معاون اول رئیس جمهور حداکثر تا اوایل مردادماه بحران خاموشی برق خواهیم داشت، گفت: اطمینان میدهیم که برق جاهای ضروری و مهم قطع نشده و نخواهد شد.
به گزارش گفتمان: اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور امروز (سهشنبه) ۱۵ تیر در حاشیه بازدید از بازدید از مرکز ملی راهبردی شبکه برق کشور (دیسپاچینگ) اظهار داشت: ما حداکثر تا اوایل مردادماه بحران خاموشی خواهیم داشت.
وی افزود: وزیر نیرو طبق اصل ۱۲۷ و ۱۳۸ قانون اساسی در نشست فردای هیأت دولت اختیاراتی را برعهده خواهد گرفت و قرار است او در نقش فرماندهی این حادثه «بحران خاموشی برق» مدیریت لازم را داشته باشد.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: محدودیتهایی قرار است برای واحدهای صنعتی در نظر گرفته شود چرا که ما دچار کمبود برق هستیم و این محدودیتها در ۲ تا ۳ هفته آینده برای آنها اعمال خواهد شد این در حالی است که این واحدی صنعتی و تولیدی تعطیلات تابستانی داشته و از این ایام برای بازسازی و تعمیرات استفاده میکنند لذا از آنها خواستهایم که این کار را در ایام پیشرو انجام بدهند و برای آن شرایط و حمایتهایی در نظر گرفتهایم تا از برق کمتری استفاده کنند.
جهانگیری گفت: وزارت نیرو اجازه دارد به واحدهای صنعتی اعلام کند که آنها میتوانند از ۱۰ درصد برقشان استفاده کنند و این اقدامات وزارت نیرو برای حفاظت از شبکه برق و توزیع برق کشور است.
وی گفت: وزارت صمت با وزارت نیرو توافقاتی را درباره تعطیلی و یا استفاده از فرصت تعطیلات تابستانی و بازسازی و تعمیر واحدهای تولیدی و صنعتی داشته است و در این مسیر همراهیهای لازم را برای مواجهه با خاموشیهای برق در نظر خواهند گرفت.
وی با بیان اینکه صنعت برق یکی از صنعت های مهم و پیشرو در ایران است، تصریح کرد: به فضل الهی در سنوات گذشته، سرمایه گذاری زیادی در حوزه برق کشور انجام شده و در حدود ۸۵ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاه های حرارتی و آبی کشور است که در دنیا ظرفیت بالایی است و رتبه چهاردهم جهان را در این حوزه داریم.
معاون اول رییس جمهوری با اشاره به این موضوع که میزانی از این ظرفیت که از نظرعملیاتی می توان استفاده کرد با احتساب نیروگاه های آبی حدود ۵۲ تا ۵۳ هزار مگاوات در مقطع فعلی است، یادآور شد: به دلیل شرایط خشکسالی، وضعیت سدها و پیش بینی آب شرب استانهای مختلفی که از آب سدها استفاده می کنند، در مقطع فعلی یک نیروگاه آبی که حدود ۱۲ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده دارد حدود ۲ تا سه هزار مگاوات بیشتر متناسب با شرایط بهره برداری ندارد و یک محدودیت بسیار بالایی در استفاده از نیروگاه های آبی داریم.
جهانگیری به افزایش حرارت و دمای کره زمین و همچنین گرمای کشور ایران اشاره کرد و گفت: گرمای بالا همزمان با خشکسالی را امسال داشتیم و به همین دلیل میزان مصرف افزایش پیدا کرده و طبق آماری که وزارت نیرو در جلسه امروز اعلام کرد اکنون حدود ۶۴ هزار مگاوات مصرف برق داریم اما حدود ۵۳ هزار مگاوات ظرفیت تولید است و ۱۱ تا ۱۲ هزار مگاوات کسری در حوزه تولید برق داریم.
وی افزود: مصوبه ای را چندی قبل دولت ارائه کرد و در طول سنوات گذشته هم وزارت نیرو همواره این کار را انجام می داد و بر اساس آن با واحدهای مصرف خصوصا در بخش صنعت توافق می شد که مصرفشان از ساعات اوج مصرف به ساعات دیگری منتقل شود.
معاون اول رییس جمهوری با یادآوری این موضوع که ساعات ۹، ۱۰ صبح تا غروب ساعات اوج مصرف برق است، گفت: به دلیل مصرف بخش خانگی برای دستگاه های سرمایشی و فعالیت کامل واحدهای تولیدی و سیستم اداری و تجاری در این ساعات، بیشترین مصرف را در این ساعات شاهد هستیم. وزارت نیرو یکی از کارهایی که انجام می داد تقسیم این پیک مصرف بود که اینبار هم اینکار را انجام داد.
جهانگیری گفت: براساس مصوبه دولت که خردادماه صادر شد، وزارت نیرو به دستگاه ها این اجازه را داد که با تغییر ساعات شروع و پایان کار ادارات در استان های مختلف و تنظیم میزان دمای اتاق ها در ادارات به شکلی که کمتر از ۲۵ درجه نباشد، مصرف برق را در ساعات اوج مصرف مدیریت کنند. بر این اساس، اگر در ساعات تعطیلی ادارات، واحد سرمایشی یا واحد مصرف کننده برق روشن باشد مسئولیت متوجه رییس اداره است و رییسان ادارات موظف به رعایت این دستورالعمل هستند و در صورت رعایت نکردن با آنها برخورد خواهد شد.
وی با اشاره به خاموشی های خانگی در روزهای اخیر خاطرنشان کرد: مردم به شدت اذیت شدند و فشارهای زیادی را به خاطر خاموشی ها تحمل کردند و امروز آقای رییس جمهوری در نهایت تواضع و خلوص نیت از مردم عزیز به خاطر این خاموشی ها عذرخواهی کردند.
معاون اول رییس جمهوری خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر، خصوصا در سال گذشته، دستگاههای ماینر تولید کننده رمز ارز در کشور راه اندازی شدند. آنهایی که با مجوز راه اندازی شدهاند، تعدادش محدود است. هم در مصوبه قبلی دولت آمده و هم در مصوبه امروز دولت آمد که تمامی این مراکز باید تولید رمزارز را متوقف کنند.
وی با بیان اینکه مراکز تولید رمزارز دارای مجوز در مقطع فعلی اجازه ندارند در هیچ ساعتی از شبانه روز فعال باشند، افزود: در صورت رعایت نکردن این دستورالعمل، وزارت نیرو مجوز آنها را لغو خواهد کرد و در مصوبه فردای هیات دولت هم بر این موضوع تاکید خواهد شد.
جهانگیری در خصوص فعالیت مراکز تولید رمزارز غیرمجاز هم گفت: شوراهای تامین استان برای شناسایی مراکز غیر مجاز فعال خواهند شد و وزارت نیرو نیز قادر است از طریق میزان مصرف برق واحدها، آنها را شناسایی کند. وزارت اطلاعات و وزارت ارتباطات نیز با روش های دیگری قادر به شناسایی این مراکز هستند. فعالیت مراکز تولید رمزارز غیرمجاز خلاف قانون است و باید جلوی آنها گرفته شود.
وی با اشاره به اختلاف نظر درباره میزان مصرف برق دستگاه های تولید رمز ارز خاطرنشان کرد: در سال جاری، میزان مصرف برق خیلی بالا رفته است. حتما گرما و بحث های دیگر در این افزایش مصرف موثر هستند ولی به نظر می آید که عامل دیگری نیز باعث این افزایش غیرطبیعی مصرف برق در کشور است و باید همین دستگاه های تولید رمزارز علت این موضوع باشند.
معاون اول رییس جمهوری با بیان اینکه در خصوص توقف فعالیت تولیدکنندگان رمزارز با دستگاه قضایی هماهنگ شده، گفت: شورای عالی امنیت ملی هم موضوع توقف فعالیت آنها را تصویب کرده و دولت مجددا تصویب می کند و این اقدامات جرم است و باید دستگاه های تولید رمزارز جمع آوری و متوقف شوند.
جهانگیری خطاب به استانداران سراسر کشور تصریح کرد: استانداران به عنوان نمایندگان عالی دولت در استان ها مکلف هستند هر کاری در این زمینه را با هماهنگی شخص وزیر نیرو انجام دهند. وقتی وزارت نیرو و وزیر نیرو تصمیم گرفته که در استانی محدودیتی اعمال شود این دستور تعیین کننده است و دستور دولت محسوب می شود و استانداران باید با وزیر نیرو همراهی کنند.
وی افزود: خواهش می کنم استانداران عزیز که همواره در حوادث و بحرانها نقش کلیدی و تعیین کننده داشتهاند در این دو سه هفته هم با وزارت نیرو همکاری کنند تا سیاستهای اعلامی دولت برای مدیریت بهینه برق اجرایی شود.
جهانگیری یادآور شد: وزارت نیرو و وزیر نیرو اجازه دارد از امشب به واحدهایی که اعلام می کند در حد ۱۰ درصد از میزان مصرف نکنند کسی از دستور وزارت نیرو در واحدها تمرد کند حتما وزارت نیرو به دلیل شرایطی که وجود دارد و حفاظت از برق کشور است با آنها برخورد خواهد شد.
وی اضافه کرد: وقتی خاموشی و محدودیت پیش می آید با اراده جای مشخصی خاموشی اعمال نشود ممکن است به کل شبکه برق کشور لطمه جدی زده شود و این به هیچ وجه به مصلحت کشور نیست و تا الان با کاری که کارشناسان و مهندسین صنعت برق کشور انجام دادهاند شبکه برق کشور دچار حادثه جدی که در برخی کشورهای دیگر اتفاق افتاده است نداشته ایم و امیدواریم که در سالهای بعد هم نداشته باشیم. بنابراین باید دستگاه ها همراهی کنند.
معاون اول رییس جمهوری گفت: وزارت صمت با وزارت نیرو در زمینه محدودیتهای برقی در صنعت توافق کردند و وزارت صمت باز هم همراهی خواهد کرد. از امشب با محدودیتهایی که در بخش صنعت اعمال می شود دوستان همراهی کنند که بتوانیم شبکه برق را مدیریت کنیم.
جهانگیری افزود: امیدواریم با تصمیماتی که گرفته شده در بخش خانگی حداقل خاموشی داده شود یا اگر بشود اصلا خاموشی داده نشود. اگر قرار شد خاموشی داده شود همانطور که رییس جمهور گفت در شبانه روز در یک ساعت محدودی آن هم حداقل از ۴۸ ساعت قبل اعلام شود که خانوار بداند در چه ساعتی خاموشی خواهد داشت. لذا با تصمیماتی که اندیشیده شده و وزارت نیرو دنبال می کند حتما مشکل قطعی برق حل خواهد شد و در این چند هفته ما با حداقل آسیب پشت سر خواهیم گذاشت.
بیشتر بخوانید: |
قطعی برق مردم باید با برنامه ریزی درست و اطلاع قبلی صورت گیرد |
جلوگیری از خاموشی برق نیازمند صرفه جویی روزانه ۱۱ مگاوات برق است |
وی ادامه داد: سعی می کنیم که مرتب روزانه با وزیر نیرو جلسه داشته باشیم. همه دولت در این داستان در صحنه است. تلاش دولت بر این خواهد بود که مردم که هم در شرایط تحریم هستند و هم فشارهای متعدد و هم شرایط کرونا را تحمل می کنند بتوانیم در زمینه برق طوری عمل کنیم که از این محل به زندگی مردم در خانواده آسیبی وارد نشود.
معاون اول رییس جمهوری گفت: کار مهم این است که مسوولین وزارت نیرو و شخص وزیر با مردم صحبت کند و توضیح دهند و مردم از زبان مسوولین وزارت نیرو بشنوند که چه اتفاقی افتاده است و چه مشکلاتی وجود دارد. ما تجربه کرده ایم که هر وقت با مردم صادقانه صحبت کردیم و مسایل را با مردم در میان گذاشتیم آنها هم کمک کردند و از مشکلات به خوبی عبور کردیم.
جهانگیری گفت: امیدواریم از امشب وزیر و همکارانشان با مردم مسایل را مطرح کنند و از مردم برای عبور از این شرایط کمک بگیرند.