گفتمان، علی اصغر اسدی :: نوجوان که بودم وقتی احداث جاده راه کربلا در غرب کشور آغاز شد و تا استان خودمان امتداد یافت و بعدا تابلو راهنمای کربلا را مشاهده می کردم ،در ذهن پر از غرور نوجوانی ام به این جاده و تابلو می خندیدم و مدام می گفتم مگر می شود این جاده به کربلا ختم شود !
حالا که بزرگ شدم و می بینم که راه کربلا واقعا راه کربلا شده و همان جاده ده ها هزار خودرو زایر کربلا را به استان ما سرازیر می کند تا راهی کربلا شوند ،تازه فهمیدم که هدف ها خیلی بزرگ تر از آن است که ذهن نوجوانی قادر به تحلیل و تفسیر آن باشد .
آری !امروز ایلام و مهران قلب تپنده جهان تشیع شده است ،مهران با نام حسین ،زینب ،قمر بنی هاشم و عاشورا و اربعین پیوندی ناگسستنی برقرار کرده است .
محال است که یک ایرانی عاشق نام اربعین ،عمود ،موکب و بین الحرمین را بشنود و به یاد ایلام و مهران نیافتد و این یعنی ایلام و مهران در امتداد مسیر عاشق اند و این یک موهبتی بزرگ است که نصیب ما مردم دوستدار خاندان عصمت شده است.
اربعین میعادگاه جهان تشیع و حسین گرانیگاه عشق به ربوبیت است ،اربعین و تجمع میلیونی عاشقان ولایت تیر خلاصی است به شقیقه فتنه گرانی است که با شقه کردن اسلام عزیز و ایجاد دوگانگی اهداف شوم شیطانی خود را دنبال می کنند.
اربعین فرصت طهارت است ،فرصت پاک کردن دلها و بهانه ای برای قربت قلبها ،اربعین بزرگترین تجمع جهان اسلام و نمایش عظمت حقانیت جریانی است که همواره تاریخ مظلوم زیست اما همیشه پرچم پایداری وظلم ستیزی و ذلت ناپذیریش بالا بوده است.
اربعین بسته ای کامل از فرصت هاست ،فرصت تطهیر ،خالص شدن ،قربت علی الله ،پلکانی برای نزدیک شدن به خالق ،هروله عاشقی ،ذبح پلشتی ها ،عبور از مادیات و رسیدن به معنویات و درعین معنویت سرشاری که با خود دارد ،موهبتی است بی نظیر !
موهبتی بزرگ و فرصتی بی بدیل اقتصادی که بی شک پاداش دینداری و پیوند قلبی مردمانی است که سالهاست با حسین و ابوالفضل برقرار کرده اند ،پاداشی که بی واسطه حسین بن علی به عاشقان بی غل و غش خود درسرزمین خادمان زایرین ارزانی داشته است.
مردم استان ایلام که به نجابت و دلدادگی به حسین شهره اند سالهاست به افتخار خادمی زایرین اباعبدالله دست یافته اند ،مردمانی که در این سالها که اربعین معنای واقعی خود را در سرزمین نینوا پیدا کرده است ،خدمت به زوار را به عمق خلوت خانه های خود کشیده اند.
همگی به یاد داریم که در اولین اربعین رسمی که حتی مسولین کشوری هم غافلگیر آن شدند ،در فصل سرما و بارندگی ها همین مردم چگونه خانه های خود را استراحتگاه زایرین ،منازلشان را پارکنیگ خودروی زایربن کردند و چگونه برای پذیرایی از آنان سنگ تمام گذاشتند.
یک کلمه اینکه تمام خدماتی که امروز صدها موکب و دولت و حاکمیت برای ایجاد رفاه برای زایرین انجام می دهند در اربعین اول و دوم مردم استان ایلام خود یکه و تنها میدان دار آن بودند !
حال می خواهم شفاف و بی پیرایه عرض کنم ،اینک که پس از چند سال خادمی مردم استان ،دولت وحاکمیت برای امور لجستیکی و رفاهی زایرین پای کار آمده است به گونه ای عمل شود که مردم استان بتوانند از موهبت اقتصادی اربعین حسینی بهره مند شوند .
وقتی می گوییم که اربعین پاداش حسین به مردم ایلام است ،نباید به گونه ای عمل شود تا مردم از آثار این پاداش متبرک به بهره شوند به یقین هرگونه برنامه ریزی برای عدم انتفاع از این فرصت بی بدیل ،به نوعی کفران نعمت تلقی می شود.
اربعین چند بعدیست ،یک بعد آن منافع اقتصادی ناشی از حضور میلیونها انسان عاشق در استان ایلام است ،تلاش برای انتفاع و بهره گیری مردم استان از مواهب اقتصادی این حضور بی نظیر هر گز با آثار معنوی آن در تضاد نیست.
باید به موازات تلاش و فعالیت کمیته های فرهنگی و مذهبی و …..کمیته اقتصادی اربعین مسیولیت زمینه سازی برای ارزش آفرینی اربعین از بعد اقتصادی بر سفره های مردم استان را عهده دار سود.
حضور میلیونی زایرین فرصتی اقتصادی که باید از آن استفاده شود
همه استان های مسافر پذیر کشور از جاهایی که بواسطه قبور مطهر امامان بزرگوار مسافر پذیر شده اند تا شهرهای سیاحتی از فرصت حضور مسافرین به نفع اقتصاد می شود.
اگر به جاده های ارتباطی این شهرها نظری افکنده شود این مساله قابل هضم تر خواهد شد که آنان چگونه از فرصت مسافرین برای سفره مردم بهره گیری کرده اند .
بررسی کسب و کارهای مرتبط با مسافرین در بیرون و درون این شهرها نشان می دهد که دولت ها چگونه با تمهید اندیشی این فرصت را به نفع مردم این مناطق تعریف کرده اند .
بنابراین باید توجه شود که حضور میلیون ها مسافر در استان ایلام می تواند اقتصاد روستاها و شهرهای محل تردد زایرین را دگرگون نماید .
دولت و حاکمیت باید با بازتعریف فرصت های اقتصادی اربعین و عتبات عالیات ،به مردم استان ایلام فرصت بهره مندی از مواهب اقتصادی حضور میلیونی زایرین را چه زایرین ایرانی عازم عراق و چه زایرین غیر ایرانی عازم کشور را عطا نماید
یادمان باشد که نگاه صرفا معنوی به حضور میلیونی زایرین اربعین و عبتات عالیات و نادیده گرفتن دیگر ابعاد این حضور فقط یک فرصت سوزی بیش نیست که ممکن است که فعل و انفعالات سیاست بین الملل در آینده آن را به یک افسوس بی نتیجه تبدیل کند.
نگاه به بازار شهرهای زیارتی مثل قم و مشهد و اماکن تفریحی شهرهای شمالی کشور باید این درس را به مسوولین استان ما بیاموزد که چگونه از این فرصت مهم به نفع اقتصاد مردم و کسب و کار های معطل مانده استان بهره گیری نموده و با نگاه تک بعدی فرصت سوزی ننمایند.
یادمان باشد که تلاش استان های همسایه برای گسیل زایرین به مرزهای خود از این نگاه اقتصادی نشات گرفته و آنان با درک درست از فرصت حضور میلیونی به دنبال تبدیل آن به یک فرصت اقتصادی برای تحقق برنامه های اشتغال و درآمد زایی گام بر می دارند و مسوولین ما هم باید به موازات این نگاه گام بردارند.
برنامه ریزی ها باید به این منوال باشد که در کنار احداث پارکینگ های بزرگ در شهرهای مرزی ،فرصت ایجاد پارکینگ های مردمی نیز در شهر مهران ،ایلام و دیگر شهرهای مجاور فراهم شود .
در کنار احداث استراحت گاههای متعدد در مسیر تردد زایرین و شهرهای مختلف ،به مردم این شهرها فرصت ایجاد زایر سرا نیز داده شود ،در کنار ایجاد موکب های متعدد به گونه ای برنامه ریزی شود تا کسب و کارهای پذیرایی کساد نشود .
وقتی گفته می شود که بیش از ۳۶میلیون بطری در مهران دپو شده است یعنی یک گردش اقتصادی بیش از یکصد میلیارد تومانی ،می شود که بخشی از این نیاز را به تامین کنندکان داخل استان واگذار یا حداقل به گونه ای برنامه ریزی شود تا این میزان آب از بازار استان یا تنها کار خانه آب معدنی استان تامین شود.
اگر نگاه به اربعین از تک بعدی خارج شود به تمامی موکب دارن و دستکاههای دولتی و حاکمیتی که به ایجاد موکب یا استراحت گاه مبادرت ورزیده اند ابلاغ می شود که مواد اولیه پخت غذا و دیگر ملزومات را از بازار استان تامین نمایند .
حتی می شود به گونه ای عمل کرد که با ایجاد پارکینگ هایی در شهرهای مسیر استان ،از ورودبخشی از خودرویی شخصی به مهران جلوگیری شده و سرنشینان آن با خودروهای عمومی استان به مرز اعزام شوند تا هم اقتصاد خانواده ها تامین شود و هم از ازدحام خودروی در مهران جلوگیری شود.
به یاد داشته باشیم وقتی در ورودی ها و مسیرهای منتهی به مهران ،زایرین با غذای رایگان پذیرایی می شوند این یعنی از دست دادن فرصت اقتصادی که برای رستوران ها و اغذیه فروشی های مسیر ایجاد شده است.
پس اگر فکر ها در کنار فرهنگی و معنوی، اقتصادی هم باشند می توان بخش قابل توجهی از موکب های پذیرایی را در حد فاصل پل زایر تا پایانه مرزی و کنار پارکینگ ها احداث کرد تا حداقل زایرین بتوانند از غذای رستوران ها و دیگر اغذیه فروشی ها هم استفاده کنند تا اقتصاد این صنف هم بی بهره نشود .
خلاصه تر اینکه اربعین یک فرصت طلایی معنوی اقتصادی است که نصیب استان شده است ،می شود با تغییر نگاه به آن ،اقتصاد استان را بدون تکیه به برنامه های اقتصادی غیر قابل تحقق دگرگون کرد ،منتهی قدری شهامت می خواهد و اندکی فکر !
بیشتر بخوانید: |
مهران؛گذرگاه ۷۰ درصد زائران اربعین |
بودجه اربعین در استان به ۱۵۲ میلیارد تومان افزایش یافت |
ثبت دیدگاه