به گزارش گفتمان: هرساله در آستانه عید نورزو با افزایش قیمت اجناس و میوه در بازار مواجه میشویم، گرچه به گفته مسئولان نظارت بر عرضه کالا و قیمت اجناس در این ایام وچود داشته و تشدید هم میشود، اما گفتهها با قیمتهای بازار آشفته همخوانی نداشته و خبری از نظارت و کاهش قیمتها نیست.
میوه از محوریترین خوراکیهاست که خانوارهای ایرانی و اقشار مختلف جامعه در طول سال در سبد خرید غذایی خود لحاظ میکنند، اما متاسفانه در حوزه خوراکیها از جمله میوه و تره بار شاهد افزایش سرسامآور و چندنرخی بودن قیمتها هستیم. اینروزها قیمت میوه به حدی بالا رفته که خرید آن برای بسیاری از اقشار مردم سخت و دشوار شده و تداوم این وضعیت میتواند آسیب های جبرانناپذیری به خانوادهها و قشر کم درآمد استان کردستان وارد کند.
کارشناسان و شهروندان یکی از دلایل اصلی گرانی میوه را بیمدیرتی، نبود نظارت کافی بر بازار و جولان دلالان میدانند و اگر یکبار سری به بازار و مراکز عرضه میوه در استان کردستان به ویژه شهر سنندج بزنید، مشاهده خواهید کرد که آیا مسئولان متولی بر بازار قصد نظارت و برخورد با دلالان بازار میوه را دارند یا خیر، خواهید دید که چه میزان اظهاراتشان با عمل همخوانی دارد!
لطفاً مسئولان را از خواب زمستانی بیدار کنید!
ناهید احمدی یکی از شهروندان سنندجی با انتقاد از نبود نظارت و عرضه میوه چند نرخی در سطح شهر گفت: صبح امروز پرتقال را در یکی از خیابانهای سطح شهر کیلویی ۱۲هزار و گوجه فرنگی را ۷هزار خریدم، در خیابان دیگر پرتقال ۱۶ تا ۱۸هزارتومان و گوجه فرنگی ۸هزارتومان است، از این وضعیت نا بسامان بازار و چندنرخی بودم قیمتها به شدت خسته شدهایم، هر روز با قیمتهای متفاوتی روبهرو هستیم.
وی افزود: آیا کسی پاسخگوی این نابسامانیهای سطح بازار است؟ مشکل فقط گرانی میوه نیست بلکه تمام اقلام و کالاهای اولیه از جمله پوشاک، وسایل منزل نیز گران شده و مردم توان خرید را ندارند لطفاً مسئولان را از خواب زمستانی بیدار کنید.
نظارتی بر بازار نیست
روحالله نادری یکی دیگر از شهروندان سنندجی با بیان اینکه هرساله در آستانه سال جدید مسئولان وعده نظارت بیشتر و جلوگیری از تخلف را میدهند، اما اولین چیزی که گران میشود میوه و کالاهای مورد نیاز مردم است، اظهار داشت: مغازهداران به بهانه گرانی میدان تره بار و همه اجناس که صرفه اقتصادی هم برای آنها ندارد، اینگونه قیمتها را افزایش میدهند، و با هزاران دلیل دیگر، قیمتهای خود را توجیه میکنند و خبری از نظارت مسئولان هم نیست.
وی میگوید: با این شرایط بد اقتصادی و پایین بودن توان خرید مردم، باید از بسیاری خریدهای روزانه کم کنیم تا شاید حقوق ناچیزمان به پایان ماه برسد.
شهروند سنندجی بیان کرد: افزایش قیمت برخی از اجناس به بهانه نبود آن جنس در کشور است در حالیکه ما در کشور کمبودی نداریم، آیا در این اوضاع اقتصادی میتوان خیار کیلویی ۲۰ هزار تومان و سیب ۱۸ هزار تومان خریداری کرد؟
مردم بهجای خرید میوه، فقط نگاه میکنند
رسولی شهروند دیگری که در حال خرید میوه در سطح شهر بود افزود: ماهی ۲ میلیون تومان حقوق میگیرم و برای جبران هزینههای زندگی مسافرکشی هم میکنم، میوه جزء مایحتاج زندگی است و باید در طول هفته چند بار آن را خریداری کنید اما حقیقتاً برای خرید میوه و کالاهای معمولی ماندهایم.
وی اظهار کرد: اینروزها مردم در سطح خیابان بدون خرید، فقط نگاه میکنند و با مشاهده قیمتها کاری از دستشان بر نمیآید، قبلاً مردم با جعبه و کیلویی خرید میکردند اما این روزها دو تا هویچ و دو تا بادمجان و دو تا پرتقال برمیدارند.
آیا آقایان از وضعیت بازار خبر دارند؟ مسئولان کی میخواهند به داد مردم برسند؟
شهروند دیگر سنندجی گفت: لطفاً صدای ما را به گوش مسئولان برسانید، آیا آقایان از وضعیت بازار خبر دارند؟ تا کَی نمیخواهند به داد این مردم فقیر برسند؟ واقعاً قیمت اجناس و میوهها آنقدر افزایش یافته که در این شرایط نامناسب اقتصادی با ۵ تا ۶ نفر اعضای خانواده، فشار زیادی بر روی سرپرستهای خانوار هست.
وی با بیان اینکه اینروزها خرید موزه یک رویا شده است، افزود: همین امروز موز با کیلویی ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان، به فروش رسید، ما که توان خرید آن را نداریم، لذا مجبوریم بسیاری از اوقات فقط از دور آن را نگاه کنیم.
کارشناسان سازمان صمت و تعزیرات نقش تماشاچی دارند
بیشتر بخوانید: |
گله مندی مردم از گرانفروشی کالاهای اساسی |
نادر میرزایی یکی از فروشندگان میوه در سطح شهر سنندج گفت: مغازهداران و فروشندههای میوه و تره بار هر طور که دوست داشته باشند، اجناس خود را با قیمتهای متفاوت میفروشند، کسی هم نظارت ندارد و مسئولان تماشاچی و نظارهگر هستند.
وی بیان کرد: هفته گذشته لیمو ترش در میدان تره بارسنندج ۲۰ تا ۳۰هزار تومان، امروز ۴۰ هزار تومان بود، روند قیمتها به شدت افرایش یافته، خود ما فروشندهها نیز این محصول را با قیمت بالا خریداری کرده و مجبوریم با قیمت بالا نیز به خریدار بفروشیم.
این فروشنده میوه در سنندج مدعی بود چند روز گذشته لیمو شیرین در میدان تره بار ۱۲ هزار تومان امروز ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان، «شهر بدون صاحب یعنی این» هرکس هر طور که بخواهد قیمت میدهد، کارشناسان سازمان صمت و تعزیرات نقش تماشاچی دارند، چراکه با شیوهای خاص توسط مغازهداران میدان تره بار راضی میشوند!
فروشنده دیگر میوه که خود را مهدی مهدوی معرفی کرد، گفت: افزایش قیمت میوهها از مرکز اصلی یعنی میدان تره بار تعین میشود، باید نظارت در این مرکز بیشتر شود، محصولات از کشاورز با کیلویی ۴ هزار خریداری و با ورود دلالان با ۲۰ هزارتومان به دست فروشنده میرسد.
وی مدعی شد: نظارت و مدیریتی در این استان وجود ندارد در شهر سنندج همه قیمتها الکی است، گاهی در میدان تره بار نیز معاملاتی بین مغازهداران و مسئولان انجام میشود، و کاری به قیمت و فشار اقتصادی مردم نیز ندارند.
این فروشنده میوه در سنندج با ذکر اینکه میوه برای برخی از مردم به یک رویای دست نیافتنی تبدیل شده است، بیان کرد: در «جلوی دخانیات» سنندج گوجه فرنگی کیلویی ۳ تا ۵ هزار تومان اما در خیابان پایینتر«پشت پاسازآشنا» با همان کیفیت به ۷ هزار تومان به فروش میرسد دلیل این اختلاف قیمت با فاصله چند متری چیست؟ قطعاً بینظارتی و بیتوجهی مسئولان است.
۶۵۰ تن پرتقال و ۳۰۰ تن سیب در بازار کردستان توزیع میشود
محمد دروزمی؛ رئیس سازمان صمت استان کردستان درباره تامین میوه شب عید میگوید: خوشبختانه مواد اصلی و نیاز اولیه مردم از جمله شکر، قند، روغن، برنج و میوه شب عید به اندازه کافی در سطح کشور تولید و هیچ کمبودی وجود ندارد.
وی افزود: امسال قیمت میوه شب عید به دلیل شیوع کرونا بیشتر شده، به طوریکه قیمت یک کیلوگرم پرتقال از ۴۲ هزار ریال سال گذشته به ۱۰۵ هزار ریال در سال جاری افزایش یافته است.
رئیس سازمان صمت استان کردستان با یادآوری اینکه قیمت سیب شب عید در سال گذشته ۴ هزار تومان و امسال ۹ هزار تومان اعلام شده است، گفت: ۶۵۰ تن پرتقال و ۳۰۰ تن سیب در بازار استان توزیع میشود.
وی بیان کرد: روغن جامد درماههای گذشته به دلیل نبود قوطی روغن کمبود داشت که اکنون این مشکل نیز حل شده و تولید میشود.
دره وزمی بیان کرد: طرح نظارتی نوروز۱۴۰۰ سازمان صمت از ۱۵ بهمن آغاز و تا ۱۵ فروردین ماه سال آینده با هدف کنترل قیمتها ادامه خواهد داشت و گشتهای نظارتی صبح و بعدازظهر در حال کنترل بازار هستند.
عباس قبادی، دبیر کارگروه ستاد تنظیم بازار کشور نیز از عرضه میوه شب عید خبر داده و اعلام کرده که غرفه رایگان برای عرضه مستقیم میوه شب عید توسط تشکلها انجام خواهد شد و تمام تلاش خود را برای تامین بازار شب عید و در ادامه آن ماه رمضان به کار میگیرم.
وی بیان کرد: ذخایر اقلام اساسی و شب عید به طور کامل انجام شده و از تشکلها و باغداران برای عرضه مستقیم میوه و اقلام اساسی در غرفههای رایگان دعوت میکنیم و میوه شب عید از هفته آینده عرضه خواهد شد.
مشاهدات عینی از آخرین قیمتها از بازار سطح شهر سنندج نشان میدهد که باید دستگاهای متولی بر بازار از جمله صمت و اتاق اصناف، با اعمال نظارت بیشتر بر بازار، از سودجویی متخلفان جلوگیری کنند تا تمامی قشرهای جامعه بتوانند در روزهای نزدیک عید میوه سبد مورد نیاز خانوارهای خود را خریداری کنند.
ثبت دیدگاه