موفقیت محققان کرمانشاهی در افزایش تعداد زایش در گوسفند «نژاد سنجابی»
30 تیر 1404 - 11:16
بازدید 14
1
در ادامه موفقیت‌های بخش علوم دام مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه در خصوص گوسفند نژاد سنجابی، این بار محققان این مرکز موفق شدند تعداد زایش در این نوع گوسفند را به یک و نیم برابر در سال افزایش دهند.
منبع : ایرنا
پ
پ

به گزارش گفتمان: رییس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه روز دوشنبه اظهار کرد: طرح سه زایش در ۲ سال و یا یک و نیم برابر در هر سال با هدف مقایسه عملکرد تولیدی تولید مثلی و میزان زنده مانی گوسفندان «نژاد سنجابی» در سایت گوسفند داری ایستگاه تحقیقات کشاورزی و دامپروری مهرگان انجام شد.

دکتر محمد حیدری با بیان اینکه پرورش گوسفند یکی از منابع اصلی درآمد روستاییان استان کرمانشاه است و نقش حیاتی به عنوان منبع گوشت شیر و پشم ایفا می کند افزود: افزایش تولید بره تاثیر مستقیمی بر افزایش تولید گوشت و فروش دامداران گذاشته و بر اقتصاد آنها تاثیرگذار خواهد بود بنابراین بهبود عملکرد و افزایش بهره وری در گله های گوسفند یکی از محورهای طرح کلان ارتقای کمی و کیفی تولید گوشت قرمز در نظر گرفته شده است

وی یادآور شد: گوسفند سنجابی یکی از نژادهای با ارزش کشور است که خصوصیات مطلوب زیادی مانند جثه درشت، افزایش وزن روزانه مطلوب و کیفیت گوشت بالا دارد که در کنار این مزایا یک سری معایب هم دارد که مهم‌ترین آن ها نرخ تولید مثل پایین و فصلی بودن تولید مثل است.

رییس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه ادامه داد: برهمین اساس یکی از راه های افزایش بازده تولید گوشت و بهره وری در گوسفند سنجابی، افزایش تولید بره از طریق افزایش تعداد زایش در سال است.

دکتر حیدری اضافه کرد: از آنجا که طول دوره آبستنی در گوسفند سنجابی فقط پنج ماه است بنابراین امکان آبستنی بیش از یک بار در هر سال وجود دارد ولی به دلیل فصلی بودن تولید مثل معمولا هر میش در هر سال فقط یک ماه آبستن می شود و معمولا برای درصد کمی از میش ها ۲ بار زایش در یک سال اتفاق می افتد.

وی افزود: از آنجایی که بازده تولید مثل در اقتصاد گله بسیار مهم است از این رو بکارگیری ابزارهای مدیریتی برای کاهش فاصله زایش و افزایش تولید بره بسیار حائز اهمیت است بنابراین این مهم مورد توجه محققان بخش تولید تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه در ایستگاه مهرگان قرار گرفت.

دکتر حیدری با بیان اینکه امروز دامداران با اجرای این روش می توانند زایمان را به یک و نیم برابر در سال یعنی تقریبا هر ۲ سال سه زایمان افزایش دهند ادامه داد: این روش ها یک سری مراقبت های مدیریتی و تغذیه ای را می طلبد که دامدار باید در نهایت دقت آن ها را مد نظر داشته باشد تا به نتیجه دلخواه برسد.

رییس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه گفت: همچنین استفاده از این روش در گله های روستایی با مدیریت پرورش مناسب اگرچه موجب افزایش حدود ۳۰ درصدی هزینه های پرورش می شود ولی می تواند راندمان بره دهی را تا ۲۰۰ درصد افزایش دهد که یکی از راه های عملی برای اقتصادی کردن و کاهش اندازه گله در شرایط خشکسالی استفاده از روش سه زایش در ۲ سال است.

وی افزود: اجرای طرح فوق همچنین موجب کاهش فاصله نسلی در گوسفندان شده و این امکان را فراهم می آورد که سریع تر به اهداف اصلاح نژادی تعیین شده در این نژاد دست پیدا کرد بطوریکه دامدار می تواند در هر هشت ماه یکبار بره گیری داشته باشد که در حالت معمول و طبیعی هر یک سال بره زایی اتفاق می افتد.

یکی از نژادهای گوسفند در ایران سنجابی نام دارد که از بهترین ها است و زیست بوم زندگی آن در کرمانشاه است، این نژاد دارای ویژگی های ظاهری و زیست بومی خاصی است که آن را از سایر گوسفندان متمایز می کند به طوری که میانگین وزن در تولد چهارو نیم کیلوگرم، میانگین وزن پشم سه کیلوگرم است.

گوسفند سنجابی از برترین نژادهای دامی در ایران محسوب می شود و افزون بر ۵۰ درصد جمعیت گوسفندان استان کرمانشاه را تشکیل می دهد که برتری این نژاد سبب شده تا گوسفندان سنجابی کرمانشاه در مناطق سردسیر همچون شمال شرق پرورش داده شوند و از پشم آن در صنعت بافندگی و فرش بافی به دلیل قابلیت بالای رنگ پذیری و کیفیت بالا استفاده شود.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.