به گزارش گفتمان زاگرس: واقعیت این است که زندگی امروز بدون وجود اینترنت و امکانات ارتباطی میسر نیست و کشورهای دنیا برای توسعه حوزه ارتباطات با جدیت سرمایه گذاری می کنند.
اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات کردستان نیز در همین راستا هر سال اقدامات و طرح هایی را برای ارائه خدمات بهتر به مردم در حوزه ارتباطات را در دستور کار دارد.
ابزار و فناوری ارتباطات جدا از اینکه زندگی را برای مردم آسانتر کرده، زمینه ای برای کسب درآمد بخش زیادی از جامعه شده است؛ بنابراین حفظ، ارتقا و توسعه اینترنت و ارتباطات، در دنیای امروز ضرورتی انکارناپذیر است.
در همین رابطه با “آرام حیدری” مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات کردستان گفت و گویی انجام دادیم که مشروح آن در ادامه می آید.
ابتدا راجع به فیبرنوری صحبت کنید؛ چه اقداماتی انجام شده و چه طرح هایی در دست اجراست؟
حیدری: اجرای شبکه فیبرنوری منازل و کسب و کارها در ۳۳ شهر کردستان جزو اولویت های وزارت ارتباطات در استان است اما امسال این طرح در سه شهر سنندج، سقز و کامیاران آغاز شد.
در سنندج نیز از ۲۲۰ کیلومتر برنامه ریزی شده، تاکنون ۱۴۸ کیلومتر آن اجرا شده و اکنون در پنج منطقه شهر این سرویس ارائه می شود و شهروندان می توانند از اینترنت مبتنی بر فیبرنوری استفاده کنند.
در سقز که ۸۲ کیلومتر فیبرنوری اجرا شد و این طرح به پایان رسید و از اول بهمن امسال، خدمات اینترنت پرسرعت مبتنی بر فیبرنوری با سرعت حداقل ۱۰۰ مگابیت در ثانیه در این شهر آغاز شد.
در کامیاران هم از ۴۲ کیلومتر برنامه ریزی شده، ۱۴ کیلومتر آن اجرا شده است و پیش بینی می شود تا پایان امسال، این طرح به اتمام برسد.
پیش بینی می شود تا سال ۱۴۰۴ حدود ۸۰ درصد جمعیت شهری کردستان از فیبرنوری بهره مند شوند.
فیبرنوری در روستاها نیز اجرا شده است؟
حیدری: اجرای فیبرنوری روستایی نیز جزو اولویت هاست و در بیشتر مسیرهایی که نوسان ارتباطات وجود دارد، این طرح در دستور کار است؛ در این راستا از ابتدای امسال تاکنون ۸۸.۵ کیلومتر فیبرنوری روستایی اجرایی شده است.
۷۵۰ کیلومتر شبکه فیبرنوری برنامه ریزی شده که تاکنون ۳۴۲ کیلومتر آن اجرا شده است و برنامه داریم تا پایان امسال ۱۴۰ کیلومتر با اولویت انجام شود و مابقی نیز در سال ۱۴۰۴ به پایان برسد.
راجع به دفاتر پیشخوان هم توضیح دهید و اینکه امسال چند مجوز برای راه اندازی این دفاتر صادر شده است؟
حیدری: مجوز راه اندازی دفاتر پیشخوان توسط وزارت ارتباطات صادر می شود و از ابتدای امسال تاکنون هفت مجوز در این راستا صادر شده است.
آمادگی داریم برای هر تعداد درخواست، مجوز راه اندازی دفاتر پیشخوان صادر کنیم ولی اگر تعداد این دفاتر بالا رود، درآمد آنها کاهش می یابد.
در حال حاضر ۲۴۵ دفتر پیشخوان شهری و ۴۲ دفتر پیشخوان روستایی در کردستان داریم.
در حوزه کسب و کارها امسال چه میزان تسهیلات پرداخت شد؟
حیدری: امسال از ۵۴۰ میلیارد ریال تسهیلات مصوب برای ایجاد و توسعه کسب و کارهای حوزه فاوا، ۱۰۳ میلیارد ریال پرداخت و برای ۵۲ نفر شغل ایجاد شد.
مشکلی که وجود دارد، این است وثیقه و ضمانت بانکی متقاضیان برای دریافت تسهیلات ناقص است؛ البته از جانب بانک ها نیز سخت گیری هایی در این زمینه می شود.
امسال غیر از اعتبار ذکر شده، ۴۵۰ میلیارد ریال دیگر در قالب تبصره ۱۸ برای کسب و کارهای حوزه فاوا اختصاص یافته که در صورت تکمیل مدارک بانکی، پرداخت خواهد شد.
جایگاه اقتصاد دیجیتال در کردستان چگونه بوده و چه کارهایی برای توسعه این بخش صورت گرفته است؟
حیدری: یکی از مواردی که به عنوان وظیفه، توسط وزارت ارتباطات پیگیری می شود، توسعه اقتصاد دیجیتال است. امسال برنامه تحول دیجیتال استان به کمک پژوهشگران در دانشگاه ها و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان، با اعتبارات وزارت ارتباطات تدوین می شود تا به عنوان سند و نقشه راهی برای توسعه اقتصاد دیجیتال در استان باشد.
امیدواریم با تدوین این طرح، درحوزه افتصاد دیجیتال همراه با اهداف برنامه هفتم توسعه، سالانه ۱۰ درصد پیشرفت در این حوزه داشته باشیم و با توجه به ظرفیت مرزی بودن با اقلیم کردستان عراق و نیاز به حضور شرکت های دانش بنیان در اقلیم، تولید محتوا و خدمات نرم افزاری، امیدواریم این مهم محقق شود.
اخیرا تفاهم نامه ای برای ایجاد مرکز هوش مصنوعی در کردستان منعقد شد، در این باره توضیح دهید.
حیدری: بله چند روز قبل، تفاهم نامه مرکز هوش مصنوعی استان کردستان با اتق بازرگانی و پارک علم و فناوری و با محوریت منطقه غرب کشور برای ارئه خدمات به استان های همدان، ایلام، کرمانشاه و کردستان منعقد شد.
قرار است آزمایشگاه تخصصی هوش مصنوعی با اعتبارات وزارت ارتباطات و حوزه آموزش های مهارتی برای فارغ التحصیلان در حوزه هوش مصنوعی راه اندازی شود تا آموزش های لازم برای تولید محصولات و خدمات در این حوزه برای کسب و کارها و صنایع استفاده کننده از هوش مصنوعی، ارائه و با ایجاد این مرکز، محصولات متنوع تر با بهره وری بیشتر، تولید شود.
استان کردستان با یک میلیون و ۶۰۳ هزار نفر جمعیت، دارای ۱۰ شهرستان، ۳۳ شهر، ۳۱ بخش، ۸۶ دهستان و هزار و ۶۷۷ روستای مسکونی است.