گفتمان؛ علی اصغر اسدی :: صنعت ،تولید و اشتغال سه کلمه کلیدی و نقش آفرین در هر جامعه ای محسوب می شوند که بصورت یک زنجیره ارزش آفرین به اقتصاد شکل داده و امنیت ،رفاه و امید را به جامعه هدیه می دهند .
بدون شک هر جامعه ای که از یک صنعت قوی برخوردار باشد و متولیان امر ، احیا و ایجاد صنعت را در صدر برنامه ریزی های خود قرار دهند ،به صورت تسلسل تولید و اشتغال به عنوان بیس یک اقتصاد پویا رقم خواهد خورد .
بر همین اساس در جوامعی که توسعه پایدار را هدف گذاری کرده اند ،بیش از سایر مولفه های توسعه آفرین ،توجه به صنعت و حمایت از تولید در برنامه ها و طرح های توسعه ای از برجستگی متمایزی برخوردار هستند.
کشور ما به رغم پیشینه دور و درازی که در صنعت دارد و با وصف تعریف برنامه های توسعه ای به دلیل نبود سازوکار مشخص ، صنعت نتوانسته است در رقابت با همتایان خود در دیگر کشورها در تکمیل چرخه اقتصاد جهش خیره کننده ای به نمایش بگذارد
واکاوی در تاریخ صنعت کشور نشان می دهد ، فعالیت صنایع بزرگ و مادری همچون ماشین سازی ،خودرو سازی ،صنعت فولاد و …قدمتی به مراتب بیش از دیگر کشور های توسعه یافته داشته ،اما در برهه ای با توقف قطار صنعتی شدن ،طرح های توسعه کشور در سطح شش برنامه باقی و متوقف ماند
هر چند در سالیان اخیر رهبری انقلاب با درک عالمانه از نقش تولید و اشتغال و جایگاه اقتصاد در کشور ،سالها را نامگذاری کرده اند اما حقیقتا دست اندرکاران و متولیان امور اجرایی با توقف در بروکراسی ها و قوانین موضوعه دست و پاگیر جهش مورد انتظار را در تولید و صنعت بعنوان پیش نیاز اقتصاد پویا ایجاد نکرده اند.
مداقه در صنعت ،تولید و وضعیت اقتصادی کشور نشان می دهد که در کشورما به رغم تعریف برنامه های شش گانه توسعه ای نتوانسته است همپا با رقبای خود ،به رشد صنعتی منجر به تولید پایدار مورد نظر دست یابد .
عمده صنایع مادر فعال در کشور که نقش برجسته به دوران گذشته تعلق داشته و به عنوان مثال یا وجود قدمت صنعت خود روسازی در کشور ،این صنعت با فاصله از دیگر رقبای آسیایی خود عقب مانده است
و این توقف و عدم تحقق برنامه های توسعه ای و صنعتی سازی در نبود راهبرد ،رجحان سیاست بر دیگر مولفه ها ، نبود برنامه منسجم حمایتی از توسعه ،عدم حمایت از نخبگان و و بروکراسی دست و پاگیر اداری ریشه دارد
با وجود برنامه ریزی های صورت گرفته ،صنعت سیر قهقرایی را در پیش گرفته و بخش قابل توجهی از صنایع کوچک و متوسط موجود در شهرک های صنعتی بعنوان پیشقراول صنعتی سازی کشور تعطیل یا در معرض تعطیلی قرار دارند .
در این بین نیز هستند صنعتگرانی که با تکیه بر سرمایه خود و دانش خود ،صنایع بزرگی را جای جای کشور ایجاد نموده که با وجود اثربخشی این صنایع در اقتصاد و اشتغال کشور ،بدلیل عدم حمایت دولت و گاها نیز با سنگ اندازی متولیان ،مسیر انحراف از اهداف خود را پیش روی خود ترسیم شده می بینند
هر چند در استان محروم ایلام بدلایلی همچون جنگ هشت ساله ،صنعت از عمری کوتاه برخوردار است ، اما در برهه ای با جرقه ایجاد شهرک ها ونواحی صنعتی ،تولد برخی صنایع کوچک و بزرگ را شاهد بودیم .
اما در عین حال با خلق موانعی که عمدتا از عدم برنامه ریزی ،نبود دانش ،عدم مطالعه ،ضعف در بازاریابی و عدم توان رقابت با دیگر صنایع همتا ،بسیاری از آنان تعطیل یا بدلیل گرفتار شدن در چنبره معوقات بانکی با قیمت نازل به مصادره بانکهای عامل در آمده و برخی از صنعتگران نیز از زندان سر در آوردند
شرکت کوشاب غرب (هایسنس )نگین سپهر صنعت ایران
اما با وجود تمامی پالس های ناامیدکننده ای که در این حوزه مشهود است ،باز هم هستند صنعتگرانی که با جسارت ،زبدگی و پوشیدن زره مقاومت در مقابل سختی ها ،با تکیه بر دانش ،مهارت و دور اندیشی خود خالق صنایعی شده اند که تمامی مولفه های اثر بخش در توسعه را یکجا با خود همراه دارند.
شرکت کوشاب غرب تحت لیسانس هایسنس را که با جسارت صنتعتگری جوان ققنوس وار از خاکستر صنعت سوخته استان و کشور متولد شده است را باید نمونه بارز این دست صنایع خود اتکا نامید .
صنعتی پویا و جوان که با پشتکار مدیری خلاق و جوان و با همت فزاینده موسس آن ،همچون نگینی درخشان در سپهر صنعت ایلام و ایران می درخشد .
کمتر کسی است که گوش ،چشم و حس چشاییی اش با نام هایسنس بیگانه باشد ،کارخانه تولید محصولات نوشیدنی که با وجود بی مهری ها آوازه اش از مرزها فراتر رفته است و می رود تا با افتخار آفرینی اش ،صنایع مدعی همچون رانی که حمایت قدرهای این صنعت را پشت خود دارد ،انگشت به دهان نماید .
امروز هایسنس مدال افتخار یک دهه تولید خلاقانه را بر گردن دارد و می رود تا رفته رفته بعنوان برند صنعت ایلام با تکنولوژی روز جهانی خود در میان رقبای ایرانی و منطقه ای خود ،سکوهای افتخار را یک به یک از آن خود نماید .
صنعتی پویا که در کنار ایجاد اشتغال برای نزدیک به یکصد جوان هم استانی ،فهمی درست از خواستن و توانستن را به منصه ظهور رسانیده است اما یا وجود آبرویی که این کارخانه تولیدی نصیب صنعت استان نموده است اما با بی مهری های فراوانی از سوی متولیان امر روبروست.
با وجود اینکه این صنعت با تکیه بر توان و دانش مدیران خود و بدون تحمیل هزینه به دولت ،در کنار نقش آفرینی در اقتصاد استان و کشور ،به سهم خود یکی از اصلی ترین چالش های پیش روی استان یعنی اشتغال را مرتفع کرده است ،اما گویا چشمان کم سوی دستگاههای متولی قادر نیست که درخشش بالای این صنعت را رویت کند .
چرا که اگر این درخشش به چشم دستگاههای متولی صنعت نظیر شهرک های صنعتی می آمد ،امروز به جای حمایت و رفع موانع برای ایجاد فازهای دیگر آن و عبور شمارگان اشتغال زایی آن از مرز چندصد نفر ،نباید رفع کاستی های حداقلی را به انتظار بنشیند.
شهرک های صنعتی متولی صنعت کشور به حساب می آیند ،در جایی که شهرک های صنعتی موظف به تامین زیر ساخت ها برای گسیل صنعتگران و تقویت بنیه صنعتی استان است ،اما ضعف کارکردها آنچنان نمایان است که حتی ناامیدی را به صنعت خود اتکایی همچون کوشاب غرب تزریق کرده است.
شهرک صنعتی سرابله که امروز میزبان شرکت خوشنام و نشان کوشاب غرب (هایسنس)است نتوانسته است که حداقل هایی همچون یک محیط تمیز و شکیل و بهره مند از زیر ساخت های اولیه همچون آسفالت معابر ،ایجاد روشنایی معابر، تامین آب ،جدول کشی و مهمتر از همه رفع اختلافات ملکی را رفع و رجوع نماید.
فلسفه وجودی شهرکهای صنعتی ایجاد زیر ساخت و حمایت از صنعتگران ،حمایت و زمینه سازی برای حضور وترغیب صنعتگران در این مکان های صنعتی است ،اما اینان به سان بنگاههای معاملاتی صرفا فروش زمین آن هم با قیمت نامتوازن با شرایط و امکانات را هدفگذاری کرده اند.
وقتی مشاهده می شود شرکت تولیدی همچون کوشاب غرب با تکیه بر توان خود ،اینگونه خونی بر رگهای تکیده صنعت استان جاری کرده است ،برای این بی توجهی ها عدم حمایت ها و ایجاد زیر ساخت برای استمرار وتوسعه این صنعت وفضا سازی برای شکل گیری دیگر صنایع مولد عنوانی غیر از سنگ اندازی و چالش سازی بر خلاف شعار سال می توان برای آن یافت؟!
چگونه می شود وقتی صنعتی از حیث برخوداری از تمامی مولفه های یک صنعت پیشرو برای صنعت کشور آبرو داری کند باید مدیر آن از عدم آسفالت معابرش زبان به گلایه گشوده و با شهرک صنعتی آن را در رفع یک اختلاف ملکی کوچک یاری ننماید ؟!
مدیران شهرک صنعتی باید در خصوص رفتار غیر حرفه ای خود با یک صنعت پویای استان که در سطح ملی وبین المللی می درخشد ،پاسخگو باشند.
چرا باید به رغم گذشت یکسال از مصوبات ستاد تسهیل استان در خصوص رفع موانع توسعه فازهای این شرکت همچون رفع اختلاف ملکی وواگذاری زمین به قیمت تعیین شده زمان انعقاد قرار داد یا ادامه زمان استفاده از زمین استیجاری منابع طبیعی ،این دستگاهها به تکالیف خود در قبال این شرکت عمل نکرده اند ؟!
گریه آور اینکه این عدم عمل به تکلیف قانونی موضوع جلسه ستاد تسهیل در حالی صورت می پذیرد که امضای مدیران این دستگاهها بر پای صورتجلسه نقش بسته است ،توگویی این مدیران خود می دانند که جلسات و صورتجلسات در کشور ما نه اقدامی پیش برنده برای کمک به توسعه بلکه صرفا برگه هایی بی مصرف برای پر کردن خانه چک لیست های ارزیابی عملکرد قلمداد می شود!
و این نگاه است که امروز به عنوان چالش جدی توسعه کشور در اندرونی هر دستگاهی جولان می دهد.
بیشتر بخوانید: |
ناحیه صنعتی آسمان آباد چرداول کلنگ زنی شد |
زاگرس در کانون توجه استانداری ایلام /گامهای محکم برای محرومیت زدایی از بخش زاگرس |
ثبت دیدگاه