گفتمان زاگرس: کتاب «تاریخ اسلام در هند از آغاز تا قرن پنجم هجری قمری»، تألیف دکتر سیاوش یاری دانشیار دانشگاه ایلام برای نخستین بار در سال ۱۳۸۴ توسط انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب در تیراژ دو هزار نسخه منتشر شد، که به عنوان منبع تاریخ اسلام در هند برای بسیاری از دانشگاهها در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری معرفی شد.
انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب، چاپ دوم کتاب را در تیراژ هزار نسخه در سال ۱۳۸۸ مجددا به چاپ رساند و در تابستان امسال هم به چاپ سوم رسید.
وی این منابع را به شش گروه، شامل: کتب جغرافیایی، تاریخهای عمومی، تاریخهای محلی، متون اسماعیلی، سفرنامهها و تحقیقات جدید تقسیم میکند و سپس اهمیت و جایگاه آنها را مورد بحث و بررسی قرار میدهد.
این اثر شامل: مقدمه، متن کتاب در دو بخش و هر بخش در سه فصل، نتیجه و کتابنامه است.
دکتر یاری در مقدمه کتاب، ضمن بیان اهمیت موضوع مورد پژوهش، به معرفی و نقد منابع مورد استفاده میپردازد.
بخش اول کتاب، به بررسی سیمای طبیعی و جغرافیایی شبه قاره هند، شبه قاره در دوره خلفای راشدین و سند در دورهی بنیامیه و بنیعباس اختصاص دارد.
در بخش دوم، علاوه بر آشنایی با تعاملات و تحولات فرهنگی و علمی و گسترش اسلام در سند، از نحوه ورود اسماعیلیه به هند، سیاستهای مالی و تأثیر آن بر گسترش اسلام آگاه میشویم.
در بخش سوم نیز نقش تجار، مبلغان، دانشمندان و صوفیان در گسترش اسلام در شبه قاره هند مورد بررسی قرار گرفته است.
آخرین قسمت کتاب، مربوط به منابع و مآخذ است و کتابنامه است، که با ترتیب نسخ خطی، کتب فارسی، کتب عربی، اردو و کتابهای انگلیسی تنظیم شده است.
ثبت دیدگاه