از مصرف بی‌رویه تا تولید ناکافی/ ریشه‌های ناترازی انرژی در ایران کجاست؟
02 اسفند 1403 - 22:20
بازدید 21
1
عضو هیئت‌علمی دانشگاه ایلام گفت: برای عبور از بحران ناترازی انرژی، ایران نیازمند تغییر رویکرد اساسی در تولید و مصرف انرژی است که توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و مدیریت تقاضا، کلید حل این مشکل است.
نویسنده : فاطمه عباسی منبع : ایسنا
پ
پ

به گزارش گفتمان زاگرس: دکتر جمال خداکرمی اظهار کرد: ناترازی در انرژی زمانی به وجود می‌آید که بین تولید و مصرف ناهماهنگی وجود داشته باشد و معمولاً خود را به دو شکل ناترازی مثبت و منفی نشان می‌دهد.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه ایلام گفت: ناترازی مثبت زمانی اتفاق می‌افتد که حجم تولید از مصرف جلوتر باشد، یعنی انباشت تولید داشته باشیم، ناترازی منفی نیز زمانی اتفاق می‌افتد که مصرف انرژی نسبت به تولید بیشتر باشد که امروز در جامعه ما ناترازی به شکل منفی است.

خداکرمی افزود: چرخه انرژی، چرخه‌ای است که شامل تولید انرژی، انتقال انرژی و منابع مصرف‌کننده و مدیریت این پروسه است.

وی در خصوص دلایل متعدد ناترازی در انرژی گفت: دلیل اول این موضوع می‌تواند کاهش قدرت تولید انرژی باشد، اگرچه آمار نشان می‌دهد که تولید انرژی به‌ویژه در بخش برق نسبت به گذشته بالاتر رفته است، مسئله بعدی فرهنگ مصرف است که نشان می‌دهد ما ایرانی‌ها اسراف‌گرا هستیم که این موضوع باعث می‌شود به شبکه تولید انرژی فشار وارد شود.

این دانش‌آموخته دانشگاه کاردیف انگلستان تصریح کرد: نوع مصرف، حجم مصرف، کارایی مصرف‌کننده‌ها و مدیریت مصرف انرژی بحثی جدید نیست ولی در حال حاضر به موضوعی جدی تبدیل شده است، زنگ خطر این موضوع از دهه ۸۰ به صدا درآمد و در آن زمان گفته شد که میزان تولید نسبت به میزان مصرف در آینده نه‌چندان دور کم می‌شود، در حال حاضر اگر منحنی تولید را در کنار مصرف بگذاریم مصرف انرژی بالاتر است، به‌طورکلی از سال ۱۳۹۸ به بعد ما کمبود انرژی به‌طورجدی داریم.

خداکرمی با اشاره به این‌که در زمان پیک‌های تابستان و زمستان این ناترازی‌ها بیشتر خود را نشان می‌دهد، افزود: یکی دیگر از مشکلات ما نوع ذخیره‌سازی انرژی است که به ما امکان ذخیره‌سازی انرژی را در زمانی خاص نمی‌دهد، این موضوع در بخش برق امکان‌پذیر نیست.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه ایلام ادامه داد: مسئله سوم کارایی تولید است که متأسفانه به چند دلیل کاهش پیدا کرده است، یکی از آن‌ها فرسودگی وسایل و شبکه تولید است که تا حدودی به تحریم‌ها برمی‌گردد، مسئله دیگر بحث ارتباط مالی و توان خرید انرژی است.

وی در خصوص راه‌حل‌های برخورد با این مسئله گفت: یکی از راه‌حل‌های پیشنهادی افزایش بهره‌وری شبکه تولید و شبکه توزیع انرژی است که با نوسازی شبکه و سیستم انتقال این اتفاق رخ می‌دهد، هم‌چنین باید نگاه جدیدی به مدیریت و تولید انرژی داشته باشیم.

خداکرمی تأکید کرد: یکی دیگر از مباحث که می‌توانیم بر روی آن تمرکز کنیم توسعه منابع انرژی‌های نو مانند انرژی هسته‌ای و انرژی‌های تجدیدپذیر است، چراکه این منابع وابستگی ما را به سوخت‌های فسیلی کمتر می‌کند، در حال حاضر عمده تولید انرژی در کشور ما به‌وسیله سوخت‌های فسیلی است.

خداکرمی افزود: دلیلی که ما بیشتر از سوخت‌های فسیلی استفاده می‌کنیم دسترسی و استخراج راحت آن است، دلیل دوم نیز این است که در حال حاضر کارایی سوخت فسیلی خصوصاً در بخش حمل‌ونقل بیشتر است.

این دانش‌آموخته دانشگاه کاردیف انگلستان در خصوص بنزین نیز گفت: از دلایلی که باعث افزایش مصرف بنزین شده، می‌توان به نوع خودرو، سن خودرو، نوع رانندگی و حتی فرهنگ داشتن خودرو اشاره کرد. این موضوع را می‌توان با اصلاح شبکه تولید، توزیع و مصرف تا حدودی مدیریت کرد.

وی با تأکید بر این‌که در حوزه انتقال و توزیع انرژی باید توجه و هزینه بیشتری شود، افزود: باید به موضوع قاچاق انرژی توجه شود و در این زمینه باید رصدها و کنترل‌های شدیدی اجرا شود، برای مثال در زمینه برق‌دزدی مشکلات جدی وجود دارد مخصوصاً امروز که ماینرها هم در حال فعالیت هستند، کسانی که از این شبکه استفاده می‌کنند باید هزینه آن را پرداخت کنند.

خداکرمی به مدیریت تقاضای انرژی اشاره کرد و گفت: در این حوزه باید به مسائل فرهنگی اشاره کرد، رسانه‌ها در این زمینه باید به موضوع فرهنگ‌سازی توجه کنند، این موضوع فرهنگ‌سازی را نمی‌توان به شکل شوک‌وار ایجاد کرد و باید مرحله‌ای انجام شود و برای اجرای آن از تشویق و تنبیه استفاده کنیم. متأسفانه کشور ما جزو کشورهای پرمصرف انرژی است، یکی از راهکارهایی که می‌توان ارائه داد افزایش قیمت انرژی است، انرژی معمولاً در دنیا جز کالاهای گران‌قیمت محسوب می‌شود. یکی دیگر از کارهایی که باید انجام بگیرد حذف تدریجی و پلکانی یارانه عامل‌های سوختی و انرژی است. حقیقت این است این یارانه هدفمند نیست و این عدم هدفمندی باعث می‌شود ما هزینه‌ای کنیم که بخشی از آن برای افراد اسراف‌گراست.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.