ـ شیوع کرونا سبب بیکاری بسیاری از کارگران فصلی و ساختمانی همدان شده که معیشت و کیفیت زندگی آنها را تحت تأثیر قرار داده است.
به گزارش گفتمان زاگرس:شیوع کرونا و مشکلات ناشی از آن سبب بیرونقی و آسیب به بسیاری از مشاغل و کسبوکارها شده است که کارگران فصلی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و زیر سایه کرونا روزهای ناخوشی را سپری میکنند.
بخش بزرگی از کارگران ساختمانی و فصلی بهخاطر عدم توانایی پرداخت حق بیمه، بیمه تأمین اجتماعی ندارند بنابراین در مواقع سختی و بیکاری نیز هیچ گونه حمایتی از آنها نمیشود.
از اسفند ماه سال گذشته که ردپای ویروس کشنده کرونا در استان همدان پیدا شد بازار کسبوکار کارگران نیز ضعیف شده است و مردم بهخاطر ترس از کرونا کارهای مربوط به تعمیرات و حتی ساختوساز خانه را به زمان بعد از کرونا موکول کردهاند.
کارگران از ساعات اولیه صبح در برخی از میادین اصلی شهر مانند میدان امام(ره)، میدان پروانهها و میدان امام حسین(ع) حاضر میشوند اما تعداد زیادی از آنها پس از ساعتها انتظار برای کار در نهایت دست خالی و خجالتزده بهسمت خانه برمیگردند.
برای اطلاع از حال و روز کارگران در روزهای کرونایی به میدان امام حسین(ع) همدان که محل تجمع و انتظار کارگران در پی یافتن لقمهای نان است میرویم.
تعداد زیادی کارگران ماسک زده و وسایل کار خود را درون کیسهای بهروی دوش خود قرار دادهاند. به آنها نزدیک میشوم و خودم را معرفی میکنم. یکی از آنها که سن و سال بالایی دارد بلافاصله لب به گلایه گشود و گفت: مگر مسئولان پشتمیزنشین گوش شنوایی برای صدای ما کارگران بیپناه دارند که بخواهیم درددل خود را بازگو کنیم؟
وی با تأکید بر اینکه “تاکنون پول چندانی نداشتهام که خودم را تحت پوشش بیمه قرار دهم” تصریح کرد: دستکم ۴ ماه از فصول سرد سال را در خانه و کاملاً بیکار هستیم، روزهای بارندگی و تعطیلات نیز کسبوکار ما تعطیل است.
این کارگر با بیان اینکه “کرونا روزگار ما را تلختر از گذشته کرده است” اظهار داشت: کار ما همیشگی نیست و ممکن است در طول هفته فقط سه روز به سر کار برویم اما در روزهای کرونایی بازار کار ما بسیار کمرنگ شده است، شاید در ماه فقط یک روز به سر کار برویم که درآمد آن هم کمتر از ۲۰۰ هزار تومان است.
وی افزود: نزدیک به یک سال از شیوع کرونا میگذرد و هیچ کمکی از صنف ما نشده است. بیمه بیکاری نیز به ما تعلق نمیگیرد.
این کارگر با تأکید بر اینکه “دولت ما را به فراموشی سپرده است” تصریح کرد: گرانی کالاها از یک سو و بیکاری هم از طرف دیگر گلوی ما را فشرده است.
یکی دیگر از کارگران هم که بهتازگی تشکیل خانواده داده است به خبرنگار تسنیم گفت: گچکار هستم و معمولاً کارهای تعمیرات و لکهگیری انجام میدهم.
وی افزود: کرونا مشکلات زیادی برای من و همصنفیهایم ایجاد کرده است، ترس از انتقال کرونا سبب شده است مردم افراد غریبه را به منازل خود راه ندهند و انجام پروژههای تعمیراتی و کوچک خود را لغو کنند که این امر زمینه بیکاری ما را فراهم کرده است.
این کارگر با ابراز اینکه “روزهایی که کار گچکاری نباشد بهعنوان کارگر ساختمان به سر کار میروم”، اظهار داشت: بهخاطر گرانی مصالح و تجهیزات ساختمانی، ساختمانسازی نیز کمتر شده است.
وی با تأکید بر اینکه “در شرایط فعلی درآمد ماهیانهام کمتر از دو میلیون تومان است” گفت: تحت پوشش هیچ بیمهای نیستم و تاکنون حتی یکهزار تومانی از طرف هیچ نهاد و مسئولی به ما داده نشده است.
این کارگر با بیان اینکه مسئولان برای کنترل کرونا اقدام به برقراری محدودیتها و تعطیلی کسبوکار میکنند عنوان کرد: در این شرایط باید کمک هزینه مخارج زندگی را در اختیار ما قرار دهند تا اگر از کرونا جان سالم بهدر بردیم از گرسنگی تلف نشویم.
وی گفت: بسیاری از همکارانم مستأجر هستند و حتی در سنین بالا مجبورند برای تأمین مخارج زندگی به سر کار بیایند.
این کارگر با ابراز اینکه “حق بیمه کارگری برای ما سنگین است و قادر به پرداخت آن نیستیم” تصریح کرد: قشر کارگران نیاز به حمایت دارند.
وی اضافه کرد: کارگران ساختمانی که ۶ ماه از سال را بهخاطر شرایط آبوهوایی تعطیل هستند مظلومترین افرادی هستند که کمترین سهم و مزایا برای آنها در نظر گرفته شده است.
این کارگر گفت: از مسئولان انتظار داریم ضمن شناسایی کارگرانی که تحت پوشش بیمه نیستند برای آنها بستههای معیشتی با حفظ کرامت انسانی در نظر بگیرند.
بیشتر بخوانید
- تعیین دستمزد کارگرانـ۴|جامعه کارگری مغلوب جلسه شورایعالی کار است/ افزایش ۱۵درصدی دستمزد را ظلم بزرگی میدانیم
- تعیین دستمزد کارگرانـ۲| حقوق کارگری تنها ۳۰درصد هزینه زندگی را تأمین میکند
- جدال اسفناک شیوع کرونا با شرایط نامناسب اقتصادی مردم؛ آوار یک ویروس بر سر معیشت کارگران
دولت حمایت جدی و مؤثر از کارگران را در دستور کار قرار دهد
عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی کارگران کشور گفت: دولت با اعمال محدودیتها، برای حمایت از اصناف مواردی مانند تعویق وصول تعهدات مالی، پرداخت بیمه، مالیات و عوارض شهرداری را که یکی از مهمترین مشکلات اصناف است در دستور کار خود قرار دهد.
سعید کوچعلی با تشریح وضعیت معیشتی کارگران و لزوم توجه هرچه بیشتر دولت به این قشر از جامعه اظهار داشت: شرایط فعلی جامعه و گلایههای قشر مستضعف و متوسط جامعه از فشار گرانی قیمتها، قلب هر انسان دلسوز نسبت به مملکت را میآزارد.
وی با بیان اینکه مردم نسبت به گرانی روزافزون کالاها که برخی چند برابر شده است، بهشدت اعتراض دارند، اضافه کرد: افزایش بیحساب و کتاب قیمت ارز و سکه و افزایش اجارهبها کنار کوتاهی برخی مدیران در سالهای گذشته برای حل مشکلات مردم و دلبستگی بیشازحد به خارج از کشور، مردم را دلسرد کرده است.
این فعال جامعه کارگری با اشاره به تعطیلی گروههای شغلی ۲، ۳ و ۴ اظهار داشت: همزمان با تعطیلی دوهفتهای، نزدیک به ۲ میلیون واحد صنفی بهعلت اعمال محدودیتهای کرونایی تعطیل میشوند، واحدهایی که بسیاری از آنها با درآمد روزانه، هزینههای خود را تأمین میکنند و با توجه به تعطیلی دوهفتهای مناطق قرمز و احتمال ادامه آن، توان پرداخت تعهدات مالی خود را نخواهند داشت.
عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی کارگران کشور تأکید کرد: انتظار میرود دولت در این زمینه حمایتهایی ازجمله تعویق وصول تعهدات مالی، پرداخت بیمه، مالیات و عوارض شهرداری که یکی از مهمترین مشکلات اصناف بهشمار میآید و همچنین حمایت از اصناف با پرداخت وام را در دستور کار قرار دهند.
لزوم حمایت جدی دولت اصناف
رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان همدان با اشاره به عدم توانایی دولت در ارائه راهکارهای مهم اقتصادی برای حمایت از گروههای شغلی ۲، ۳ و ۴ گفت: بدون حمایت جدی از کسبوکار و معیشت، از مردم خواسته میشود که پروتکلها را رعایت کنند طبیعی است که ادامه این روند نمیتواند تصمیمات کرونایی دولت را به نتیجه برساند بنابراین هر روز باید شاهد وخیمتر شدن وضعیت معیشتی مردم باشیم.
کوچعلی با یادآوری اینکه معیشت مهمترین موضوع این روزهای مردم است که برای تأمین آن به هر دری میزنند، مطرح کرد: تأمین معیشت در اقتصاد خراب این روزها یکی از دلایل اصلی شکست طرحهای مقابله با کرونا است و دولت نیز این را میداند، اما بهجز اقدامات مقطعی و گاه حمایتهای بسیار جزئی که حتی حالت مسکّن و آرامبخش هم ندارد، اثر جدی از این اقدامات نمیبینیم به همین دلیل ما معتقدیم که سفره خالی مردم تعطیلبردار نیست.
فعالیت سودجویان در بازار و افزایش آشفتگیها
عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی کارگران کشور با ابراز تأسف از عملکرد دولت و عدم تحقق وعدههای رئیسجمهور برای بهبود معیشت مردم عنوان کرد: متأسفانه در زمان حاضر شاهد نوعی وادادگی در اداره کشور هستیم و برای مردم این تلقی ایجاد شده است که اگر در کشور دولت وجود نداشته باشد و اداره کشور به دست مردم سپرده شود، کشور بهتر مدیریت خواهد شد.
وی با اظهار تعجب از عدم توانایی دولت در مهار گرانیهای افسارگسیخته گفت: نمایندگان مجلس باید اقدامی قانونی و عملی در این زمینه انجام دهند تا دولت ملزم به اجرای آن باشد چون با جلسه و تشکیل کمیسیون مشکلات بیکاری و کاهش درآمد مردم برطرف نمیشود.
رئیس مجمع نمایندگان کارگران استان همدان با تأکید بر لزوم برخورد با سودجویان که آشفتگیهای موجود در بازار را دوچندان کردهاند، مطرح کرد: تنها انتقاد کافی نیست بلکه باید آستین بالا زد یعنی قوای سهگانه باید با اقتدار مقابل سودجویان بایستند و عاملان را مجازات کنند.
هنر دولت در گسترش صنایع تبدیلی و حمایت از تفکر و نیروی داخلی است
وی با بیان اینکه آمارسازیهای برخی مدیران و بیتوجهی به بازار، اشتغال و خواستههای بحق مردم از دیگر عوامل نارضایتی مردم در شرایط کنونی است، اظهار داشت: دولت باید با تقویت نظارت بر بازار و کاهش قیمت دلار به قیمتهای سابق و ثباتبخشی به اقتصاد کشور نسبت به جبران کاستیها اقدام کند.
عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی کارگران کشور خامفروشی را یکی از دلایل بیماری اقتصاد کشور است برشمرد و تصریح کرد: اثرات ناشی از تروریسم اقتصادی دولت آمریکا و خسارتهای اقتصادی حاصل از همهگیری بیماری کووید۱۹ قابل کتمان نیست، اما نباید فراموش کرد که هنر دولتمردان و وجه تمایز آنها با سایر اقشار ملت، داشتن درایت و تدبیر برای عبور از این تنگناهای سخت است وگرنه خامفروشی نفت در شرایط عادی و تزریق پول آن به اقتصاد بیمار کشور چندان هنر زیادی نمیخواهد.
وی با تأکید بر اینکه گسترش صنایع تبدیلی و حمایت از تفکر و نیروی داخلی است که هنر دولت را نمایان میکند، افزود: با افزایش آمار مبتلایان و فوتیهای ناشی از بیماری کرونا، دولت تصمیمات مختلفی اتخاذ کرد که با توجه به شرایط اقتصادی بسیاری از آنها به شکست انجامید و وضعیت امروز بیماری در کشور نیز مؤید همین موضوع است.
کوچعلی با اشاره به اینکه تصمیمهای دولت برای مهار کرونا بهنظر مقطعی و هیجانی است که نتوانستهاند در برابر وضعیت کنونی اقتصادی کشور دوام بیاورند، عنوان کرد: با رشد سرعت شیوع بیماری، دولت تصمیم به تعطیل کردن دوهفتهای شهرهای با وضعیت قرمز و بالاتر گرفته است، تصمیمی که بهنظر برخی کارشناسان اگر با جدّیت اجرایی نشود، سبب خارج شدن اپیدمی از کنترل خواهد شد.
کارگران فصلی و ساختمانی امنیت شغلی ندارند و ممکن است در طول یک ماه هیچ کاری برای آنها پیدا نشود و بیکار باشند در حالی که بیشتر آنان مستأجرند و توانایی تأمین هزینههای زندگی را ندارند. این اقشار چون زیر پوشش بیمه نیستند پس هنگام بیماری و بیکاری از حمایت هیچ ارگانی برخوردار نیستند. این قشر ضعیف و مظلوم که معمولاً کارهای سخت و بدنی انجام میدهند بیش از دیگران در معرض ابتلا به کرونا و دیگر بیماریها هستند، پس حالا که پای محدودیتها و تعطیلی کار کارگران در میان است دولت باید سهم ویژهای را برای کمک به معیشت این عزیزان اختصاص دهد.
تسنیم
ثبت دیدگاه