خانه ای که خانه نیست
27 آبان 1399 - 12:42
بازدید 197
9

مهلت اعلام نامزدی در انتخابات هیات مدیره خانه مطبوعات کهگیلویه و بویراحمد در حالی تمام شد که از میان تایید صلاحیت شده ها، تعداد کسانی که واجد شرایط برای نمایندگی صنف هستند به تعداد انگشتان دست هم نمی رسد. به گزارش گفتمان زاگرس؛خانه مطبوعات کهگیلویه و بویراحمد  ۱۴۵ عضو فعال و ۱۰ عضو افتخاری دارد  […]

پ
پ

مهلت اعلام نامزدی در انتخابات هیات مدیره خانه مطبوعات کهگیلویه و بویراحمد در حالی تمام شد که از میان تایید صلاحیت شده ها، تعداد کسانی که واجد شرایط برای نمایندگی صنف هستند به تعداد انگشتان دست هم نمی رسد.

به گزارش گفتمان زاگرس؛خانه مطبوعات کهگیلویه و بویراحمد  ۱۴۵ عضو فعال و ۱۰ عضو افتخاری دارد  که این اعضا در انتخاباتی که روز ۲۸ آبان ماه به صورت مجازی برگزار می شود،۳ نفر از رسته خبرنگاران، یک نفر  از نمایندگی رسانه های کشور،۲ نفر از مدیران مسئول  و یک نفر از خبرگزاری ها را انتخاب می کنند تا به مدت سه سال به عنوان اعضای هیات مدیره خانه مطبوعات، نماینده صنف باشند.
با  وجود اینکه در عرصه رسانه استان، خبرگزاری ها بیشترین سهم را در تولید خبر و محتوا دارند اما در تشکیل خانه مطبوعات که تشکل صنفی خبرنگاران است کمترین تعداد را دارند.  
سایت ها و پایگاه های خبری محلی نیز بیشترین سهم را در خانه مطبوعات دارند چرا که هم تعدادشان به نسبت سایر رسانه ها بیشتر است و هم اعضای بیشتری معرفی کرده اند.

از سویی چون در این استان افراد برای تامین منافع سیاسی و اقتصادی خود یک  سایت راه اندازی می کنند،  در نتیجه اغلب اعضایی که به خانه مطبوعات معرفی می کنند، در رسته مدیران مسئول قرار می گیرند.


پس از ان نیز روزنامه و هفته نامه های استانی بیشترین فراوانی را دارند که این رسانه ها بیشترین سهم خبرنگار بیمه شده استان را دارند با این حال بنا به دلایلی از جمله فعالیت خانوادگی، چندان کمکی به فضای رسانه استان و تامین امنیت شغلی خبرنگاران نداشته اند.
با این مقدمه نگاهی به شرایط لازم برای نامزدی هیات مدیره خانه مطبوعات و همچنین افراد تایید صلاحیت شده در استان می اندازیم.
 از تعداد ۲۷ نامزد انتخابات ۱۰ نفر خبرنگار  هستند. از آنجایی که رسته خبرگزاری ها در استان عضو و نامزدی ندارد پس چهار نفر به عنوان خبرنگار اصلی و سه نفر به عنوان علی البدل انتخاب می شوند.

شرایط اختصاصی  برای نامزدی در انتخابات نیز برای خبرنگاران رسانه های آنلاین استمرار ۶ ماهه در انتشار و برای رسانه های کاغذی نیز نظم انتشار ۵۰ درصدی است ضمن انکه خبرنگاران باید  از بیمه رسانه ای برخوردار باشند و تمامی خبرنگاران باید حداقل ۵ سال سابقه فعالیت رسانه ای داشته باشند و  در صورت نداشتن بیمه رسانه ای  تنها می توانند به عنوان بازرس در انتخابات شرکت کنند.

با این حال از ۱۰ خبرنگار تایید شده در لیست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، در تاریخ ۲۵ آبان ماه،  ۶ نفر  از طریق رسانه های  لغو امتیاز شده، یا رسانه های با نظم انتشار کمتر از ۵۰ درصد تایید شده اند.عمر  برخی از رسانه های تایید شده حتی به نیم سال هم نمی رسد.

این بدان معناست که اکثر داوطلبان این رسته فقط نام خبرنگار را  دارند اما با معیارهای مبهم توسط کارشناسان معاونت مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد استان تایید شده اند.
از سویی در اساسنامه خانه مطبوعات عنوان شده که تعداد نامزدهای هر رسته باید دست‌کم ۲ برابر تعداد منتخبان باشد که با این حساب در رسته خبرنگاران تعداد به حد نصاب اولیه نرسیده است.


نکته دیگر اینکه در اساسنامه ذکر شده که در هر رسته ای که داوطلب واجد شرایط وجود نداشته باشد خبرنگاران می توانند بدون در نظر گرفتن جایگاهی که در خانه مطبوعات عضو شده اند در آن حضور یابند.
حال این سوال مطرح است که چگونه در خانه مطبوعاتی که ۱۴۵ عضو دارد تعداد مدیران مسئول متقاضی حضور در هیئت مدیره خانه مطبوعات که تشکلی صنفی است پر رنگ‌تر از خبرنگاران است؟
موضوعی که خبرنگاران آن را به انفعال ارشاد در چند سال گذشته نسبت به اعتبارسنجی خبرنگاران نسبت می دهند.
به عنوان مثال برخی از کسانی که با عنوان خبرنگار در سامانه خانه مطبوعات تایید شده اند کسانی هستند که به لطف رسانه های خانوادگی از بیمه و مزایای رسانه ای برخوردار شده اند و برخی از این افراد حتی الفبای خبر را هم نمی دانند. 
  
در رسته مدیران مسئول که باید دو نفر انتخاب شوند نیز ۹ نفر ثبت نام کرده اند. در این رسته نیز نام رسانه هایی دیده می شود که بیش از یک‌سال از اخرین انتشار آنها می گذرد و برخی حتی لغو امتیاز شده و یا اصلا وجود ندارند.

با این حال مدیران مسئولشان نامزد حضور در انتخابات شده اند و معاونت مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد استان همانگونه که بدون هیچ پایش و اعتبارسنجی مجوز  این رسانه ها را اعطا کرده، حالا نیز اقدام به تایید این افراد کرده تا امور صنف را در آینده به آنها بسپارد.
 افرادی که نه تنها صلاحیت لازم برای داشتن مجوز که حتی صلاحیت حضور در صنف را ندارند و تنها باعث ایجاد خبرهای حاشیه ای و منفی برای استان می شوند آنچنان که معاون مطبوعاتی بارها هشدار داده است که اخبار منفی کهگیلویه و بویراحمد ۱۰ برابر میانگین کشوری است و از آن به عنوان آفتی برای استان نام برده است.

در این میان نام اعضای هیات مدیره فعلی و سابق نیز دیده می شود این در حالی است که نه بازرسان و نه معاونت مطبوعاتی ارشاد تاکنون گزارشی از عملکرد این افراد ارایه نداده است که اعضا بر اساس آن بتوانند تصمیم بگیرند ضمن آنکه شائبه هایی مبنی بر تخلف و یا سو استفاده برخی از اعضای هیات مدیره خانه مطبوعات در تمامی ادوار وجود داشته اما همواره بازرسان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به سادگی از کنار موضوع گذشته اند  تا در این مسیر خاطری را آزرده نکنند.

با همه این اتفاقات معاون مطبوعاتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در واکنش به پرسش خبرنگار ایرنا مبنی بر اینکه شاخص تایید صلاحیت افراد در لیست ارشاد  چیست ؟ می گوید: تایید صلاحیت ها از نظر فنی توسط کارشناسان انجام شده است و وی قصد ورود به موضوع را ندارد.
ممکن است این سوال پیش بیاید که انتخابات خانه مطبوعات چه اهمیتی دارد؟ 
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ساماندهی، حمایت و حل مشکلات خبرنگاران، تلاش خود را روی ایجاد خانه های توانمند گذاشته است تا این تشکل مطالبات و دغدغه های خبرنگاران را پیگیری کند .
اما آنچه در استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان خانه مطبوعات ایجاد شده تاکنون نتوانسته کمکی به صنف کند و تنها فضایی برای رسمیت بخشیدن به فعالیت رسانه های بی کیفیتی است که قارچ گونه ایجاد شده اندکه  این اجحاف بزرگی در حق خبرنگارانی است که سعی می کنند همه چیز را از مسیر اخلاق و قانون پیش ببرند.
و حالا دوباره اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تمام تلاش خود را روی برگزاری انتخاباتی پرشور با حضور نامزدهایی که اغلبشان تاکنون یک سطر خبر نخوانده و ننوشته اند گذاشته است.

در نهایت باید گفت این خانه مطبوعات  برای خبرنگاران خانه نمی شود  زیرا مشکلات خبرنگاران از جمله بیمه و امنیت شغلی هنوز به قوت خود باقیست و افرادی که در مرحله نامزدی انتخابات تایید صلاحیتشان از مسیر قانون و اساسنانه ای که خود صنف نگاشته، نگذشته  است، بی شک در آینده هم نمی توانند کمکی به صنفشان کنند.

و چنین به نظر می رسد که برگزاری این انتخابات صرفا اقدامی نمادین و نمایشی برای اقناع خبرنگارانی است که این روزها کرونا مشکلاتشان را دوچندان کرده است.

و در شرایط کنونی بهترین و بزرگترین کمکی که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان  می تواند به رسانه های این استان بکند توقف انتخابات و بررسی دوباره تایید صلاحیت ها آن هم با ساز و کار قانونی و نه با مقیاس سلیقه است.

انتخابات خانه مطبوعات کهگیلویه و بویراحمد همزمان با سه استان همدان، کردستان و قم ۲۸ آبان ماه به صورت آنلاین برگزار می شود و در آن هفت نفر به عنوان اعضای هیئت مدیره برای مدت ۳ سال و ۲ نفر بازرس برای یک سال انتخاب می شوند.

*تصاویر از سامانه جامع رسانه های کشور برداشته شده است.

ایرنا

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.