به گزارش گفتمان زاگرس: ورزش زورخانهای یکی از قدیمیترین و پرطرفدارترین ورزشهای ایرانی است که به عنوان یکی از میراثهای فرهنگی و تاریخی با فرهنگ و تاریخ غنی ایران پیوند عمیقی دارد، در واقع ریشههای این ورزش به دوران ایران باستان باز میگردد و به همین علت اهمیت بسیاری دارد.
این ورزش تنها ورزش ملی است که در یونسکو به نام ایران ثبت شده و علاوه بر بعد ورزشی و تقویت جسمانی، ابعاد معنوی، اجتماعی، فرهنگی و تاریخی همچون ترویج ارزشهای اخلاقی و فرهنگی، پیوند با فرهنگ و تاریخ، افزایش روحیه و اعتماد به نفس و ارتقا سلامت روانی را تحت تأثیر قرار میدهد.
با این حال این ورزش در سالهای اخیر به علت بی توجهی، در برخی استانها از جمله استان ایلام کمرنگ شده است که این کمرنگی میتواند تأثیرات منفی متعددی بر جامعه و فرهنگ ایرانی همچون از دست دادن میراث فرهنگی، کاهش ارزشهای اخلاقی، تضعیف همبستگی اجتماعی، از دست دادن فواید جسمانی، کاهش سلامت روانی، تضعیف هویت ملی، کاهش انگیزه برای فعالیتهای ورزشی، کاهش توجه به اصول تربیتی، از دست دادن ارتباط با تاریخ و ادبیات و کاهش فرصتهای شغلی داشته باشد.
ورزش زورخانهای که در زورخانهها انجام میشود نقش مهمی در حفظ و تداوم هویت فرهنگی و تاریخی ایران دارد، در واقع این ورزش نماد ارادت و احترام به پهلوانان و قهرمانان ایرانی است که در تاریخ و ادبیات این سرزمین جاودانه شدهاند.
فراموشی ورزش زورخانه ای در ایلام
آرمان صفربیگی کارشناس اجتماعی اظهار داشت: ورزش زورخانهای، ورزش باستانی یا ورزش پهلوانی، نام مجموعه حرکات ورزشی است که از گذشته در محلی به نام زورخانه و با ضرب مرشد انجام میشده، این ورزش یکی از میراثهای ارزشمند فرهنگی ایران است که نقش مهمی در تقویت هویت ملی، ترویج ارزشهای اخلاقی و ارتقا سطح سلامت جسمی و روحی افراد دارد.
وی با بیان اینکه ورزش زورخانهای در استان ایلام به رغم اینکه دارای پیشینهای طولانی و پرافتخار است، در استان ایلام به فراموشی سپرده شده؛ افزود: بررسیها نشان داده بی توجهی به زورخانه و ورزشهای زورخانه ای در ایلام ناشی از تغییرات فرهنگی و سبک زندگی، نفوذ ورزشهای مدرن، نبود تبلیغات و ترویج مناسب، کمبود زیرساختها و امکانات، نبود برنامههای آموزشی و حمایتی، نبود حمایتهای مالی و تغییرات در ارزشها و اولویتها است.
این کارشناس ادامه داد: افزایش آگاهی و دانش عمومی درباره این ورزش، برگزاری دورههای آموزشی در مدارس و دانشگاهها و همچنین برگزاری کارگاهها و سمینارهای مرتبط با این ورزش، میتواند نسل جوان را با فرهنگ و تاریخ پهلوانی ایران آشنا کند و علاقهمندی به این ورزش را افزایش دهد.
صفربیگی تصریح کرد: ترویج ورزش زورخانهای در استان ایلام، به عنوان یکی از استانهای غنی از فرهنگ و تاریخ، اهمیت زیادی دارد و میتواند تأثیرات مثبت فراوانی مانند تقویت هویت ملی و افتخار ملی، ایجاد فرصتهای شغلی، جذب گردشگران فرهنگی و… داشته باشد، به همین علت باید با برنامهریزی مناسب و حمایت از این ورزش سنتی، به حفظ و تقویت این میراث ارزشمند و انتقال آن به نسلهای آینده کمک کرد.
وی با بیان اینکه ایجاد امکانات و زیرساختهای مناسب برای ورزش زورخانهای نیز در ایلام بسیار حیاتی است و باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: حمایت مالی از ورزش زورخانهای نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا جذب حمایتهای مالی از سوی نهادهای دولتی و خصوصی، میتواند به توسعه و تجهیز زورخانهها، برگزاری مسابقات و برنامههای آموزشی کمک کند و انگیزه بیشتری برای ورزشکاران و علاقهمندان ایجاد کند.
توسعه ورزش زورخانه ای در ایلام
یونس حواسیان، سرپرست هیئت ورزش زورخانهای و کشتی پهلوانی ایلام، در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ورزش زورخانهای در ایلام به عنوان یکی از رشتههای باستانی ایران، تلفیقی از هنر، قدرتبدنی، قدرت معنوی و نیایش با خدا است که میتواند تأثیرات مثبت متعددی بر فرهنگ، سلامت، روابط اجتماعی و اقتصاد استان داشته باشد.
سرپرست هیئت ورزش زورخانهای و کشتی پهلوانی ایلام گفت: با کمرنگ شدن این ورزش بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی ایران از دست میرود و نسلهای آینده از این میراث باارزش بیبهره میمانند، همچنین با کمرنگ شدن این ورزش، فرصتهای شغلی مرتبط نیز کاهش مییابد و این موضوع میتواند به کاهش اقتصادی جامعه منجر شود.
وی افزود: با این حال مدت هاست با تغییرات سریع در سبک زندگی و فرهنگ جامعه، نسلهای جدید کمتر با سنتها و ورزشهای قدیمی از جمله ورزش زورخانه ای آشنا میشوند که این موضوع نیز در نهایت منجر به فراموشی این گونه ورزشها میشود.
حواسیان تصریح کرد: از این رو به منظور بهبود وضعیت امکانات و زیرساختهای ورزش زورخانه ای، ساختمان قدیمی زورخانه پوریای ولی شهر ایلام که دچار فرسودگی و آسیب شده بود، با تخصیص بودجه عمرانی، بازسازی و به یکی از بهترین زورخانههای کشور تبدیل شده است.
حواسیان با اشاره به اجرای طرح شهید طوقانی در مدارس و استعدادیابی برای پشتوانهسازی این ورزش، ادامه داد: طی ۱۱ ماه گذشته، تعداد ورزشکاران فعال در این رشته از ۱۲ نفر به ۱۲۰ نفر افزایش یافته است که این مهم خبر از رونق ورزش باستانی زورخانه ای در ایلام میدهد.
این مسئول در پایان بیان کرد: رونق دوباره ورزش زورخانهای در ایلام نیازمند علاقه و توجه مردم و مسئولان جهت حفظ و احیای میراث فرهنگی و ورزشی کشور و همچنین همکاری همه جانبه از سوی رسانهها است.
جایگاه ارزشمند ورزش زورخانهای در استان ایلام
شهاب شهبازی مدیرکل ورزش و جوانان استان ایلام نیز افزود: توجه به ورزش پهلوانی میتواند روحیه ایثار، جوانمردی و شجاعت را در بین جوانان و ورزشکاران تقویت کند و بر همین اساس است که باید این رشته ورزشی مورد تاکید و توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به جایگاه ارزشمند ورزش زورخانهای از جوانان خواست: تا قدر این جمع فرهنگی و ارزشمند را بیشتر بدانند چرا که این فضای معنوی انسان را به سمت خدا میکشد و از بدیهای روزگار و زشتیها دور میکند.
وی در ادامه ورزش زورخانهای و پهلوانی استان را دارای پیشینه پرافتخاری دانست و گفت: این رشته اصیل در استان را باید با یک برنامه ریزی مناسب احیا و به جایگاه اصلی خود بازگرداند.
مدیرکل ورزش و جوانان استان ایلام افزود: حفظ ورزش باستانی و زورخانهای، حفظ هویت ملی است و ورزش باستانی و زورخانهای نمایانگر تاریخ و فرهنگ ایران اسلامی است.
مدیرکل ورزش و جوانان استان ایلام عنوان کرد: زورخانه پوریای ولی ایلام با اعتباری بالغ بر یک میلیارد تومان بازسازی و مرمت شده است.
ورزشهای زورخانه ای به عنوان میراثی فرهنگی نمادی از هویت دینی، ملی و تاریخی ایرانیان است که با تلفیق معنویت، اخلاق و هنر از روزگاران دور تاکنون رواج داشته و نسل به نسل منتقل میشود، ورزش اصیل و کهن ایرانی که برتری اخلاق و معنویت در آن بیش از هر چیز دیگری تبلور دارد؛ مسألهای که توجه به این ورزش را دوچندان کرده است.