سیاست خارجی
| 4 سال قبل

درخواست پمپئو برای اتحاد کشور‌های حاشیه خلیج فارس علیه ایران / ادعای وزیر کشور بحرین درباره ایران / دعوت گانتس از وزیر دفاع بحرین برای سفر به اسرائیل / توافق میان ایران و آژانس برای اجرای توافقات پادمانی

ادعای وزیر کشور بحرین درباره ایران، دعوت گانتس از وزیر دفاع بحرین برای سفر به اسرائیل، توافق میان ایران و آژانس برای اجرای توافقات پادمانی و رایزنی مشاور امنیت ملی عراق با سفیر سعودی در بغداد، از جمله مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به درخواست پمپئو برای اتحاد کشور‌های حاشیه خلیج فارس علیه ایران نیز اشاره کرد.

ادعای وزیر کشور بحرین درباره ایران، دعوت گانتس از وزیر دفاع بحرین برای سفر به اسرائیل، توافق میان ایران و آژانس برای اجرای توافقات پادمانی و رایزنی مشاور امنیت ملی عراق با سفیر سعودی در بغداد، از جمله مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به درخواست پمپئو برای اتحاد کشور‌های حاشیه خلیج فارس علیه ایران نیز اشاره کرد.

به گزارش «تابناک»؛ مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در جلسه «گفت‌وگوی راهبردی آمریکا ـ قطر» که در وزارت خارجه آمریکا برگزار شد، از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس خواست اختلافات خود را کنار گذاشته و علیه ایران متحد شوند.

پمپئو در این جلسه ـ که با حضور مقام‌های دو کشور از جمله وزیر خزانه‌داری آمریکا و وزیر خارجه قطر برگزار می‌شد ـ گفت: «به منظور سد کردن راه مداخله جویی‌های ایران، باید راهی برای پایان دادن به اختلاف‌ها در خلیج [فارس] پیدا کنیم.»

وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت: دولت آمریکا برای رسیدن به این هدف و رفع محاصره زمینی و هوایی علیه قطر توسط همسایه‌های این کشور تلاش می‌کند.»

وزیر خارجه قطر نیز در این نشست گفت: «سیاست خارجی قطر همچنان بر صلح، ثبات و رفاه در منطقه استوار است که منعکس‌کننده ارزش‌های قطر است.»

روابط چهار کشور عربی عربستان سعودی، امارات، مصر و بحرین با قطر اندکی پس از اولین سفر خارجی «دونالد ترامپ» در مقام رئیس‌جمهور آمریکا که به عربستان سعودی انجام شد، بحرانی شد. این چهار کشور عربی، پنجم ژوئن ۲۰۱۷ روابط دیپلماتیک با قطر را قطع کردند.

عربستان، امارات، مصر و بحرین، قطر را به حمایت از تروریسم متهم کردند و برای عادی شدن روابط، خواستار قطع رابطه ایران و اخراج نظامیان ترکیه از قطر و تعطیلی شبکه الجزیره شدند؛ هرچند این کشورها در مناسبات رسمی این شروط را انکار کردند.

ادعای وزیر کشور بحرین درباره ایران

«شیخ راشد بن عبدالله آل خلیفه» وزیر کشور بحرین، روز دوشنبه در سخنانی از توافق سازش این رژیم با رژیم صهیونیستی حمایت کرد و در سخنانی گفت: «اعلام توافق صلح به عنوان چشم پوشی از موضوع فلسطین و حقوق فلسطینیان نیست اما برقراری روابط با اسرائیل در راستای حمایت از منافع عالی و ساختار دولت بحرین است.»

وزیر کشور بحرین افزود: «امروز چالش‌های سرنوشت ساز به منطقه رسیده و نمی‌توان آن را نادیده گرفت و به دور از دوراندیشی است که خطر را ببینیم و در صورتی که امکان جلوگیری آن باشد، منتظر رسیدن آن بمانیم.»

راشد بن عبدالله افزود: «ایران تحمیل سیطره خود بر منطقه را به شکل‌های گوناگون انتخاب کرده و این کشور خطری دائمی برای امنیت داخلی ما به شمار می‌آید.»

وی گفت: «بحرین در شرایط امنیتی و اقتصادی قرار دارد که هر گونه تاخیر در آن پیامدهای بسیار بزرگی برای ما به دنبال خواهد داشت.»

این مقام بحرینی در ادامه سخنانش گفت، عادی سازی روابط این رژیم با رژیم صهیونیستی به تقویت روابط راهبری منامه با واشنگتن کمک می‌کند.

جمعه گذشته بود که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا از توافق منامه و تل‌آویو برای سازش خبر داد.

در همین راستا، امروز «عبداللطیف بن راشد الزیانی» وزیر خارجه بحرین وارد واشنگتن شد تا در مراسم امضای توافق با رژیم صهیونیستی ـ که قرار است روز سه‌شنبه در کاخ سفید برگزار شود ـ شرکت کند.

دعوت گانتس از وزیر دفاع بحرین برای سفر به اسرائیل

عبدالله بن حسن النعمی، وزیر دفاع بحرین تماس تلفنی با بنی گانتس، وزیر جنگ اسرائیل برقرار کرده و به بررسی اهمیت ثبات منطقه‌ای پرداخت.

طبق این گزارش، دو وزیر ضمن بررسی اهمیت “توافقنامه ابراهیم” که میان اسرائیل و امارات امضا شده پیش‌بینی کردند روابط مستحکمی بین دو وزارتخانه برقرار شود که به ادعای آنها به “تقویت توانمندی‌های دو طرف و حفظ امنیت منطقه‌ای” کمک کند.

در پایان این تماس، وزیر جنگ اسرائیل، وزیر دفاع بحرین را برای ادامه مذاکرات در این زمینه دعوت کرد تا به سرزمین‌های اشغالی سفر کند.

توافق میان ایران و آژانس برای اجرای توافقات پادمانی

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نشست شورای حکام درباره ایران گفت: گزارش اینجانب درباره «اقدامات راستی‌آزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت»، فعالیت‌های ما را در چند ماه گذشته در زمینه راستی‌آزمایی اجرای تعهدات هسته‌ای ایران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک و نظارت بر آن پوشش می‌دهد.

گروسی افزود: آژانس به راستی‌آزمایی عدم انحراف مواد هسته‌ای اظهارشده توسط ایران، طبق توافق پادمانی ادامه می‌دهد. ارزیابی‌ها درباره نبود مواد و فعالیت‌های هسته‌ای اعلام‌نشده ایران کماکان ادامه دارند.

وی خاطرنشان کرد: گزارش اینجانب با نام “توافق پادمانی ان‌پی‌تی با جمهوری اسلامی ایران” را دریافت کرده‌اید. این گزارش فعالیت‌های آژانس در شفاف‌سازی مسائل مربوط به صحت و کامل بودن اعلانیه‌های ایران ذیل توافق پادمانی و پروتکل الحاقی را شرح می‌دهد.

مدیرکل آژانس در ادامه به سفر ماه گذشته خود اشاره کرد و گفت: رایزنی‌هایی در تهران با رئیس‌جمهور روحانی و سایر مقام‌های ارشد ایران داشتم که هدف آن رسیدن به پیشرفت‌های ملموس در رفع پرسش‌های برجسته آژانس (در خصوص ایران) و به‌خصوص حل‌وفصل مسائل مربوط به دسترسی به دو مکان در ایران بود.

وی ابراز کرد: ما در خصوص حل‌وفصل مسائل مطرح‌ از سوی آژانس پیرامون اجرای توافقات پادمانی به توافق رسیدیم. آژانس متعاقباً توانست به یکی از دو اماکن مشخص‌شده توسط ما به دسترسی‌های تکمیلی ذیل مفاد پروتکل الحاقی دست پیدا کند.

گروسی اضافه کرد: بازرس‌های ما اقدام به نمونه‌برداری‌های محیطی کردند که مورد تحلیل قرار خواهند گرفت و دسترسی تکمیلی به مکان دوم، در همین ماه فراهم خواهد شد.

مدیرکل آژانس در پایان تأکید کرد: اینجانب از توافق میان آژانس و ایران که امیدوارم به تقویت همکاری‌ها و ارتقای اعتماد دوجانبه منجر شود، استقبال می‌کنم.

رایزنی مشاور امنیت ملی عراق با سفیر سعودی در بغداد

قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق، روز دوشنبه در دفترش میزبان عبدالعزیز الشمری سفیر سعودی در بغداد بود.

در جریان این دیدار روابط میان عراق و عربستان و تلاش برای تقویت آن در همه زمینه‌ها مورد رایزنی قرار گرفت.

همچنین در این دیدار الاعرجی اعلام کرد: عراق در حال حاضر به دنبال تقویت و توسعه روابط خود با پیرامون عربی، منطقه‌ای و بین المللی خود است، به نحوی که در خدمت ملت‌های منطقه و جهان باشد و امنیت و ثبات را تحکیم کند.

سفیر سعودی در بغداد هم تاکید کرد: عربستان به دنبال توسعه روابط با عراق در همه زمینه‌ها به نحوی که در خدمت دو کشور و ملت باشد، است. عربستان آمادگی همکاری با عراق در زمینه‌های نفت، انرژی و اقتصاد در کنار اقدام برای گشودن کانال های امنیتی میان دو کشور را دارد.

در پایان الاعرجی از نقش سعودی و مواضع آن‌ تمجید کرد و از تلاش عراق برای گشودن افق‌های جدید همکاری مشترک با عربستان و تبادل تجارب میان دو کشور در همه زمینه‌ها خبر داد.

تابناک