استان ها
| 4 سال قبل

دزفول شهر ملی کپوبافی شد

 دزفول با اهدای لوح ثبت ملی صنایع دستی از سوی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور به شهردار به عنوان شهر ملی کپوبافی معرفی شد.

به گزارش گفتمان زاگرس، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خوزستان روز چهارشنبه در آیین رونمایی از لوح ثبتی صنایع دستی دزفول در محل فرمانداری ویژه این شهرستان گفت: چهار شهر استان خوزستان به عنوان شهر ملی معرفی شده‌اند.

سید حکمت‌اله موسوی با بیان اینکه ثبت ۲ شهر استان خوزستان به عنوان شهر ملی نهایی شده است، افزود: دزفول یکی از این شهرها است که به عنوان شهر صنایع دستی معرفی و ثبت شده است.
وی ادامه داد: امید است این اتفاق بتواند شهر دزفول نماد شهر آجر با معماری شناخته شده در دنیا را بیشتر معرفی کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان با اشاره به ظرفیت‌های فراوان دزفول در حوزه میراث فرهنگی گفت: با معرفی دزفول به عنوان شهر ملی کپوبافی، این شهر می‌تواند در تولید صنایع دستی برند شود.
وی با بیان اینکه شهرهای بسیاری در کشور جای خود را به عنوان تولیدکننده برتر صنایع دستی باز کرده‌اند، افزود: کپوبافی در جای جای شهر و روستاهای دزفول جا باز کرده و افزون بر یکهزار و ۵۰۰ هنرمند صنعتگر در این حوزه فعالیت و مواد اولیه خود را از مواد دور ریز تهیه می‌کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و  صنایع دستی استان خوزستان با بیان اینکه  صادر شدن صنایع دستی موجب صادرات فرهنگ، نگرش و توانمندی‌های جامعه محلی موردنظر می‌شود، گفت: توسعه کپوبافی و صنایع دستی موجب جهش تولید در مجامع محلی می‌شود.

وی با بیان اینکه معرفی این صنعت با ورود همه صنعتگران و حمایت‌ دستگاه‌های دولتی محقق خواهد شد، افزود: بخشنامه دولت درخصوص هدایای سنتی می‌تواند به یک فرهنگ تبدیل و از این صنعت حمایت شود.
موسوی درخصوص راه اندازی دبیرخانه کپوبافی در دزفول گفت: با راه اندازی این دبیرخانه با همکاری دستگاه‌های مختلف می‌توان گامی‌ در راستای ثبت جهانی کپوبافی دزفول برداشت و این شهر را به جایگاه واقعی آن رساند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان بیان کرد: سند شهر ملی کپوبافی تقدیم شهردار دزفول شد که امیدوارم با توجه به تلاش زیاد وی در راستای توسعه و ترویج فرهنگ و هنر بتواند زمینه ثبت جهانی این اثر را نیز فراهم کند. 
شهردار دزفول نیز در این آیین گفت: کپوبافی متعلق به منطقه شهیون دزفول است به همین دلیل میدانی در مسیر  دزفول به شهیون در حوالی تالار جام جم به نام کپو نامگذاری شده است.
محمدعلی دوایی‌فر از همکاری میراث فرهنگی با شهرداری در راستای حفظ و احیای آثار تاریخی قدردانی کرد و افزود: برای حمایت از هنرمندان و حفظ آثار آنها اقداماتی از سوی شهرداری دزفول انجام شده که امیدواریم در راستای معرفی هنر آنها موثر باشد.
وی ادامه داد: ۱۶۰ غرفه برای معرفی و فروش صنایع دستی در اختیار هنرمندان دزفول قرار گرفته که با تکمیل آن توزیع صنایع دستی نیز تسهیل می‌یابد.
شهردار دزفول درخصوص احیای بناهای تاریخی گفت: برای احیای قنات‌های دزفول نیز اقداماتی انجام شده است.

به گزارش ایرنا با رای نهایی سومین شورای راهبردی انتخاب شهر و روستاهای ملی، شهر دزفول از استان خوزستان به عنوان شهر ملی کپوبافی اعلام و لوح ثبت شهر ملی صنایع دستی از طرف علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به شهردار دزفول تقویم شد. 

پس از این آیین، با حضور مدیرکل میراث فرهنگی استان خوزستان و مسوولان محلی دزفول، میدان بین تالار جام جام و اردوگاه شهید رجایی در مسیر شهیون به نام میدان کپو نامگذاری شد.

بازدید از کارگاه خراطی و کپوبافی از دیگر برنامه‌های مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خوزستان از دزفول بود.

کپو در لغت دزفولی به سر یا کله و اصطلاحا به هر شی کروی، گرد یا چمپاتمه زده گفته می‌شود و در تعریف، به مصنوعات حصیری که از برگ خرما یا “کرتک” به شکل ظروف دردار کروی بافته می‌شود، اطلاق می‌شود.

ایرنا