گفتمان: سند توسعه نفت و گاز استان کرمانشاه امسال ابلاغ شده و بر اساس آن قرار است ۱۵ پروژه عظیم نفت، گاز و پتروشیمی در استان اجرا شود که شامل پروژههای بالادستی، میانی و صنایع پایین دست است.
خوراک لازم برای اجرای این طرحها در کرمانشاه فراهم است، زیرا این استان از دیرباز در صنعت نفت و گاز پیشگام بوده و قدمت بیش از صد ساله پالایشگاه کرمانشاه گواهی بر این مدعاست.
تقریبا تمامی طرحهای این سند نفت و گاز بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته تا سال ۱۴۰۳ اجرایی خواهد شد و بخش قابل توجهی از سرمایهگذاریها، توسط دولت انجام میشود.
حالا معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه به تشریح جزییات “سند طرحهای توسعه نفت، گاز و پتروشیمی” استان کرمانشاه پرداخته است.
دکتر بهزاد باباخانی با بیان اینکه پیگیری برای تصویب سند طرحهای توسعه نفت، گاز و پتروشیمی استان کرمانشاه از حدود دو سال قبل استارت خورد و مسئولین ارشد استان با جدیت پیگیر اجرای آن بودند، اظهار کرد: این طرح بهار امسال از سوی وزارت نفت به استان ابلاغ شد تا آماده اجرا شود.
وی ادامه داد: در این طرح ۱۵ پروژه دیده شده که چهار طرح آن بالادستی و مابقی طرحها میانی و صنایع پایین دستی است.
به گفته این مسئول، مجموع سرمایه گذاری طرحهای این سند حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان (۲.۲ میلیارد دلار +۲۶۰ میلیون یورو) و حداقل اشتغالزایی آن در استان حدود پنج هزار نفر است.
توسعه میادین نفت و گاز استان و تلاش برای کشف میادین جدید
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه طرحهای بالادستی را شامل دو بخش توسعه میادین نفت و گاز استان و همچنین اکتشافات حوزه نفت و گاز با هدف یافتن میادین جدید اعلام کرد تا بتوان از ظرفیت ذخایر خدادادی غرب استان بیشترین بهره را برای تامین خوراک صنایع پایین دستی ببریم.
به گفته باباخانی، این چهار طرح توسط دولت انجام خواهد شد.
وی یکی از این طرحها را توسعه میادین نفتی نفتشهر اعلام کرد که هدف از آن افزایش تولید دو هزار تن بشکه نفت خام در روز است و توسط شرکت ملی نفت ایران اجرا خواهد شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه با بیان اینکه حجم سرمایهگذاری این طرح ۳۰ میلیون دلار و درآمد سالانه حاصل از آن ۳۶ میلیون دلار است، ابراز امیدواری کرد این طرح هرچه زودتر به بهرهبرداری برسد.
باباخانی دومین طرح بالادستی را شامل توسعه میادین سومار، سامان و دلاوران عنوان و خاطرنشان کرد: این طرح نیز با هدف تولید ۱۰ هزار و ۵۰۰ بشکه نفت خام در روز در نفت شهر اجرا خواهد شد.
وی با بیان ایکه این طرح توسط شرکت ملی نفت ایران اجرایی میشود، تاکید کرد: سرمایهگذاری این طرح ۱۱۵میلیون دلار و درآمد حاصل از آن نیز ۱۸۹ میلیون دلار در سال است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه ابراز امیدواری کرد، بر اساس پیش بینیهای صورت گرفته این طرح تا سال ۱۴۰۲ مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
باباخانی توسعه میادین گازی غرب استان (باباقیر و بیستون) را از دیگر طرحهای مادر اعلام کرد که در گیلانغرب انجام خواهد شد و یادآوری کرد: هدف از این طرح نیز تولید هشت میلیون مترمکعب در روز گاز غنی و دو هزار بشکه در روز میعانات گازی است.
وی اجرای این طرح را نیز بر عهده شرکت ملی نفت ایران اعلام و اضافه کرد: این طرح نیز با سرمایهگذاری ۱۸۰ میلیون دلاری اجرا و تولیدات آن به پالایشگاه پایین دستی ارسال خواهد شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه گفت: زمان پیش بینی شده برای اتمام این طرح نیز سال ۱۴۰۳ است.
وی اظهار کرد: چهارمین طرح مادر نیز طرحهای اکتشافی سایر میادین نفت و گاز با هدف یافت میادین جدید نفت و گاز در استان کرمانشاه است.
باباخانی یادآور شد: عملیات بخشی از این طرحهای توسعه میادین نفت و گاز در استان آغاز شده است.
پیشبینی احداث ۳ پالایشگاه و پتروشیمی مادر
معاون هماهنگی امور اقتصادی سپس به صنایع میانی این سند اشاره کرد و افزود: پالایشگاه گازی سیروان یکی از مهمترین طرحهای میانی است که در غرب استان اجرا خواهد شد و تولیدات آن شامل هشت میلیون مترمکعب در روز گاز و ۵۵۰ هزار تن در سال کربن(C2) است.
به گفته باباخانی این طرح با سرمایهگذاری ۵۲۳ میلیون دلار توسط شرکت ملی گاز ایران(بخش دولتی) اجرا خواهد شد که درآمد سالانه پیش بینی شده برای آن ۷۰۷ میلیون دلار و زمان پیش بینی شده برای بهره برداری از آن سال ۱۴۰۳ است.
وی پتروشیمی GTPP اسلام آبادغرب را از دیگر طرحهای میانی سند نفت و گاز کرمانشاه اعلام کرد که با ظرفیت تولید ۹۵۶ هزار تن در سال پلی پروپیلن احداث خواهد شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه با بیان اینکه این طرح نیز دولتی و توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با سرمایهگذاری ۵۴۰ میلیون دلار اجرا خواهد شد، درآمدزایی سالانه آن را هم ۲۲۳ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: پیش بینی شده این طرح نیز تا سال ۱۴۰۳ اجرا شود.
باباخانی یادآور شد: یکی دیگر از طرحهای میانی این سند پتروشیمی الفین در زیر مجموعه پالایشگاه گاز سیروان است که ظرفیت تولید سالانه ۵۵۰ هزار تن پلی پروپیلن و پلی اتیلن سبک را دارد.
وی با بیان اینکه این طرح نیز در غرب استان و با سرمایهگذاری بخش خصوصی اجرایی خواهد شد، یادآور شد: سرمایهگذاری این طرح بسیار بزرگ ۷۷۷ میلیون دلار است که ۳۰۸ میلیون دلار در سال درآمدزایی برای آن پیش بینی شده و قرار است تا سال ۱۴۰۳ به بهرهبرداری برسد.
به گفته معاون اقتصادی استانداری کرمانشاه، از بین این سه طرح میانی بزرگ هم اکنون عملیات اجرایی پتروشیمی GTTP با پیشرفت فیزیکی حدود شش درصد آغاز شده است.
شش طرح پایین دستی ذیل صنایع مادر
باباخانی سپس به واحدهای پایین دستی در نظر گرفته شده در این سند هم اشاره کرد و گفت: طرح واحد پلی استال با ظرفیت تولید ۲۰ هزار تن در اسلام آبادغرب اجرا خواهد شد که سرمایه گذاری آن ۹۷ میلیون دلار و درآمدزایی سالانه آن ۴۰ میلیون دلار است.
وی با بیان اینکه این طرح توسط هلدینگ اهداف اجرا می شود، زمان پیش بینی شده برای اتمام آن را سال ۱۴۰۳ برآورد کرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه واحد تولید فرمالین با ظرفیت ۷۳ هزار تن در سال را از دیگر طرح های پایین دستی اعلام کرد که توسط شرکت ماهان شیمی زاگرس در منطقه ویژه اقتصادی اسلام آبادغرب اجرا می شود و سرمایه گذاری آن ۲۵ میلیون دلار و درآمدزایی سالانه آن ۱۰ میلیون دلار پیش بینی شده و قرار است تا سال ۱۴۰۲ به بهره برداری برسد.
وی تاکید کرد: این طرح زیر مجموعه پتروشیمی GTPP است.
باباخانی با بیان اینکه سه طرح دیگر قرار است توسط هلدینگ خلیج فارس اجرا شود، عنوان کرد: یکی از این طرح ها واحد اتیلن اکساید با ظرفیت ۶۸ هزار تن در سال است که سرمایه گذاری آن ۱۱۰ میلیون یورو و درآمدزایی آن سالانه ۶۲ میلیون یورو است و تا سال ۱۴۰۲ اجرایی می شود.
وی اضافه کرد: این طرح در کنگاور احداث می شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه واحد متیل آمین سنقر را دومین طرح پایین دستی اعلام کرد که توسط هلدینگ خیج فارس با سرمایه گذاری ۶۰ میلیون دلار و درآمدزایی سالانه ۲۷ میلیون دلار تا سال ۱۴۰۱ اجرا می شود و ظرفیت آن ۲۲.۶ هزار تن در سال است.
باباخانی تاکید کرد: طرح واحد لاستیک های مصنوعی نیز توسط هلدینگ خلیج فارس و با سرمایه گذاری ۱۵۰ میلیون یورو در روانسر اجرا خواهد شد که سالانه ۱۱۵ میلیون یورو درآمدزایی دارد.
وی ظرفیت این طرح را ۵۰ هزار تن در سال اعلام کرد که قرار است تا سال ۱۴۰۲ ساخته شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه آخرین طرح پایین دستی را تولید کاتالیست های پلی اتلین اعلام کرد که توسط هلدینگ باختر در کرمانشاه و با سرمایه گذاری ۹ میلیون دلار و با درآمدزایی سالانه ۲۳ میلیون دلار احداث می شود .
وی ظرفیت این واحد را ۱۵۰ تن در سال اعلام کرد که قرار است تا سال ۱۴۰۱ به نتیجه برسد.
به گفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه، از این شش طرح نیز عملیات اجرایی دو طرح( اسلام آبادغرب و سنقر) آغاز شده و دو طرح دیگر (روانسر و کنگاور) نیز به زودی کلنگ زنی خواهد شد.
باباخانی تاکید کرد: البته طرحهای پایین دستی دیگری هم در دست آماده شدن است تا بتوانیم ذیل این پروژههای نفت و گاز اجرا کنیم و آماده ارائه به سرمایهگذاران شود.
پیشبینی آموزش ۲۵۰۰ نیروی ماهر
وی در ادامه با بیان اینکه در سند توسعه نفت و گاز استان کرمانشاه دو طرح دیگر هم دیده شده، افزود: یکی از این طرح ها آموزش نیروی انسانی مورد نیاز برای احداث این پروژههای عظیم نفت و گاز است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه با اشاره به اینکه حدود هفت تا هشت هزار نفر فقط در زمان ساخت در این طرحها مشغول به کار می شوند که ۲۵۰۰ نفر آنها نیروی ماهر و متخصص است، تاکید کرد: این نیروها نیازمند آموزش هستند که در همین راستان تفاهم نامه ای بین سازمان فنی و حرفه ای کشور، وزارت نفت و استانداری برای آموزش این نیروها منعقد شده است.
وی اضافه کرد: در شهرستان هایی که قرار است طرح های نفت و گاز در آنجا اجرا شود با هماهنگی فرمانداران نیروهای مورد نیاز ترجیحا از نیروهای بومی همان منطقه آموزش خواهند دید.
طرحی برای تکمیل زنجیره ارزش قیرطبیعی
باباخانی پروژه دیگری که در نظر گرفته شده را تکمیل زنجیره ارزش قیرطبیعی اعلام کرد و با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد ذخایر قیرطبیعی کشور در کرمانشاه است، اما متاسفانه درگیر خام فروشی آن هستیم، یادآور شد: در این سند تدابیری اندیشیده شده تا زنجیره فرآوری قیرطبیعی در استان تکمیل شود.
وی افزود: در این بخش هم تامین مالی و هم خرید تضمینی محصول برای واحدهایی که قرار است فرآوری قیر طبیعی انجام بدهند، با همکاری وزارت نفت در نظر گرفته شده و از محصولات آنها در صنایع مختلف استفاده خواهد شد.
بیشتر بخوانید: |
عملیات اجرایی هفت پروژه نفت و گاز خرداد امسال در کرمانشاه آغاز میشود |
در آینده کرمانشاه قطب بزرگ پتروشیمی کشور میشود |
ثبت دیدگاه