فارغ التحصیلان دامپزشکی بیکار نمی مانند/ ۵۶ درصد کاهش کانون بیماری دامی در همدان
15 مهر 1400 - 10:06
بازدید 223
9
دامپزشکی دانشی تجربی است که به شناخت، درمان و پیشگیری بیماری‌های حیوانات به غیر از انسان (non-human animals) می‌پردازد. در این رشته همچنین به بیماریهای مشترک انسان و دام پرداخته می‌شود.
پ
پ

به گزارش گفتمان: دامپزشکی دانشی کهن است و در ایران قدیم از دامپزشک به عنوان بیطار یاد می‌شده است. واژه انگلیسی دامپزشکی (veterinary) برای اولین بار توسط توماس براون در سال ۱۶۴۶ به کار گرفته شد. دامپزشکی صرفا به معنای درمان یک بیماری در دام نیست، بلکه این رشته نقش موثری در بهداشت عمومی و ارتقای سلامت جامعه دارد و با فقدان دامپزشکی، بدون شک بخشی از سلامت جامعه به خطر خواهد افتاد. در قانون سازمان دامپزشکی کلمه دام به حیوانات اهلی، طیور، ماهی، زنبور عسل، کرم ابریشم، حیوانات آزمایشگاهی و حیوانات باغ وحش اطلاق می‌شود و مقصود از کنترل بهداشتی، بازرسی و اقداماتی است که از لحاظ پیش‌گیری و مبارزه با امراض دامی و بیماریهای مشترک بین انسان و دام لازم و ضروری است.

مدیر کل دامپزشکی استان همدان  از کمبود نسبی دامپزشک در استان همدان خبر داد و گفت: رشته دامپزشکی یکی  از رشته‌هایی محسوب می‌شود که هیچ فردی بعد از تحصیل در آن بدون کار نمی‌ماند.

دکتر محمود رضا رسولی با بیان اینکه هیچ دامپزشک علاقمند به کار بدون کار نمی‌ماند، اظهار کرد: رشته دامپزشکی علاقه می‌طلبد، به گونه‌ای که اگر فردی بدون علاقه به این حرفه ورود پیدا کند نمی‌تواند برای خود شغل داشته باشد، بنابراین اگر دامپزشک به شغل دامپزشکی علاقه داشته باشد جا برای کار کردن پیدا کرده و در این حرفه می تواند موفق شود.

وی همچنین از کاهش ۵۶ درصدی کانون بیماری‌های مختلف دامی در شش ماهه امسال در استان خبر داد و گفت: در حال حاضر وضعیت بهداشتی خوبی در سطح استان همدان داریم و بر مبنای GIS آنلاین که به طور متمرکز در حال فعالیت است، نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۶ درصد کاهش کانون بیماری را شاهد هستیم.

وی با بیان اینکه با واکسیناسیون دامها و اقدامات پیشگیرانه از بسیاری از بیماری‌های دام و طیور، اظهار کرد: انجام این امور بر کاهش کانون بیماری‌ها تاثیرگذار بوده و واکسیناسیون دام و طیور نیز با هدف پیشگیری از بیماری‌های مختلف در کمک به کاهش کانون بیماری‌ها بی تاثیر نیست.

وی با بیان اینکه از سال ۹۷ تا کنون هیچ کانون تایید شده مبنی بر آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در استان نداشتیم، تصریح کرد: در این راستا نیروهای مجموعه دامپزشکی اقدامات پیشگیرانه را انجام دادند و این امر نتیجه بخش بوده است.

وی افزود: برای تشخیص سریع و زودهنگام آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در بخش مولکولی نیز انجام تست PCR را راه اندازی کرده‌ایم و این تست از طیور انجام می‌گیرد همچنین از این شرایط برای تشخیص ۱۳ نوع گوشت حیوان استفاده می‌شود و به این ترتیب گوشت ۱۳ نوع حیوان نیز تشخیص داده می‌شود.

مدیر کل دامپزشکی همدان به انجام پروژه‌های تحقیقاتی با مجموعه علوم پزشکی اشاره و اضافه کرد: این پروژه‌ها در زمینه ارتباط تب مالت، سل دامی و کرونا در حال انجام است.

وی با بیان اینکه سالانه نزدیک به ۷۸ میلیون نوبت سر واکسیناسیون علیه بیماری‌های دام انجام می‌دهیم، تصریح کرد: سمپاشی علیه انگل‌های خارجی دامها و سم‌پاشی محل نگهداری دام‌ها از دیگر برنامه‌های مداوم دامپزشکی محسوب می‌شود چرا که سلامت و بهداشت جامعه در سایه حفظ و حراست دامهای سالم تضمین می‌شود.

دکتر رسولی با بیان اینکه وظیفه مجموعه دامپزشکی ارتقاء بهداشت عمومی از طریق کنترل بهداشت مواد خام دامی و مبارزه با بیماری مشترک انسان و دام است، خاطرنشان کرد: در بحث واردات و صادرات گوشت قرمز و مرغ نیز مجموعه دامپزشکی نظارت مستقیم داشته و نقش اساسی در این زمینه دارد.

وی به عملکرد شش ماهه اول سالجاری اشاره کرد و گفت: نزدیک به چهار میلیون و ۷۰۰ هزار نوبت سر واکسیناسیون علیه بیماری‌های دامی و بیماری‌های مشترک از جمله بیماری شاربن، تب برفکی، آبله،برسلوز و سایرمصادیق انجام شده است همچنین برای کنترل تب مالت نیز ۹ هزار مورد نمونه برداری انجام شده و برای مبارزه با سل گاوی نیز بیش از ۱۶ هزار راس دام در دامداری‌ها تحت تست و نمونه‌برداری قرار گرفته‌اند.

مدیر کل دامپزشکی همدان با بیان اینکه بیش از ۹ هزار قلاده سگ در بخش دولتی و خصوصی واکسن هاری دریافت کرده‌اند، تصریح کرد: در بخش دولتی دریافت واکسیناسیون به صورت رایگان بوده و در بخش دولتی نیز به صورت بهادار انجام شده است.

وی ادامه داد: در شش ماهه اول امسال هفت کانون تایید شده هاری داشتیم که این ابتلا ناشی از گزیدگی توسط حیوانات مختلف بوده که به محض تشخیص اقدامات لازم برای امحا و معدوم سازی حیوان هار و واکسیناسیون حیوان و پاکسازی محل نیز انجام شده است که با انجام تمامی این امور کانون بیمای هاری بلافاصله خاموش شد.

وی با بیان اینکه کنترل بهداشتی مواد خام دامی و حفظ بهداشت عمومی در مراکز تولید و عرضه مواد خام دامی مورد توجه مجموعه دامپزشکی است، یادآور شد: در شش ماهه امسال از کشتارگاه‌ها بازدید و بازرسی انجام شد که بیش از ۱۴۰ هزار لاشه دام بازرسی شده همچنین ۱۰ میلیون قطعه طیور در کشتارگاه طیورمور بازرسی قرار گرفتند، همچنین در مراکز توزیع و عرضه نیز ۴۶هزار مورد بازدید از اماکن عرضه انجام شده که از این تعداد ۳۷۹ مورد به علت تخلفات بهداشتی به مراجع قضایی معرفی شدند همچنین ۳۰۰ تن مواد خام دامی غیر قابل مصرف ضبط و معدوم سازی شده است.

بیشتر بخوانید:
رئیس سازمان دامپزشکی کشور:محدودیتی به نام واکسن نداریم/در حوزه بهداشت مواد غذایی دستاوردهای مهمی داشته ایم
دامداران برای فروش دام مازاد به مجوز دامپزشکی نیاز دارند

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.