اقتصادی
| 5 روز قبل

تلاش برای روشن نگه‌داشتن چراغ کارخانه دولومیت نهاوند

به گزارش گفتمان زاگرس:شهرستان نهاوند دارای معادن غنی دولومیت، سیلیس و سنگ آهک است که در این راستا کارخانه فرآوری دولومیت در این شهرستان با سرمایه‌گذاری شستا احداث و پنجم خردادماه سال ۱۴۰۱ بود که فاز اول این کارخانه با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی وقت افتتاح و بهره‌برداری شد.

این کارخانه به‌عنوان یکی از سه پروژه مهم صنایع نسوز کشور قرار بود با تولید سالیانه ۳۰ هزار تن محصول ضمن تأمین بخشی از نیاز شرکت فرآورده‌های نسوز ایران به دولومیت کلسینه، امکان عرضه محصولات تولیدی به بازارهای ملی و منطقه‌ای از جمله همسایگان غربی، عراق و ترکیه را فراهم کند.

طبق گفته مسئولان وقت، این واحد در فاز اول بیش از ۴۰ نفر اشتغال مستقیم و ۱۵۰ فرصت شغلی غیرمستقیم به همراه داشته و با راه‌اندازی فاز دوم این کارخانه تعداد اشتغال و تولید این واحد چند برابر می‌شد اما یک‌ سال و چند ماهی از افتتاح این کارخانه نگذشته بود که در آبان‌ماه سال ۱۴۰۲ مدیرعامل این شرکت به بهانه عدم صرفه اقتصادی به‌دلیل دوری معدن از محل کارخانه، این کارخانه را تعطیل و حدود ۴۵ کارگر را از کار بیکار کرد و اعلام کرد که قصد فروش آن را دارد.

در صورتی‌که برای احداث این کارخانه حدود هفت هکتار زمین دولتی در شهرستان به این کارخانه واگذار شده و یک معدن هم در آن نزدیکی در اختیار این کارخانه قرار گرفته بود. البته این تصمیم با مخالفت مسئولان شهرستان نهاوند به‌ویژه نماینده مردم این شهرستان در مجلس مواجه شد و نثاری این تصمیم را خلاف قانون عنوان کرد و گفت اجازه فروش این کارخانه را نمی‌دهد، هر چند طی این مدت کارخانه به مزایده هم گذاشته شد که البته ناکام ماند.

همچنین با پیگیری‌ها و با تغییر مدیرعامل شرکت فرآورده‌های نسوز ایران در آبان‌ماه سال‌جاری، وعده بازگشت این کارخانه به چرخه فعالیت توسط نماینده نهاوند، مطرح و طبق گفته وی قرار شد این کارخانه در آذرماه امسال به چرخه تولید برگردد که البته در نشستی که هفته گذشته در این خصوص در محل فرمانداری این شهرستان برگزار شد، مدیرعامل جدید این کارخانه این وعده را تمدید و دی‌ماه را زمان شروع به کار مجدد این کارخانه عنوان کرد و از مسئولان شهرستان و استان درخواست واگذاری معدن جدید و اختصاص تسهیلات برای راه‌اندازی کارخانه را کرد.

بدهی میلیاردی صنایع نسوز ایران و عدم سوددهی دو کارخانه دولومیت در کشور

مدیرعامل شرکت فرآورده‌های نسوز ایران در این نشست گفت: کارخانه دولومیت نهاوند در سال ۱۴۰۰ و با هزینه ۲۰۰ میلیارد تومان  احداث شد و این واحد یکی از کارخانه‌هایی است که با سیستم اتوماسیون مجهز ساخته‌ شده است.
ایرانپور با بیان اینکه مدتی پس از آغاز به‌کار این کارخانه به دلیل برخی موانع و زیان‌هایی که شناسایی شده بود تصمیم به تعطیلی آن گرفته شد، ادامه داد: در ابتدا صنایع نسوز ایران برای احداث این کارخانه وام گرفته است و الان این وام سود بالایی دارد و هزینه‌های جانبی این کارخانه این پروژه را زیان‌ده کرده است.

وی ادامه داد: صنایع نسوز ایران طی این مدت دو پروژه اجرا کرده است که هردوی اینها به مرحله سوددهی نرسیده است و حدود هزار میلیارد شرکت را بدهکار کرده است و ما در این شش ماه وارد زیان شده‌ایم و سهامداران شرکت هم مطالبه می‌کنند که چرا شرکت وارد زیان شده است.

ایرانپور تصریح کرد: یکی از دلایل مطرح در بحث زیان‌ده بودن این واحد تولیدی فاصله و بُعد مسافتی کارخانه با معدن است که حمل مصالح از معدن تا کارخانه آن هم در شرایطی که دولومیت کلسینه قیمت بالایی نداشت باعث زیان کارخانه شد.

معدن مجاور کارخانه را در اختیار ما قرار دهید

مدیرعامل شرکت فرآورده‌های نسوز ایران تصریح کرد: اگر امکان داشته باشد معدنی که مجاور کارخانه هست در اختیار ما قرار بگیرد اگر چه هزینه اکتشاف در این معدن هم حدود دو میلیارد است البته که معلوم هم نیست معدن دولومیت است یا آهک؟
ایرانپور اضافه کرد: با توجه به تلاش‌ها و خواسته شهرستان برای آغاز به‌کار این کارخانه، از مسئولان شهرستان درخواست حمایت دارم و اگر امکان دارد در مباحث مالی به ما کمک کنند و از اعتبارات استانی برای ما تسهیلات در نظر بگیرند.

وی با تأکید براینکه انتظار داریم با توجه به گفت‌وگوهایی که با نماینده نهاوند در مجلس هم داشته‌ایم حمایت‌های لازم عملی شود تا بتوانیم موضوع انفجار را انجام دهیم، خاطرنشان کرد: ۶۰ درصد از سهام ما مربوط به شرکت صدر تأمین است و دولومیت زیرمجموعه این واحد قرار دارد و مجوز فروش این کارخانه هم از شستا صادر شده بود.

احمدی با بیان اینکه چندین خانواده چشم‌انتظار این بودند که مدیرعامل کارخانه عوض و این کارخانه مجددا راه‌اندازی شود و این کارگران دوباره مشغول به کار شوند، یادآور شد: استان با متولیان کارخانه خیلی مماشات کرده اما این کارخانه به تعهدات خود عمل نکرد.

هادی احمدی، معاون معدن اداره‌کل صمت استان همدان نیز در این نشست خطاب به مسئولان این کارخانه، گفت: امیدم این بود که امروز بگویید ما با جیب پر پول آمده‌ایم و همین امروز کارخانه را راه‌اندازی می‌کنیم.

هدف از افتتاح کارخانه دولومیت‌ نهاوند ایجاد اشتغال بود

فرماندار نهاوند نیز گفت: هدف از افتتاح کارخانه دولومیت در شهرستان‌ نهاوند ایجاد اشتغال بود و با احداث این کارخانه امیدی برای شهرستان ایجاد شد و قرار بود در فازهای بعدی برای ۳۰۰ نفر در شهرستان اشتغال ایجاد شود.

ضرغام احمدوند اظهار کرد: در همان زمان که قرار بود این کارخانه افتتاح شود باید مشکلات این کارخانه، معدن کارخانه و… دیده می‌شد و از همان ابتدا باید کار به درستی انجام می‌شد.

وی اضافه کرد: این کارخانه در هر صورت با حضور وزیر وقت راه‌اندازی و قرار بود بخشی از اشتغال شهرستان را تأمین کند و سهمی در توسعه شهرستان داشته باشد و انتظار هم می‌رفت فعالیت کارخانه ادامه پیدا کند نه اینکه حالا بیاییم بگوییم زیان‌ده هست و تعطیل بشود.

احمدوند ادامه داد: چرا همان ابتدا و پیش از آغاز به‌کار این مشکلات بررسی نشد و حالا یک باره ۴۵ نفر بیکار شده‌اند. هدف ما فعال شدن واحد است نه تعطیلی.

فرماندار نهاوند یادآور شد: هدف ما آغاز کار کارخانه است و نیاز باشد با استاندار هم جلسه می‌گذاریم در ستاد تسهیل استان هم مطرح می‌کنیم زیرا بنای دولومیت اشتغال به کار ۳۰۰ نفر بوده که نهایت شده ۴۵ نفر که همین تعداد هم بیکار شده‌اند.

وی با اشاره به بحث حمایت‌های مالی در شهرستان که متولیان این واحد تولیدی مطالبه دارند، گفت: خردادماه فصل بودجه و اعتبارات است و پس از آن تقسیم‌بندی و می‌رود برای تخصیص، اینکه در این فصل سال بخواهیم یا بتوانیم این هزینه را تأمین کنیم بسیار دشوار است و از ما برنمی‌آید.

احمدوند افزود: همچنین در بحث تأمین معدن ما پیگیری و تلاش می‌کنیم و در رابطه با گرفتن تسهیلات برای این واحد تولیدی در استان و در کشور پیگیر هستیم و نماینده شهرستان در مجلس نیز پاشنه کشیده پای کار هستند و در بحث تأمین نیازهای دیگر وظیفه خود واحد تولیدی است که تلاش کند.

فعال‌سازی کارخانه دولومیت نهاوند مطالبه مردم است 

نماینده مردم شهرستان نهاوند در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه فعال‌سازی کارخانه و ممانعت از خام‌فروشی دولومیت نهاوند مطالبه مردم این منطقه است، گفت: با پیگیری‌های انجام شده کارخانه دولومیت نهاوند به‌زودی به چرخه تولید بازمی‌گردد.

علیرضا نثاری با اشاره به اینکه با تداوم تعطیلی کارخانه دولومیت نهاوند اخیرا در صحن علنی مجلس به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تذکر داده‌ام، اظهار کرد: کارخانه دولومیت نهاوند افتتاح شد اما به گفته متولیان، این واحد با عجله افتتاح شده به‌طوری‌که این پروژه ناقص بوده و هزینه چند برابری برای آن‌ها ایجاد کرده است و کار کردن در آنجا تنها ضرر و زیان به همراه داشته است.

وی با بیان اینکه مسئولان این کارخانه مدعی بودند اگر کارگرانشان در خانه بمانند و حقوق آن‌ها را پرداخت کنند از فعال‌سازی مجدد کارخانه ضرر کمتری دارد، تصریح کرد: البته بنده این موضوع را نمی‌پذیرم چراکه سوءمدیریت و عدم شایستگی مدیرعامل این شرکت باعث شده که کار به اینجا برسد کمااینکه به تازگی هم به‌دلیل بی‌کفایتی عزل شده و فرد جدیدی منصوب شده است.

عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: مسئولان این کارخانه به دنبال فروش آن بودند و این در حالیست که سازمان منابع طبیعی، زمین آن را مشروط بر اینکه در آن کارخانه احداث و فعال شود به مدیرانش واگذار کرده بود اما آن‌ها در شرایط کنونی به دنبال فروش این واحد تولیدی بودند و گویا بجای ایجاد واحد تولیدی و درآمدزایی برای این منطقه به دنبال بنگاه‌داری بوده‌اند.

گردو خاک، تنها عایدی روستاهای پیرامون کارخانه دولومیت

به گفته نثاری؛ متاسفانه تاکنون تنها عایدی روستاهای پیرامون این کارخانه از آن، گردو خاک بوده و حتی یک ریال برای این منطقه آورده نداشته است و حساب‌های مالی آن نیز خارج از شهرستان است ضمن اینکه این کارخانه از مهرماه سال ۱۴۰۲ نیز تعطیل شده و کارگران برای دریافت بیمه بیکاری سرگردان شده‌‎اند و این در حالیست که مدیرعامل این کارخانه متعهد شده بود مجدد کارخانه را راه‌اندازی کند اما به عهد خود پایبند نبود.

نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پیگیری‌ها و جلسات متعددی برای فعالیت مجدد کارخانه دولومیت انجام شده و امیدواریم این کارخانه در نهاوند به‌زودی به چرخه فعالیت باز گردد، تصریح کرد: تاکنون با مدیرعامل جدید کارخانه دو نشست داشته‌ایم که سازوکار جدید برای ادامه فعالیت دولومیت نهاوند تعریف شده و قرار است با فراهم شدن مقدمات و تأمین خوراک اولیه که در حال انجام است، به‌زودی دولومیت نهاوند به چرخه فعالیت بازگردد.

نماینده مردم نهاوند در مجلس بیان کرد: در تلاش هستیم که از استمرار تعطیلی این کارخانه یا فروش آن ممانعت کنیم و به‌طور قطع از مدیرعامل جدید آن در راستای اجرای طرح توسعه و فرآوری دولومیت حمایت خواهیم کرد.

نثاری همچنین از راه‌اندازی فازهای توسعه در آینده نزدیک پس از عادی شدن روال کار کارخانه و بازگشت به فعالیت مجدد خبر داد و افزود: ما با هدف توسعه فرآوری دولومیت و ممانعت از خام‌فروشی، ایجاد اشتغال و بهره‌مندی مردم این منطقه از گردش مالی حاصل از فعالیت کارخانه به دنبال فعالسازی این واحد تولیدی هستیم.

یکی از مشکلات و ‌معضلات مهم در شهرستان نهاوند بیکاری است و این شهرستان بالاترین نرخ بیکاری استان همدان را به خود اختصاص داده و مسئولان این شهرستان هم بارها و در تریبون‌های مختلف به این موضوع مهم اشاره کرده‌اند.

با توجه به اینکه یکی از راه‌حل‌های ایجاد اشتغال راه‌اندازی کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی است که با در نظر گرفتن پتانسیل شهرستان در زمینه معادن غنی دولومیت، راه‌اندازی مجدد این کارخانه می‌تواند گامی در راه ایجاد اشتغال برای جوانان شهرستان باشد که این مهم همت مسئولین شهرستان را می‌طلبد.