اجتماعی
| 2 سال قبل

بحران آب آشامیدنی به ۵۰۰ روستای لرستان رسید

به گزارش گفتمان: داریوش حسن‌نژاد ظهر امروز در جمع خبرنگاران این شهرستان اظهار داشت: رودخانه‌های بزرگ و دائمی کشکان کوهدشت، تیره دورود و مادیان‌رود پلدختر امسال با ادامه روند خشکسالی و کمبود بارش‌ها خشک می‌شود.

وی با بیان اینکه کمبود بارش‌ها خشک‌شدن بسیاری از چشمه‌ها و سراب‌ها را در لرستان به‌دنبال دارد، افزود: ۲۸۱ میلی‌متر بارندگی از ابتدای مهر ۱۴۰۰ تاکنون در این استان ثبت شده‌است که نسبت به سال گذشته ۲۶ درصد و در مقایسه با بلندمدت ۲۳ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

مدیرعامل شرکت آب‌ منطقه‌ای لرستان با تأکید به اینکه ۷۰ درصد حجم سد‌های مروک، ایوشان، هاله، خان‌آباد، کزنار و حوضیان هم‌اکنون خالی است، عنوان کرد: کمتر از ۷۵ میلیون مترمکعب آب پشت این سد‌ها جمع‌آوری شده‌است که ۳۷ درصد کاهش نسبت به سال گذشته را نشان می‌دهد.

وی آب ورودی سد‌های لرستان را حدود ۲.۹ میلیون مترمکعب در ثانیه دانست و بیان کرد: حدود ۲ میلیارد مترمکعب سالانه آب در بخش کشاورزی، شرب و صنعت در این استان مصرف می‌شود که برای تأمین آب در هر سه بخش امسال با مشکل جدی مواجه هستیم.

حسن‌نژاد با اشاره به احتمال بروز تنش آبی و به‌ تبع آن مشکلات اجتماعی ناشی از کمبود آب در لرستان گفت: ساکنان ۵۰۰ روستای این استان تابستان امسال با کمبود شدید آب آشامیدنی مواجه می‌شوند.

مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای لرستان با بیان اینکه کمبود آب در تابستان ۱۴۰۱ به مراتب شدید‌تر از تابستان ۱۴۰۰ در این استان است، تصریح کرد: از حدود ۸۲۰ هزار هکتار زمین کشاورزی لرستان ۱۸۵ هزار هکتار آبی است و مابقی به‌صورت دیم کشت می‌شود که کمبود بارندگی‌ها مشکلات کشاورزان را در این بخش دوچندان کرده‌است.

حسن‌نژاد با تأکید اینکه خشک‌سالی طبق برآورد‌های اولیه بیش‌از ۱۱ هزار میلیارد تومان به بخش کشاورزی لرستان خسارت وارد کرده‌است، اظهار داشت: احتمال افزایش این خسارت با بررسی‌های دقیق‌تر دور از انتظار نیست.

وی کشت محصولات آب‌دوست را در لرستان ممنوع دانست و افزود: کشت چغندرقند در شهرستان دلفان و کشت سیب‌زمینی در شهرستان سلسله ممنوع است.

مدیرعامل شرکت آب‌ منطقه‌ای لرستان به لزوم فرهنگ‌سازی، پرکردن چاه‌های غیرمجاز، جلوگیری از حفر چاه جدید، جمع‌آوری موتور تلمبه‌های غیرمجاز برای عبور از بحران خشک‌سالی در این استان تأکید و عنوان کرد: نصب کنتور‌های هوشمند و تسریع در افتتاح طرح‌های تأمین آب در حال ساخت باید در دستور کار قرار بگیرد.

وی خشکسالی لرستان را جدی دانست و بیان کرد: این بحران در حالی اتفاق افتاده‌است که این استان چهارمین حوزه پربارش کشور است و حدود ۱۱ میلیارد مترمکعب رواناب سالانه از لرستان خارج می‌شود که با مهار تنها ۲ میلیارد مترمکعب از این رواناب‌ها از طریق اجرای طرح‌های تأمین آب مشکل کمبود آب در این استان برطرف می‌شود.

حسن‌نژاد با اشاره به بهانه‌تراشی‌های مداوم برای ساخت سد‌های بزرگ از جمله سد گاوشمار(معشوره) در لرستان گفت: تخصیص‌های بسیار ناچیزی برای شش سد افتتاح‌شده و سد‌های در حال ساخت در نظر می‌گیرند، به‌طوری‌که با افتتاح همه طرح‌های تأمین آب در لرستان حجم آب ذخیره‌شده به ۵۰۰ میلیون مترمکعب هم نمی‌رسد.

بیشتر بخوانید:
آبخیزداری تنها راه برون‌رفت از بحران سیل و خشکسالی در لرستان است
کاهش ۱۴.۸ درصدی بارندگی در لرستان