به گزارش گفتمان زاگرس ، همانند چندین سال گذشته، امسال هم شعار سال مربوط به حوزه اقتصادی و نکته مهم و اساسی شعار سال که در بیانات رهبر انقلاب بیان شد، بحث سرمایه گذاری به عنوان یکی از مهمترین عناصر توسعه است.
کهگیلویه و بویراحمد یکی از استانهای کمتر توسعه یافته کشور است که از محرومیت تاریخی در این زمینه رنج میبرد.
محرومیت تاریخی کهگیلویه و بویراحمد
نکات مهم در خصوص عدم توسعه یافتگی به موضوعات اساسی یعنی نبود زیرساخت و کمبود سرمایه برمی گردد . در واقع هم توسعه زیرساختها و هم تامین سرمایه در این استان وابستگی شدید به اعتبارات دولتی و منابع بانکی دارد که در هر دو مورد کهگیلویه و بویراحمد چندان توفیقی برای زمینه سازی حرکت سریع به سمت توسعه یافتگی ندارد.
همانگونه که گفته شد یکی از مسیرهای تامین سرمایه در کهگیلویه و بویراحمد، منابع بانکی است که خود به معضلی در استان تبدیل شده است و همواره محلی برای نقد و گلایه است.
بانکهای استان منابع خود را تقویت کنند
روز گذشته شورای بانکها در حالی به ریاست استاندار برگزار شد که از همان ابتدا مشخص شد که در سال جدید چندان برنامه خاصی که نشان از تحرک جدیدی در راستای کمک به توسعه استان باشد وجود ندارد و نهایتا خود استاندار با توضیحاتی جلسه را مدیریت و پایان داد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در این نشست با بیان این نکته که بانکهای استان منابع خود را تقویت و به سمت سرمایه گذاری و تولید هدایت کنند، گفت:
تحول در این حوزه برای تحقق شعار سال ضروری است و اگر میخواهیم به فرمایش رهبری لبیک بگویم باید تحول جدی ایجاد کنیم.
استاندار به سهم ناچیز و ۲۵ صدم درصدی استان از میزان سپردههای بانکی اشاره کرد و افزود: در این شرایط شبکه بانکی باید تلاش کند و سهم خود را افزایش دهد و تا زمانی که فرآیند سیستم بانکهای عامل استان اعتبارات قطره چکانی است، در این چارچوب به هیچ جایی نمیرسیم.
استاندار بر لزوم افزایش منابع نسبت به مصارف سیستم بانکی استان تاکید کرد و گفت: تقویت نکردن منابع بانکی یعنی بی اعتنایی بانکها به توسعه است.
صندوق توسعه ملی و پای لنگ بانکهای استان
رحمانی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع صندوق توسعه ملی اشاره کرد و اظهار داشت: با تلاش و پیگیری مستمر با صندوق توسعه ملی جلسه برگزار کردیم و ۲ هزار میلیارد تومان از این محل منابع گرفتیم تا به صورت ۵۰-۵۰ توسط بانکهای استان اجرا شود و باید بانکها در این زمینه هم پای کار باشند.
استاندار تاکید کرد: صندوق توسعه ملی در تامین منابع ارزی طرحها، محدودیتی برای پرداخت ندارد لذا بانکها با پیگیری، تسهیلات ارزی متقاضیان را تامین کنند.
استاندار با بیان اینکه، اگر بانکها همکاری نکنند فرصت اشتغال از بین میرود، توصیه کرد که بانکها روشهای قبلی را کنار بگذارند و در سال ۱۴۰۴ به دنبال نوآوری و خلاقیت باشند.
لزوم داشتن راهکارهای جدید
استاندار گفت: بانکهای عامل استان برای تقویت حوزه اقتصادی و سرمایهگذاری در استان راهکار نو داشته باشند.
رحمانی بیان کرد هر بانکی شش یا هفت طرح بزرگ را بررسی کند و برای تامین اعتبار بخشی را به صندوق توسعه ملی معرفی و بخشی را خود انجام دهند.
استاندار عنوان کرد: در سطح کشور با مسئولان بانکی که جلسه برگزار میکنیم از طرحها و برنامههای استان به خوبی استقبال میکنند، وقتی آنها پای کارند مدیران بانکی استان بیشتر فعال و پای کار باشند.
رحمانی با تاکید بر اینکه، انتظار میرود سیستم بانکی رایزنیهایی را که در مرکز کشور انجام میشود مورد پیگیری قرار دهند، گفت: بانکها دستور کار ارائه دهند تا در شورای بانکها مورد بررسی قرار گیرد.
تحقق شعار سال الزاماتی دارد
معاون امور اقتصادی استاندار بالاترین مقام تخصصی استان است که در واقع فرمانده حوزه اقتصادی استان محسوب میشود که میزان پیگیری وی میتواند نقش موثری در توسعه یافتگی یا توسعه نیافتگی اقتصادی استان داشته باشد.
سید احسان عسکری در حاشیه نشست شورای بانکهای استان، گفت : در راستای تحقق شعار سال باید الزاماتی را در نظر بگیریم .
عسکری در خصوص نشست شورای بانکهای استان گفت : در این نشست مواردی از جمله تسهیلات مربوط به فرزندآوری و افزایش جمعیت، ازدواج، تسهیلات مختلف مصوبه دولت را به صورت محتوایی با بانکها طرح مسئله کردیم و همچنین محدودیتهای منابع بانکی در مسیر اجرای پروژهها و توسعه استان را یادآور شدیم.
وی با بیان این نکته که تسهیلات تبصرهای هم جوابگوی نیازهای استان نیست، افزود: ما عقب ماندگیهای تاریخی داریم و باید طی یک دوره فشرده چندساله این عقب ماندگیها را جبران کنیم و برای این مهم هماهنگیهایی با بانکهای عامل در جهت تامین سرمایه از منابع ملی این بانکها انجام دادهایم.
بانک های خصوصی به دلیل عدم مشارکت در توسعه استان تذکر گرفتند
عسکری با اشاره به هماهنگی برای استفاده از تسهیلات ۲ هزار میلیاردی از منابع صندوق توسعه ملی، گفت: متاسفانه در جذب بخشی از این منابع موفق نبودهایم که از بانکها خواستهایم در راستای جذب این منابع همکاری بشتری داشته باشند.
معاون امور اقتصادی استاندار بانکهای خصوصی را یکی از مشکلات حوزه اقتصادی در استان عنوان کرد و افزود: این بانکها در فرایند توسعه استان کمتر مشارکت دارند که در این خصوص تذکراتی جدی به آنها داده شد ضمن اینکه این تذکرات به صورت مکتوب با امضای استاندار به سطوح ملی این بانکها داده شد و از آنها خواسته شده در فرایند توسعه استان مشارکت جدی تری داشته باشند.
عسکری بر لزوم کار کارشناسی دقیقتر بر روی پروژهها تاکید کرد و افزود: متاسفانه برخی طرحها به دلیل عدم کار کارشناسی دقیق پس از معرفی به بانکها دچار تاخیر در دریافت تسهیلات میشوند که لازم است در این زمینه کار کارشناسی طرحها قبل از ارسال به بانک دقیق و با در نظر گرفتن همه جوانب باشد.
وی در خصوص عملکرد بانکهای استان در پرداخت تسهیلات گفت: عملکرد کلی بانکهای استان در پرداخت تسهیلات ۶۰ درصد است که باید تلاش کنیم در دو ماه باقی مانده تا پایان سالی مالی اعتبارات این عدد را به ۱۰۰ درصد برسانیم.
۶۳ پروژه بزرگ برای خروج کهگیلویه و بویراحمد از تنگنای تاریخی
وی شعار سال را یک شعار محتوایی عنوان کرد و ادامه داد: تامین منابع مالی از جمله الزامات تحقق شعار سال است که ما حدود ۷۵ درصد از منابع بانکی لازم در این خصوص را کم داریم که برای جبران این کسری زیاد پیگیر استفاده از منابع مالی غیربومی از طریق جذب سرمایه گذاران غیربومی و همچنین خارجی هستیم.
عسکری گفت: در همین راستا ۶۳ پروژه بزرگ با توان اشتغالزایی ۱۳ هزار نفری را تعریف کردهایم که عمده منابع این پروژهها از منابع غیر استانی است که اگر بتوانیم این مهم را به سرانجام برسانیم، میتوانیم تنگنا و عقب ماندگی تاریخی استان را جبران کنیم.
وی ادامه داد: استان تجربه استفاده از منابع عظیم مالی غیر استانی در پروزههایی مانند پتروشیمی گچساران را دارد بنابراین در تلاش هستیم که از منابع هلدینگها برای تامین بخشی از نیازهای مالی پروژه ها استفاده کنیم.
عسکری افزود: هم اکنون ۵ پروژه بزرگ متناظر با پتروشیمی گچساران با اشتغالزایی بالا که بعضا از پتروشیمی گچساران هم ایجاد شغل بیشتری خواهند داشت را در دستور کار داریم به عنوان نمونه کارخانه تولید شیشه در گچساران را با اشتغالزایی ۳ هزار نفری تعریف کردهایم که هم زمین احداث وهم منابع مالی عملیات اجرایی ان تامین شده است.
توسعه یک فرایند همه جانبه است
همانگونه که گفته شد، کهگیلویه و بویراحمد یکی از استانهای به شدت محروم در بحث توسعه اقتصادی است و با وجود گذشت ۴۶ سال از انقلاب و تغییر مکرر دولت ها، اما همچنان در این زمینه از بسیاری از استانهای دیگر عقب مانده است.
ثبت دیدگاه