آلمان، رئیس دورهای شورای اتحادیه اروپا و یکی از طرفهای توافق هستهای با ایران میگوید بازگشت به شکل کنونی برجام کافی نیست و باید مسائل دیگر ازجمله برنامه موشکهای بالستیک ایران را هم در یک توافق جدید گنجاند.
هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان روز جمعه در گفتوگو با هفتهنامه اشپیگل گفت: «ما به چیزی فراتر از توافق هستهای کنونی نیاز داریم، چیزی که به نفع ما هم باشد.»
احتمال از سرگیری مذاکرات هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی با پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا مطرح میشود. مقامهای ایرانی مذاکره دوباره بر سر برجام را غیرممکن میدانند.
رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که در صورت احترام کامل ایران به تمام محدودیتهای هستهای، حاضر به بازگشت کشورش به برجام است. آقای بایدن میگوید پس از آن میتوان درباره دیگر تهدیدهای تهران مذاکره کرد.
وزیر امور خارجه آلمان با تاکید بر هماهنگی این کشور با بریتانیا و فرانسه به اشپیگل گفت: «انتظار ما از تهران روشن است: ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد و نه برنامه موشکی که کل منطقه را تهدید میکند. ایران باید نقش دیگری در منطقه ایفا کند. ما دقیقا به چنین توافقی نیاز داریم.»
رهبران ایران برنامه موشکهای بالستیک این کشور را غیرقابل مذاکره میدانند و میگویند صنعت موشکی این کشور، صرفا جنبه دفاعی و بازدارندگی دارد.
جواد ظریف: به تعهدات خود عمل کنید
در پی اظهارات هایکو ماس، جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی در پیامی توییتری به اظهارات همتای آلمانی خود واکنش نشان داد.
آقای ظریف در توییت خود خواستار انجام تعهدات طرفین اروپایی برجام شد و نوشت: «قبل از اینکه هایکو ماس و سه کشور اروپایی بخواهند درباره ایران حرف بزنند باید این کارها را انجام دهند؛ آپارتاید ظالمانه کووید-۱۹ را متوقف کنید، به تعهداتتان ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند باشید و دست از نقض برجام بردارید. به رفتارهای شرورانه خود در منطقه ما، شامل ۱۰۰ میلیارد دلار فروش تسلیحات به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و حمایت کورکوارنه از تروریسم اسرائیل، پایان دهید.»
هشدار وزیر خارجه آلمان نسبت به وضعیت احیای برجام در حالی بیان میشود که جو بایدن، رئیس جمهور تازه انتخاب شده آمریکا، روز چهارشنبه به روزنامه نیویورک تایمز گفت که بازگشت ایالات متحده به برجام دشوار است اما او موافق چنین امری است.
وی در این گفتگو اظهار داشت: «تنها پس از بازگشت تهران و واشنگتن به چارچوب توافق و پس از مشورت با شرکا و متحدانمان، وارد دور جدیدی از مذاکرات و توافقات برای سختگیری بیشتر و طولانیتر محدودیتهای هستهای و گفتوگو بر سر برنامه موشکی ایران خواهیم شد.»
ایالات متحده در دوره مذاکرات هستهای، علاوه بر سه عضو اروپایی برجام، رایزنیهای تنگانگی با عربستان سعودی و اسرائیل داشت.
ثبت دیدگاه