمیدانستم و قصد توهین هم هرگز نداشته و ندارم.
وی در ادامه گفت: قیچی کردن این فیلم را اولین بارچند سال پیش توسط یکی از سایتهای آن طرف مرز و با نیت شوم تقابل مردم و حاکمیت انجام شد و دیدند که به هدف شوم خود نرسیدند برای بار دوم آن را بازنشر کردند که خوشبختانه مردم با فرهنگ کُرد واکنش هایی خوبی در این ارتباط داشتند.
وی با بیان اینکه افرادی که تنها بخش تقطیع شده فیلم را دیدهاند واکنشهای تندی نشان داده اند، گفت: من به این افراد حق می دهم اما باید گفت و گو را به صورت کامل می دیدند و بعد به قضاوت می نشستند که بنده نسخه کامل گفت و گو را در صفحه شخصی خود در شبکه های اجتماعی منتشر کردم.
برخی از توجه حاکمیت به مناطق کُردنشین ناراحتند
این فعال گردشگری در ادامه این گفت و گو با تلاش های خوب چند سال اخیر در توجه به حوزه گردشگری در مناطق کُردنشین به خصوص در استان کرمانشاه اشاره کرد و گفت: بنده شخصا در ثبت ملی لباس کُردی نقش داشتم و اتفاق فرهنگی بسیار خوبی بود که از مسوولان دست اندرکار قدردانی میکنم.
عزیزی همچنین به تلاش های حاکمیت و دولت برای ثبت جهانی اورامان نیز اشاره کرد و افزود: این رویداد بزرگ می تواند منشا تحول اقتصادی در استان های کرمانشاه و کردستان باشد و باید از مسوولان قدردانی کرد که پیگیر این موضوع هستند.
او ثبت ملی تنبور دالاهو را از دیگر اقدامات خوب دولت در سال جاری دانست و گفت: این موضوعات به مذاق برخی افراد خوش نمی آید و تنها می خواهند به مردم کُرد القا کنند که حاکمیت به آنها توهین می کند در حالیکه این گونه نیست.
تماس متعدد رسانههای خارجی
این فعال فرهنگی و اجتماعی در ادامه این گفت و گو به تماس های متعدد از شبکه های تلویزیونی فارسی زبان خارج از کشور خبر داد و گفت: بیش از ۲۰ بار از چندین شبکه تلویزیونی با بنده تماس گرفتند و می خواستند از طرف من این توهین را اعلام کنم که با درخواست مصاحبه آنها مخالفت کردم.
عزیزی افزود: تاکنون با هیچ رسانه خارجی مصاحبه نکرده و نخواهم کرد و از میان رسانه های داخلی هم ایرنا اولین رسانه ای است که موضوع را از زبان بنده جویا شده که جای قدردانی دارد.
او گفت: بنده معتقدم که باید از طریق رسانه های داخلی این موضوعات را شفاف و صریح و به صورت واقعی به اطلاع افکار عمومی برسانیم و از شیطنت بیگانگان جلوگیری نماییم.
رسانهها لباس کُردی را معرفی کنند
این فعال فرهنگی در بخش پایانی این گفت و گو، از رسانه های داخلی انتقاد کرد و گفت: اینکه یک مجری صدا و سیما با لباس کُردی آشنا نیست به نظرم مقصر خود فعالان فرهنگی، اجتماعی و گردشگری و رسانه های منطقه هستند که چرا نباید این لباس را معرفی کنند.
عزیزی افزود: انتظار می رود رسانهها به خصوص صدا و سیما در معرفی هرچه بیشتر فرهنگ، آداب و رسوم، زبان و لباس مردم مناطق کُردنشین بیشتر تلاش نمایند.
انتقاد نماینده سردشت نسبت به برنامههای صدا و سیما درباره اقوام ایرانی
از سوی دیگر به دنبال واکنشهای کاربران شبکه های اجتماعی فضای مجازی؛ نماینده مردم پیرانشهر و سردشت در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز (دوشنبه، ۲۹ دی ماه) گفت: آقای علی عسگری، چرا اجازه میدهید در برنامههای صدا و سیما به اقوام اصیل ایرانی توهین شود؟ مگر مقام معظم رهبری بارها در سخنان خود نفرمودند که توهین به اقوام و مذاهب گوناگون در کشور خط قرمز نظام است؛ پس چرا به توصیههای حکیمانه رهبری عمل نمیکنید.
«کمال حسینپور» در تذکری خطاب به رییس سازمان صدا و سیما افزود: نیک می دانید کُردها از اصیلترین و قدیمیترین اقوام ایرانی هستند، چرا در رسانه ملی که از بیتالمال تأمین اعتبار میشود هر روز به اقوام اصیل ایرانی، کردها، لرها، بلوچ و ترکمن توهین میشود؟
وی تأکید کرد: لباس کُردی، لباس غیرت، شهامت و مردانگی است. چگونه به خود اجازه میدهید به فرهنگ اصیلترین قوم ایرانی توهین کنید، ما نمایندگان کرد به هیچ عنوان به هیچ فردی اجازه نمیدهیم این کار را انجام دهد، بنابراین لازم است در انتخاب مجریان و میهمانان برنامه صدا و سیما دقت کرده و از مردم غیور و انقلابی کرد معذرتخواهی کنید.
نامه نمایندگان مناطق کُردنشین به رهبر معظم انقلاب
این موضوع برخی از نمایندگان مناطق کُردنشین را نیز وادار به واکنش کرد و آنان در نامه ای خطاب به رهبر معظم انقلاب به این موضوع واکنش نشان دادند.
در این نامه که اسامی علی رضایی؛ نماینده کنگاور، صحنه و هرسین، شهریار حیدری؛ نماینده قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب و آرش لهونی؛ نماینده پاوه و اورامانات در بین امضاکنندگان مشاهده می شود، آمده است: همانگونه که حضرتعالی استحضار دارید لباس کردی به عنوان یکی از نمادهای هویتی مردم مناطق مختلف کردنشین از زیباترین نوع پوشش ایرانی به شمار می رود و مطابق با باورهای شرع مقدس اسلام است.
در ادامه این نامه همچنین آمده است: بارها در شبکه های مختلف سراسری صدا و سیما و مراکز استان ها به مردم غیور کُرد و لباس فاخر کُردی توهین شده که زمینه رنجش میلیون ها نفر از جامعه کُرد در کشور و جهان را فراهم نموده و فرهنگ و دلاورمردی های اقدام ایرانی بخصوص کردها را مورد هجمه قرار داده اند.
در ادامه این نامه آمده است: اینجانبان به نمایندگی از مردم فهیم کُرد که در دفاع از کیان کشور تاکنون از هیچ تلاشی دریغ نکرده اند ضمن تشکر از رهنمودهای حضرتعالی در مقاطع مختلف، درخواست داریم در این رابطه و در جهت جلوگیری از تکرار پخش برنامه های ضد وحدت و توهین آمیز به اقوام ایرانی در رسانه ملی دستورات حکیمانه صادر فرمایید.
ایرنا