گفتمان، طاهر جمشیدزاده: هم انسان ها و هم حیوانات در حضور اعضای دیگر گونه ی خود سریعتر پاسخ می دهند، این آسان سازی اجتماعی خواه اینکه دیگران و شخص تکلیف واحدی را انجام دهند« هم کوشان» یا دیگران صرفا مشاهده گر باشند« هواداران فوتبال» رخ می دهد.ظاهرا حضور دیگران سطح سایق جانداران را افزایش می دهد. حضور دیگران اجرای صحیح پاسخ های ساده را آسان و تسهیل می کند، اما اجرای پاسخ های دشوار را مختل می سازد. در مورد انسان عوامل شناختی، از قبیل نگرانی از ارزیابی نیز نقش بازی می کند.
سیاست و ورزش و به ویژه ورزش مفرح و پرطرفدار فوتبال همیشه مکمل هم بوده اند و در بزنگاههای حساس تاریخی و سیاسی به کمک هم آمده اند و مثل دو بال پرنده در فرایند نشاط آور پرواز قلمداد می شوند که بدون یکی پروسه پرواز ممکن نخواهد بود و مثال بارز و ملموس آن راهیابی تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی۱۹۹۸فرانسه در سال ۷۶مقابل استرالیا است و برد تاریخی و شیرین کشور عزیزمان ایران برابر آمریکا دشمن قسم خورده ما در خاک فرانسه است.
اگر با آسیب شناسی ساختاری و راهکارهای مدون و اساسی،تدوین منشور اخلاق حرفه ای در فوتبال کشور،تهیه نقشه راه و اطلس فوتبال باشگاهی و ارسال آن به تک تک باشگاه های ایران و برگزاری کلاس های کارگاهی آموزشی،انتخاب روانشناس برای تیم های فوتبال حرفه ای باشگاهی و بالا بردن سواد فوتبالی و رسانه ای مربیان، پیشکسوتان و بازیکنان و…نتوان این مسائل و خطاهای ناهنجار و فاحش را اصلاح کرد باید فکری اساسی به حال این فوتبال که در آسیا یکی از مدعیان اصلی است؛نمود.
پس از اتمام مسابقات نیمه نهایی جام حذفی در چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته که منجر به پیروزی آبی پوشان و سرخپوشان پایتخت بر رقبای خویش نساجی و هوادار شد؛ در همان ساعات اولیه پیشکسوتان این دو تیم پرطرفدار محمد نوری و وحید قلیچ شروع به حاشیه سازی و خط و نشان کشیدن برای همدیگر کردند که با توجه پیشرفت فوتبال در دهه اخیر و بویژه همین سال گذشته که قطر با آن جمعیت اندک۲ میلیونی خویش میزبان بلامنازع جام جهانی۲۰۲۲ بود گفتن و بر زبان جاری ساختن این قبیل صحبت ها محلی از اعراب ندارد و به جای اینکه به این باور برسیم که برنده و بازنده در این رقابت رنگی مثل هم تلاش می کنند منتهی این خاصیت توپ گرد و مستطیل سبز است که در انتهای بازی و بخصوص فینال بایستی حتی اگر نتیجه به ضربات قهار پنالتی پس از ۱۲۰ دقیقه جدال نفس گیر کشیده شود یک تیم به عنوان تیم برنده و در واقع قهرمان از زمین خارج شود و این آسیاب به نوبت است و سال آینده باز هم این دو تیم پرشور و پرتماشاگر مقابل هم در دو دیدار رفت و برگشت صف آرایی خواهند کرد و دنیا که به آخر نمی رسد و این رقابت کماکان ادامه خواهد داشت.
در فرایند همانندسازی در فوتبال، بازیکنان از هنجارها اطاعت کرده و تحت آموزش تمرینات تخصصی و فنی و آنالیز کادر فنی، باورها، نگرش ها و رفتار تیمی را اقتباس می کنند که در آن ها انگیزه، احترام و تحسین برانگیزد؛ تیم مرجع می تواند از طریق اعمال پاداش و تنبیه یا با فراهم آوردن چارچوب داوری؛ یعنی تعبیر و تفسیرهای حاضر و آماده ای از رویدادها و موضوع های اجتماعی، نگرش ها و رفتارهای ما را تنظیم کند.
اغلب فوتبالیست ها با بیش از یک تیم مرجع همانند سازی می کنند و این می تواند منجر به اعمال فشارهای متعارض بر باورها، نگرش ها و رفتارها شود. دانشجویان غالبا از دیدگاه های گروه مرجع خانواده خود دور شده و به دیدگاه های گروه مرجع دانشکده خود نزدیک می شوند؛ این دیدگاه های تازه معمولا در زندگی بعدی حفظ می شوند زیرا درونی می شوند و ثانیا ما تمایل به انتخاب گروه های مرجع جدیدی بعد از دوران دانشکده داریم که دارای دیدگاه مشترکی با ما باشند.