به گزارش گفتمان زاگرس: دولت چهاردهم از همان ابتدای کار فِلش کاری خود را به سمت توسعه نیروگاههای خورشیدی نشانه گرفت، ماجرا از آن قرار بود که معاون اول رئیسجمهور در مراسم تودیع و معارفه وزیر نیرو با انتقاد از بیتوجهی و سرمایهگذاری نکردن مناسب در زمینه انرژیهای تجدید پذیر گفت: یکی از اقدامات بسیار مهم در این دوره(دولت چهاردهم) استفاده از انرژی خورشیدی، انرژی باد و سایر انرژی های تجدید پذیر مانند زمینگرمایی است.
در تعریف این مهم باید توضیح داد که استفاده از نور خورشید بهعنوان انرژی پاک، راهکار موثر تولید برق و جبران ناترازی این نیروی پرمصرف در کشور است، در واقع نیروگاه خورشیدی یک سیستم تولید انرژی است که نور خورشید را به برق تبدیل میکند. این فرآیند به وسیله سلولهای فتوولتائیک (PV) انجام میشود که در پنلهای خورشیدی تعبیه شدهاند.
این ظرفیت خاص به دلیل توانایی تبدیل انرژی تابشی خورشید به انرژی الکتریکی، به عنوان یکی از مهمترین منابع انرژی تجدیدپذیر شناخته میشوند.
۲۰ پروژه انرژی خورشیدی در ایلام در دست اجرا است
استان ایلام دارای آب و هوای چهار فصل در طول سال بهترین ظرفیت برای استفاده از انرژی پاک و بدون آلایندگی خورشید و تولید برق از این منبع انرژی دارد.
یکی از بخشهای مورد تاکید استاندار ایلام در روزهای اخیر استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، بهویژه انرژی خورشیدی بود.
احمد کرمی با اشاره به پروژههای انرژی خورشیدی در استان، گفت: در حال حاضر ۲۰ پروژه در این حوزه در دست اجرا است که در مجموع نزدیک به ۲۱ مگاوات برق از انرژی خورشیدی تولید خواهد شد.
وی افزود: این پروژهها بخشی از سیاستهای کلان کشور در جهت کاهش وابستگی به انرژیهای فسیلی و استفاده از منابع انرژی پاک است.
استاندار ایلام تصریح کرد: این پروژهها نه تنها به حل مشکل ناترازی انرژی در استان کمک خواهند کرد، بلکه زمینهساز توسعه پایدار و ایجاد اشتغال در این حوزه نیز خواهند بود.
استاندار ایلام تاکید کرد: با توجه به محدودیت منابع، اولویتبندی پروژهها از اهمیت ویژهای برخوردار است و پروژههایی که بیشترین تأثیر را بر توسعه اقتصادی و معیشت مردم دارند، باید در اولویت قرار گیرند.
ظرفیت انرژی خورشیدی در ایلام/ اخذ موافقتنامه احداث نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی خورشیدی در ایلام
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام گفت: موافقتنامه اولیه از طرف وزارت نیرو برای احداث نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی در استان اخذ و در این راستا بحث زمین برای احداث یک نیروگاه ۲۰ و ۲۵ مگاواتی در دشت عباس دهلران و مهران مشخص و قرارداد آنها منعقد شده است.
ولی الله ناصری بیان کرد: همچنین موافقت اولیه نیروگاه سه مگا و یک مگاوات نیز در استان صادر شده و به زودی کار اجرایی آنها آغاز خواهد شد.
وی تاکید کرد: نیروگاه ۳۰۰ کیلو واتی، ۲۰۰ کیلو واتی و ۱۷۰ کیلوواتی در استان احداث شده است و به شبکه متصل خواهد شد.
راه اندازی سه هزار نیروگاه خورشیدی پنج کیلو واتی در مناطق محروم ایلام
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان ایلام گفت: سه هزار نیروگاه خورشیدی پنج کیلو واتی تا یکسال آینده در مناطق کمبرخوردار استان راهاندازی میشود که احداث این نیروگاهها با نظر نهادهای حمایتی هم در حال اجرا است.
ناصری بیان کرد: فرآیند دریافت پنل خورشیدی به این صورت است که پس از تقاضای مددجویان و بازدید از ساختمان، نیروگاههای خورشیدی پشت بامی برای مددجویان طراحی میشود.
وی تاکید کرد: این نیروگاهها با تسهیلاتی که به مددجویان داده میشود از طریق پیمانکار راهاندازی شده و ضمن تولید و استفاده از برق این نیروگاه، میزانی از برق تولیدی نیز به شبکه تزریق خواهد شد.
مدیر عامل شرکت توزیع برق استان ایلام اضافه کرد: این نیروگاهها برای مدت ۲۰ سال طراحی و از طریق وزارت نیرو، برق تولیدی به صورت تضمینی خریداری خواهد شد.
ناصری ادامه داد: قیمت خرید هر کیلو وات ساعت برق تولیدی این نیروگاهها ۲۲ هزار ریال است که بازگشت سرمایه آن بسیار مناسب و در عمل وزارت نیرو این سرمایهگذاری را به کمک بانکهای عامل و کمیته امداد امام خمینی (ره) به صورت تضمینی انجام خواهد داد.
۴۰۰ نیروگاه خورشیدی پشت بامی در ایلام راهاندازی شد
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام گفت: تاکنون ۴۰۰ نیروگاه خورشیدی پشت بامی در مناطق مختلف استان راهاندازی شده که هرکدام سالانه ۹ هزار کیلو وات برق تولید میکنند.
ناصری اعتبار مورد نیاز برای ساخت سه هزار نیروگاه خورشیدی پشت بامی در استان را چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال عنوان کرد.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام افزود: باهدف درآمدزایی برای قشر محروم تا پایان امسال با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) استان و سازمان بسیج سازندگی سپاه امیرالمؤمنین(ع) استان ایلام ۳۳۰ پنل خورشیدی بر پشت بام منازل مددجویان کمیته امداد نصب میشود.
ناصری هزینه هر پنل خورشیدی را یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال اعلام کرد و یادآور شد: این پنلها در قالب تسهیلات طولانی مدت به مددجویان واگذار و برق تولیدی آنها به صورت تضمینی از آنان، خریداری میشود.
وی همچنین به ۲۰ هزار مگاوات ناترازی برق در تابستان امسال در کل کشور اشاره کرد و گفت: احداث نیروگاه خورشیدی یکی از راهکارهای مهم برای جبران ناترازی برق است که در برنامه هفتم توسعه استانها موظف به اجرای آن شدهاند.
وی اضافه کرد: تا پایان سال جاری ۲۰۰ نیروگاه خورشیدی پشتبامی تا پایان سال در ایلام راه اندازی می شود.
راه اندازی هفت نیروگاه خورشیدی در ایلام تا سال آینده
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام از راه اندازی هفت نیروگاه خورشیدی طی سال آینده خبر داد و گفت: نیروگاههای خورشیدی، گامی مهم برای افزایش ظرفیت تولید انرژی پاک در استان است.
وی بیان کرد: راهاندازی هفت نیروگاه خورشیدی با مقیاس ۲۱ مگاوات در هفت ساختگاه در نقاط مختلف استان ایلام با اعتبار هر مگاوات ۳۰۰ میلیارد ریال در دست اقدام است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق ایلام یادآور شد: این پروژهها تا قبل از آغاز پیک بار سال ۱۴۰۴ اجرایی خواهند شد و تجهیزات آنها آماده و پیمانکاران آن هم مشخص شده است.
وی با بیان اینکه در مجموع ۶ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال برای احداث این نیروگاهها در نقاط مختلف استان هزینه خواهد شد، افزود: اجرای این پروژهها در مساحتی به حدود ۳۵ هکتار انجام خواهد شد.
ناصری با بیان اینکه احداث نیروگاههای خورشیدی به معنای تنوعبخشی به سبد انرژی کشور است، گفت: در واقع در کشورها و مناطقی که از سوختهای فسیلی برای تامین انرژی استفاده میشود به طور قطع با تشدید ناترازیها مواجه خواهد شد.
وی با بیان اینکه استان ایلام دارای ظرفیتهای خوبی برای احداث نیروگاههای خورشیدی است، افزود: حدود سه هزار نیروگاه پشتبامی برای مناطق مختلف محروم و روستایی استان در نظر گرفته شده که راهاندازی این نیروگاهها با محوریت نهادهای حمایتی و سازمان بسیج در حال اجرا است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام یادآور شد: تاکنون ۴۰۰ نیروگاه خورشیدی پشتبامی در مناطق مختلف استان راهاندازی شده و تا پایان سال نیز ۱۲۰ نیروگاه دیگر توسط سازمان بسیج استان احداث خواهد شد که هرکدام سالانه ۹ هزار کیلو وات برق تولید میکنند.
آغاز بکار عملیات اجرایی احداث نیروگاه سه مگا و یک مگاوات در ایلام در آینده نزدیک
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان ایلام یادآور شد: موافقت اولیه نیروگاه سه مگا و یک مگاوات نیز در استان صادر شده و به زودی کار اجرایی آنها آغاز خواهد شد.
ناصری گفت: همچنین موافقتنامه اولیه از طرف وزارت نیرو برای احداث نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی در استان اخذ و در این راستا بحث زمین برای احداث یک نیروگاه ۲۰ و ۲۵ مگاواتی در دشت عباس دهلران و مهران مشخص و قرارداد آنها منعقد شده است.
به گفته ناصری، نیروگاه ۳۰۰ کیلو واتی، ۲۰۰ کیلو واتی و ۱۷۰ کیلوواتی در استان احداث شده است و به شبکه متصل خواهد شد.
۵۰۰ طرح نیروگاه خورشیدی خانگی برای مددجویان ایلامی اجرا میشود
مدیرکل کمیته امداد استان ایلام از هدف گذاری و اجرای بیش از ۵۰۰ طرح نیروگاه خورشیدی خانگی برای مددجویان این نهاد در استان تا پایان سال جاری خبر داد.
“ناصر مرادی پویانی” اظهار کرد: نیروگاهها و پنلهای خورشیدی خانگی با هدف ایجاد اشتغالزایی و توانمندسازی مددجویان با همکاری کمیته امداد، شرکت نیروی برق استان و بانک ملی راهاندازی میشوند.
مدیرکل کمیته امداد استان ایلام تصریح کرد: برای اجرای هر یک از این پنلهای خورشیدی خانگی حداقل یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال هزینه خواهد شد.
مدیرکل کمیته امداد استان ایلام یادآور شد: این طرحها از جمله مشاغل نوین و خانگی برای خانوادههای مددجوی کمیته امداد به شمار میرود که توان اجرای طرحهای اشتغالزایی دیگری ندارند و بهرهبرداری از آنها نقش مهمی در درآمدزایی برای خانوادههای مددجو خواهد داشت.
وی گفت: با توجه به اینکه شرکت توزیع نیروی برق استان یکی از طرفهای قرارداد اجرای این طرحها و بهرهبردار آنها است انتظار میرود این شرکت همراهی و همکاری مناسب را در اجرای نیروگاههای خورشیدی خانگی با هدف تولید انرژی برق و کمک با اقتصاد مددجویان داشته باشد.
به نظر می رسد استفاده از انرژی خورشید یکی از بهترین راه ها و کم هزینه ترین آن است که عزم جدی برنامه ریزان اقتصادی کلان جهت راه اندازی خط تولید این پنل ها و کم هزینه نمودن آن برای استقبال عمومی لازم است.
در واقع استفاده از منابع تجدیدپذیر دیگر مانند باد و بیوگاز میتواند به کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی در این استان کمک کند که با اجرای این راهکارها، استان ایلام میتواند به سمت یک آینده پایدارتر و متوازنتر در زمینه تأمین انرژی حرکت کند.