به گزارش گفتمان زاگرس: فرزاد شریفی با تاکید بر اهمیت ثبت جهانی آثار تاریخی و اثرهای مثبت آن بر توسعه گردشگری و اقتصاد استان ایلام، اظهار کرد که شهر تاریخی سیمره و سایت باستانی چُغاگُلان مهران دو گنجینه ارزشمند استان ایلام هستند که قابلیت ثبت در فهرست جهانی یونسکو را دارند.
وی تصریح کرد که اقدامهای گسترده میراث فرهنگی در این دو منطقه با هدف تکمیل پروندههای ثبت جهانی در حال انجام است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایلام درباره شهر تاریخی سیمره در شهرستان درهشهر توضیح داد این شهر که بازماندهای از تمدنهای شکوهمند گذشته است، بیش از ۲۰۰ هکتار گستره دارد.
شریفی ابراز کرد که در یک ۱.۵ سال گذشته، عملیات گمانهزنی و مطالعات گسترده در این منطقه انجام شده تا وضعیت دقیق محدودهها و حریمهای آن مشخص شود.
وی بیان کرد که به دلیل محدودیتهای مالی، سازمان میراث فرهنگی امکان خرید زمینهای محدوده این منطقه از مالکان خصوصی را ندارد، اما رویکردی که اتخاذ شده، امکان هماهنگی کامل با مردم را فراهم کرده و اکنون ساخت و سازهای قانونی با نظارت میراث فرهنگی و در ارتفاع محدود امکانپذیر شده است و این امر یکی از گامهای بزرگ برای حفظ و احیای این منطقه تاریخی است.
چُغاگُلان مهران؛ میراثی با پیشینه ۱۲ هزار سال
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایلام در ادامه با اشاره به اینکه منطقه باستانی چُغاگُلان مرکز تمدنی است که پیشینه نزدیک به ۱۲ هزار سال دارد، گفت که این منطقه در گذشته تنها یک بار توسط هیاتهای خارجی مورد کاوش قرار گرفته بود، اما پژوهشهای عمیق و مستمر در سالهای اخیر ادامه پیدا کرده و نتایج جدیدی را درباره قدمت و اهمیت این پایگاه آشکار کرده است.
وی بیان کرد که در سه سال اخیر، کاوشهای متوالی در چُغاگُلان انجام و اکنون اقدامات اولیه برای تبدیل این منطقه به یک «پایگاه موزه» آغاز شده با این حال، برای تکمیل کاوشها و زیرساختهای مورد نیاز، تأمین مالکیت حدود پنج هکتار از زمینهای این منطقه لازم است.
شریفی یادآور شد که خوشبختانه نشستهایی با مسئولان ملی و استانی برگزار شده که امیدواریم به زودی زمینه لازم برای ثبت جهانی این میراث بینظیر فراهم شود.
اهمیت ثبت جهانی برای ایلام
مدیرکل میراث فرهنگی ایلام همچنین به اهمیت ثبت جهانی آثار تاریخی استان اشاره کرد و گفت: ثبت جهانی هر منطقه تاریخی افزون بر حفظ اثر در سطح بینالمللی، اعتبارهای جهانی و حمایتهای یونسکو را نیز به همراه دارد.
وی تصریح کرد که استان ایلام با داشتن گنجینههای باستانی غنی، شایسته حضور در فهرست جهانی یونسکو است و کوششهای ما در این راستا ادامه دارد.
لزوم همافزایی و تأمین اعتبارات ویژه
شریفی به کوشش برای جذب اعتبارهای ویژه اشاره کرد و گفت: حفظ و احیای این آثار تاریخی نیازمند همکاری و هم افزایی میان دستگاههای اجرایی استان و وزارت میراث فرهنگی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ایلام در پایان اظهار امیدواری کرد که این دو گنجینه ارزشمند، به زودی در فهرست جهانی یونسکو ثبت شوند و افزون بر حفظ هویت تاریخی، نقش مؤثری در رونق گردشگری استان ایلام ایفا کنند.
وی بیان کرد که خوشبختانه وفاق خوبی میان مسئولان استانی ایجاد شده، و در سایه این هم افزایی، موفق شدهایم گامهای بزرگی برای ثبت آثار ملی و جهانی برداریم و امیدواریم با حمایتهای بیشتر، روند تکمیل پروندهها و زیرساختهای مورد نیاز شتاب بیشتری پیدا کند.
بر پایه این گزارش، شهر تاریخی سیمره به عنوان یکی از بزرگترین محوطههای تاریخی غرب کشور مربوط به دوره ساسانی – اسلامی به شماره ۶ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
شهر تاریخی سیمره بر اثر وقوع زمین لرزه در سال ۳۳۴ هجری قمری تخریب و خالی از سکنه شده است.
محوطه چُغاگُلان سال ۱۳۷۱ و در جریان مطالعات احداث سد انحرافی امیرآباد مهران به طور اتفاقی کشف شد و در سال ۱۳۸۰ به ثبت ملی رسید.
این محوطه پیش از تاریخ در شهرستان مهران با بیش از ۱۲ هزار سال پیشینه بیشترین توالی زیست بشر را در کشور و منطقه زاگرس دارد.
ایلام در همسایگی میانرودان عراق (بین النهرین) و به عنوان بخش مهم «تمدن ایلام باستان»، کهنترین استان ایران است و بر پایه کاوشها و دادههای دیرینه شناسان ایرانی و خارجی نخستین بار در جهان کشاورزی و اهلی کردن حیوانات در این استان ایران آغاز شده است.
۲۸ اردیبهشت، روز جهانی موزه و میراث فرهنگی نامگذاری شده است.