گفتمان زاگرس: شبانگاه جمعه ۲۲ فروردین استیو ویتکاف نماینده ویژه ترامپ در خاور میانه خسته از سفرروسیه و مذاکرات با مقامات دولت آن کشور سوار بر هواپیما وارد مسقط شد و بلافاصله به دیدار آنا اسکروگیما سفیر ایالات متحده در عمان رفت. او قرار بود فردای آن روز یعنی شنبه با گفت و گوها با مقامات ایرانی را با واسطه ی وزارت خارجه عمان استارت بزند. در میان تمام نکاتی که باید به مقامات ایرانی منتقل کند یک مساله بیش تر از بقیه ذهنش را مشغول کرده بود.
او از جانب ترامپ دستور داشت به عباس عراقچی وزیر خارجه ایران این پیام را برساند که به عنوان منصوب ترامپ در مذاکرات شرکت می کند و از جانب او دستور دارد که اختلافات بین ایران و آمریکا را حتی الامکان از طریق گفت و گو و دیپلماسی حل کنند.
او می دانست که نحوه ی این آغاز این گفت و گوها نقشی کلیدی درادامه مذاکرات و موفقیت آن دارد اما مشکل اصلی اینجا بود که خود او هم به طور دقیق نمی دانست منظور رییس جمهور ترامپ از حل اختلافات بین ایران و آمریکا چیست این اختلافات چه گستره ای از مسایل را در بر می گیرد.
تا پیش از آن ترامپ گاه و بیگاه عنوان کرده بود که هدفش برچیدن کامل تاسیسات هسته ای ایران است و این باعث شده بود تا ویتکاف از مدتها قبل خود را برای گفت و گو با ایرانیان بر محور این خواسته ترامپ آماده کرده بود اما به یکباره ۴۸ ساعت قبل از سفرش به روسیه ترامپ او را به کاخ سفید فراخوانده بود و به او گفته بود مصاحبه ای ترتیب دهد و در آن عنوان کند
هدف نهایی آمریکا برچیدن کامل تاسیسات هسته ای ایران است اما این به معنای آن نیست که چیزی برای مصالحه و تعدیل خواسته ها وجود ندارد.
ترامپ از ارایه جزییات بیشتر به ویتکاف طفره رفت و از او به طور موکد خواست که وظیفه اصلی اش ترغیب طرف ایرانی به ادامه مذاکرات است
بنابراین ویتکاف بلافصله مصاحبه کرد و عین گفته های ترامپ را به عنوان موضع آمریکا در خدمت رسانه ها قرار داد حالا توپ در زمین ایران بود که پیام موضع تعدیل شده آمریکا را بگیرد و نشان دهد که برای رسیدن به یک توافق جامع اراده کافی دارد.
در همان جمعه شب آنا اسکروگیما سفیر ایالات متحده در عمان به او گفت که موافقت ایران برای ادامه مذاکرات به معنای موفقیت دور اول خواهد بود و نیازی به کار بر روی جزییات وجود ندارد.
اما در فاصله ۱۵۰۰ کیلومتری در شمال مسقط در وزارت خارجه ایران به وضوح مقامات هیجان زده بودند آنها از هفته ها قبل منتظر چنین فرصتی بودند وقتی در میانه ی فشارهای مختلف بین المللی و تهدیدات نظامی ترامپ آنها استدلال می کردند که مساله اتمی ایران راه حل نظامی ندارد و بر موضع ایران پافشاری می کردند خیلی ها آنها را متهم به ندیدن واقعیت ها می کردند اما حالا توپ در زمین ایران بود و آنها باید ثابت می کردند بلدند از چنین فرصتی استفاده کنند.
عباس عراقچی وزیر خارجه ایران حتی تا اینجا پیش رفت که پس از نشستن هواپیمایش در فرودگاه مسقط گفت : اگر طرف مقابل از موضع برابر وارد شده باشد، شانسی برای یک تفاهم اولیه که منجر به یک مسیر مذاکراتی شود، وجود خواهد داشت و اگر اراده کافی وجود داشته باشد درباره جدول زمانی تصمیمی میگیریم.
و این می تواند تسهیل کننده ادامه مذاکرات در مراحل بعدی باشد. با توجه به موافقت طرفین برای ادامه مذاکرات در شنبه آینده در یک کشور اروپایی می توان این گونه نتیجه گرفت که بر سر جدول زمانی برای حل اختلافات بین ایران و آمریکا توافق حاصل شده اما این که اساسا چه اختلافاتی مورد بحث قرار گرفته و می گیرد هنوز به طور قطعی روشن نیست. گرچه برخی رسانه ها مانند تایمز انگلستان گمانه زنی کرده اند که گفت و گوهای بر محور نحوه ی انجام بازرسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی برای تایید فعالیتهای صلح آمیز اتمی ایران انجام شده است.
در ساعات پایانی جمعه شب ترامپ سوار بر هواپیمای ریاست جمهوری در حالی که عازم تماشای مسابقه ی یو اف سی در میامی فلوریدا بود در جواب سوال خبرنگاران در مورد نتیجه مذاکرات سعی کرد خود را چندان هیجان زده نشان ندهد و گفت اوضاع خوب پیش می رود اما هنوز چیزی نهایی نشده است ولی تعامل با ایران در وضعیت خوبی قرار دارد
در این بین اتفاق دیگری که شایان ذکر است نحوه پایان بندی مذاکرات است. این مذاکرات در خانه بدر البوسعیدی وزیر خارجه عمان به مدت دو ساعت و نیم به طول انجامیده بود و به این صورت انجام شده بود که مقامات آمریکایی و ایرانی هر کدام در اتاق های جداگانه قرار داشتند و پیامهای بین آنها از ظریق وزارت خارجه عمان ۴ بار منتقل شد. در پایان این دو ساعت و نیم نفس گیر هنگامی ویتکاف و عراقچی از اتاقهای خود خارج می شوند در حضور وزیر خارجه عمان با یکدیگر سلام و علیکی می کنند و لبخندی می زنند و جدا می شوند.
ثبت دیدگاه