بمباران زمین فوتبال چوار؛ جنایتی که نباید فراموش شود
17 دی 1403 - 9:45
بازدید 10
0
بمباران زمین فوتبال چوار در سال ۱۳۶۵، یکی از تلخ‌ترین حوادث تاریخ معاصر ایران و جامعه ورزش بین‌الملل است، اکنون پس از ۳۸ سال، پیگیری حقوقی و قضایی این جنایت جنگی، به یکی از اولویت‌های خانواده‌های شهدا و جانبازان این واقعه تبدیل شده است.
نویسنده : فاطمه عباسی منبع : ایرنا
پ
پ

به گزارش گفتمان زاگرس: استان ایلام، به عنوان یکی از مناطق مرزی کشور در طول دوران هشت سال دفاع مقدس به فرموده رهبر معظم انقلاب اسلامی، همانند دژی مستحکم برای انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی در دفاع از کیان اسلامی و ایستادگی و مقاومت در برابر هجمه‌های رژیم بعث عراق بوده و هست، این استان مرزی و مردمان غیور آن، در طول هشت سال جنگ تحمیلی شاهد حوادث و فجایع بسیاری بود.

شهرهای ایلام، چوار، مهران، دهلران، آبدانان و ایوان به طور مکرر مورد بمباران و حملات هوایی رژیم بعثی قرار گرفتند که باعث تخریب زیرساخت‌ها، خانه‌ها و مراکز عمومی شد و زندگی روزمره مردم را مختل کرد اما با اینکه مردم ولایت‌مدار این استان در طول نواز مرزی ۴۳۰ کیلومتری با عراق در شهرستان‌های مهران و دهلران، رو در روی رژیم بعث قرار گرفته بودند اما در کنار رزمندگان اسلام از سرزمین خود دفاع می‌کردند و با تحمل سخت‌ترین مشکلات حاضر به رها کردن استان خود نشدند.

۱۲۷ شهر ایران در طول جنگ تحمیلی آماج بمباران‌های هوایی رژیم بعث قرار داشت که علاوه بر به شهادت رسیدن شمار زیادی از مردم بی‌دفاع، بخش‌هایی از زیرساخت‌های کشاورزی، صنعتی و خدماتی کشور از بین رفت، استان ایلام که خود در خط مقدم جنگ تحمیلی قرار داشت، بیش از ۳۶۰ بار آماج بمباران‌های سنگین هوایی قرار گرفت.

بمباران زمین فوتبال شهر چوار استان ایلام در ۲۳ بهمن سال ۱۳۶۵ یکی از حوادث تلخ و دردناک تاریخ معاصر بلکه ورزش جهان و عرصه بین‌المللی است که در خلال جنگ تحمیلی ایران و عراق به وقوع پیوست.

بمباران زمین فوتبال چوار؛ جنایتی که نباید فراموش شود

حالا با گذشت ۳۸ سال، خانواده‌های معظم شهدا و جانبازان این واقعه و جنایت تلخ و دردناک، بر آن شده‌اند که ابعاد مختلف آنرا در محاکم قضایی و حقوقی کشور بر علیه بانیان آن پیگیری کنند و در این راستا نیز، امروز یکشنبه( ۱۶ دی) جلسه بررسی و پیگیری حقوقی بمباران زمین فوتبال چوار با حضور جمعی از وکلاء قوه قضائیه و استان و خانواده‌های معظم شهدا و جانبازان این جنایت دردناک، در محل سالن جلسات هتل زاگرس شهر ایلام برگزار شد.

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام اظهار کرد: در طول دوران هشت سال دفاع مقدس، مناطق مختلف استان ایلام بیش از ۳۰۰ بار مورد تهاجم و بمباران هواپیماهای جنگی دشمن بعث قرار گرفته و تعداد زیادی از هم استانی‌های عزیز ایلامی در این جنایت‌ها به شهادت رسیده‌اند.

بمباران زمین فوتبال چوار؛ جنایتی که نباید فراموش شود

«محمد رحیمی» با اشاره به اینکه مردم استان ایلام با وجود حملات هوایی دشمن بعثی در دوران هشت سال دفاع مقدس با ایستادگی و مقاومت در برابر دشمنان، همواره پرچم نظام مقدس اسلامی را برافراشته نگه داشته و مرزبان مرزهای این دیار و آب و خاک بوده‌اند، افزود: یکی از مهم‌ترین حوادث تلخ و جنایت‌های رژیم بعث در دوران جنگ تحمیلی بمباران زمین فوتبال شهر چوار بوده که در این واقعه، ۱۵ نفر از بازیکنان، داوران و تماشاگران این بازی به فیض شهادت نائل آمدند.

وی با تأکید بر پیگیری حقوقی این جنایت، تصریح کرد: بر این اساس مقرر شده است که با همکاری مرکز وکلای قوه قضائیه، علیه دولت آمریکا به دلیل کمک‌های نظامی و اطلاعاتی به رژیم بعث عراق در زمان هشت سال دفاع مقدس و وقوع حوادث تلخی مثل زمین فوتبال چوار، طرح دعوای حقوقی انجام شود.

رحیمی با تاکید بر همکاری و همیاری معاونت حقوقی بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام در راستای پیگیری حقوقی این جنایت و طرح دعوا علیه دولت آمریکا، خاطرنشان کرد: بنیاد شهید و امور ایثارگران استان در هر زمینه‌ای آماده همکاری تعامل در خصوص پیگیری قضایی حادثه زمین فوتبال شهر چوار در سال ۱۳۶۵ است.

رئیس اداره معاضدت و وکالت تسخیری مرکز وکلای قوه قضائیه نیز در این نشست، با گرامیداشت یاد و خاطره همه شهدای انقلاب و دفاع مقدس و به ویژه شهدای زمین فوتبال شهر چوار در سال ۱۳۶۵، اظهار کرد: از سال ۱۳۶۵ تا پایان سال ۱۳۶۸ به عنوان شهردار و بخشدار در شهرستان چوار در دمت مردم این شهرستان در آن زمان بودم.

«عزالدین سلیمانی» ابراز کرد: در آن زمان بنده در کنار زمین فوتبال شهر چوار حاضر بودم و هیچ وقت به ذهن بنده و هیچ انسان دیگری خطور نمی‌کرد که هواپیما و خلبان بعثی این جنایت را انجام دهد و عده‌ای از جوانان غیرنظامی بدون هیچ تجهیزات نظامی را که در زمین فوتبال مشغول بازی بودند، بمباران کرده و به شهادت برسانند.

وی با تاکید بر اینکه صحنه‌های دردناک این جنایت هولناک هیچ وقت از ذهن بنده و افراد حاضر، بازیکنان و جانبازان این واقعه فراموش نمی‌شود، تصریح کرد: این جنایت نقض حقوق بشر و مغایر با تمام کنوانسیون‌های بین‌المللی بوده است و باید گفت متأسفانه امروز کنوانسیون‌های بین‌المللی و حقوق بشری چندان مورد توجه مدعیان حقوق بشر قرار ندارند و باید اقدام‌های لازم را برای پیگیری این جنایت‌ها از نظر حقوقی و قضایی انجام داد.

بمباران زمین فوتبال چوار؛ جنایتی که نباید فراموش شود

رئیس اداره معاضدت و وکالت تسخیری مرکز وکلای قوه قضائیه با اشاره به پیگیری حقوقی و قضایی پرونده‌های شهدای غواص، شهدای امنیت، شهید حاج قاسم سلیمانی در محاکم قضایی کشور و در سطح بین‌المللی و طرح دعوا علیه دولت آمریکا، گفت: رژیم بعث با حمایت و پشتیبانی تسلیحاتی آمریکا و هم پیمانان آن، جنگ هشت ساله را بر ملت ایران تحمیل کردند و در حال حاضر نیز بر اساس مدارک متقن، مستند و محکمه‌پسند که به تائید مراجع نظارتی و امنیتی رسیده است، مقصر و بانی اصلی در تمام جنایت‌ها علیه ملت ایران اسلامی و بمباران‌های هوایی که در کشور و استان ایلام روی داده، دولت آمریکا است.

وی بیان کرد: در مورد جنایت هولناک بمباران زمین فوتبال شهر چوار نیز اسناد محکمه‌پسند از باب تسهیل و انجام این جنایت وجود دارد که آمریکا از طریق کمک‌های تسلیحاتی، اطلاعاتی و لجستیکی و در اختیار قرار دادن سلاح‌ها و بمب‌های خوشه‌ای و مغایر با تمام کنواسیون‌های بین‌المللی، دخالت، نقش اصلی و موثر داشته است.

سلیمانی با تاکید بر اینکه اگر حمایت‌های مادی، تسلیحاتی و اطلاعاتی دولت آمریکا نبود، بسیاری از این جنایت‌ها در کشور و در حق مردم مقاوم استان شهیدپرور و سایر استان‌های مرتبط با هشت جنگ تحمیلی پیش نمی‌آمد، تصریح کرد: پرونده‌های زیادی از جمله بمباران ۲ مدرسه در شهر بروجرد و پرونده شهدای غواص نیز در هم اکنون در دست اقدام و پیگیری‌های حقوقی و قضایی است.

رئیس اداره معاضدت و وکالت تسخیری مرکز وکلای قوه قضائیه گفت: در این اقدامات حقوقی و قضایی به دنبال احقاق حق خانواده‌های معظم شهدا و جانبازان این جنایت‌ها بر اساس قانون جمهوری اسلامی مبنی بر طرح دعوا علیه دولت‌های خارجی در محاکم داخلی هستیم، خاطرنشان کرد: مطابق قوانین بین‌المللی و داخلی، دولت آمریکا در این جنایت‌ها مقصر اصلی بوده و این جنایت‌ها در محاکم داخلی و قوه قضائیه کشور پیگیری می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه پیگیری‌های قضایی و حقوقی پرونده شهدا غواص انجام شده و انتظار می‌رود که تا قبل از ایام دهه مبارک فجر سال جاری منجر به صدور حکم شود، بر هماهنگی و تعامل بین دستگاه‌های مختلف و خانواده‌های معظم شهدا و جانبازان جنایت بمباران زمین فوتبال چوار در راستای پیگیری بهتر و سریعتر قضایی تاکید کرد.

بمباران زمین فوتبال چوار؛ جنایتی که نباید فراموش شود

در ۲۳ بهمن سال ۱۳۶۵ دیدار دوستانه بین تیم منتخب چوار و جوانان ایلام به مناسبت گرامیداشت دهه فجر و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در حال برگزاری بود، هواپیماهای عراقی در حین بازی به این زمین فوتبال نزدیک شدند و بمب‌های خود را بر سر بازیکنان و تماشاگران این زمین فوتبال رها کردند،این اقدام نظامی و جنایت دردناک، موجب شهید شدن ۱۵ فوتبالیست، داور و تماشاگر شد.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در ۳۰ آبان ماه سال ۱۴۰۰ در دیدار دست اندرکاران کنگره بزرگ سرداران و سه هزار شهید استان ایلام، با اشاره به واقعه بمباران زمین فوتبال شهر چوار، ر۳۰ آبان ماه سال ۱۴۰۰ دردیداردست اندرکاران کنگره شهدای استان ایلام، فرمودند که این حادثه‌ی بزرگی است، جا دارد که این‌ جور حوادث در ابعاد جهانی شناخته بشود، گفته بشود، تکرار بشود، این پیامِ مظلومیّتِ شهدای ورزشکار ماست؛ جرمشان این بوده است که برای سالگرد پیروزی جمهوری اسلامی و برای انقلاب، مسابقه تشکیل دادند و به شهادت رسیدند.

در این روز خونین تاریخی یونس تلوکی، مجتبی ناصری، علی نجات کرمی، علی عباسی، محمد کمالوندی، جهانگیر کاوه، عبدالرزاق مهدیه، سیدمحمد زارعی، حسین هزاوه (بازیکنان فوتبال از ۲ تیم ایلام و چوار)، حمیدرضا رضایتی (داور مسابقه)، مراد آذرخش، خلیل، سجاد و محمدجواد مظفری، امجد حیدری (تماشاگران مسابقه) به شهادت رسیدند و علی قیطاسی، رحمت محمود، الیاس گهرسودی، گل مرادفاضلی، فرمان فولادوند و سلمان کرد (بازیکنان فوتبال) مجروح و جانباز شدند.

اسامی شهدای تیم منتخب چوار و سن آن‌ها در زمان شهادت، حسین هزاوه(بخشدار وقت چوار، سرمربی و کاپیتان) ۲۸ ساله، صید محمد زارعی(مدافع و هافبک) ۲۵ ساله، مجتبی ناصری(دروازه بان)۲۲ ساله، یونس تلوکی(هافبک) ۱۹ ساله، علی عباسی(دفاع) ۱۸ ساله و اسامی شهدای تیم منتخب جوانان ایلام و سن آنها در زمان شهادت:جهانگیر کاوه(مهاجم) ۱۹ ساله، محمد کمالوند(مهاجم) ۱۸ ساله،علی نجات کرمی(هافبک)۱۶ ساله،عبدالرزاق مهدیه(مهاجم) ۱۶ ساله و داور شهید حمیدرضا رضایتی ۱۹ ساله و تماشاگران شهید: مراد آذرخش۱۵ ساله، امجد حیدری۱۳ ساله، خلیل مظفری هشت ساله،محمد جواد مظفری هفت ساله و سجاد مظفری پنج ساله بوده است.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.