استان ها
| 3 سال قبل

سلامت مردان روی ریل بحران

به گزارش گفتمان: هفته اول اسفند ماه هر سال به عنوان روز ملی سلامت مردان نام‌گذاری شده و با هدف حساس سازی جامعه، آموزش و فرهنگ‌سازی در حد امکان مداخلات تشخیصی و درمانی صورت می‌گیرد تا اقدامات لازم جهت پیشگیری از مخاطرات سلامت آنها انجام شود.

حفظ سلامتی در مردان علاوه براینکه سبب حفظ نیروی مهم مولد در جامعه می‌شود، بر کیفیت زندگی خانواده‌ها نیز تأثیرگذار است، متخصصان سلامت و پزشکان به دلیل مسئولیت‌های فراوان مردان در قبال خود و خانواده، آنها را به تلاش برای حفظ سلامتی‌شان در تمام مراحل و سنین تشویق می‌کنند، اما این موضوع بعد از ۵۵  سالگی به ویژه در زمینه پیشگیری، شناخت سریع و کنترل بیماری‌های مزمن از اهمیت خاصی برخوردار است.

برای آشنایی بیشتر با مقوله سلامت مردان و اهمیت این امر با فاروق وفایی رئیس اداره سلامت روان اجتماعی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت‌وگویی داشته‌ایم که در ادامه می‌آید.

عوامل تهدیدکننده سلامت مردان

رئیس اداره سلامت روان اجتماعی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با اشاره به اینکه سلامت روان یکی از سه جزء اساسی تعریف سازمان بهداشت جهانی از سلامت است، اظهار کرد: سلامتی به معنای تندرستی جسمانی، روانی و اجتماعی است.

وفایی با بیان اینکه متأسفانه اغلب مردان به حفظ سلامت جسم و روح خود چندان توجهی ندارند، اظهار داشت: آنها فکر می‌کنند که اگر نقش اجتماعی زنده و پویایی دارند، از سلامت کامل برخوردار هستند.

وی با اشاره به اینکه  مردان کمتر از زنان به پزشک مراجعه می‌کنند و مراجعه آنها به پزشک نیز به علت بیماری‌های جدی است افزود: لازم است حتی با وجود احساس سلامت، برنامه‌ای منظم برای معاینات پزشکی و مراجعات بهداشتی تنظیم کنند.

مردان رنج‌هایشان را پنهان می‌کنند

این مقام مسئول با ذکر اینکه مردان به شدت نیازمند گرفتن خدمات روانشناسی و روانپزشکی هستند حتی اگر خودشان راغب نباشند، ادامه داد:  سعی ما کارشناسان حوزه سلامت بر این است که این خدمات به سهولت در دسترس آنان قرار گیرد.

وفایی با ذکر اینکه در بسیاری از مواقع مردان به دلیل رویارویی با چالش‌های روزمره زندگی، اهمیت کمتری به سلامت جسمی و روانی خود می‌دهند، گفت: طبق تحقیقات انجام شده هیچ کس مطلقا در برابر چالش‌های روانی مصون نیست بلکه بیماری‌های روانی سراغ همه ( زن و مرد) می‌آید اما در این میان بکار بردن تکنیک‌های مدیریت سلامت روان باید به نحوی به بهبود کیفیت زندگی خود کمک کنیم.

پذیرش کمتر اختلالات روانی در مردان نسبت به زنان

رئیس اداره سلامت روان اجتماعی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: پذیرش اختلالات روان‌پزشکی در مردان کمتر از زنان است که این موضوع ریشه در فرهنگ جامعه ما ایرانیان دارد.

مردها حق دارند غمگین شوند

وفایی پذیرش اختلالات روانی در مردان نسبت به زنان را کمتر برشمرد و گفت: این موضوع ریشه در فرهنگ جامعه ما دارد که از بدو تولد مردان را قوی و پشتیبان خطاب می‌کنند و اجازه بیان رنج‌ها و شکست‌ها را به مردان نمی‌دهند.

وی خاطرنشان کرد:  متاسفانه این عبارات که از کودکی آموخته شده که مردان نباید گریه کنند و باید غم‌ها را در دل خود نگه‌دارند فرهنگی که از طرف جامعه و خانواده از دوران کودکی به ما القا شده است امروزه به یکی از معضلات اجتماعی و مشکلات نظام سلامت تبدیل شده چرا که این باور غلط سبب شده است آنها خود را برتر و قوی بدانند، نسبت به سلامت خود غفلت کرده و دیرتر به پزشک مراجعه کنند.

ورزش و تغدیه سالم در حفظ و ارتقای سلامت مردان موثر است

رئیس اداره سلامت روان اجتماعی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به ارتباط موثر ورزش، رژیم غذایی و سلامت روان مردان گفت: بهبود رژیم غذایی سالم، پیاده‌روی و اختصاص دادن ساعتی برای انجام فعالیت ورزشی یکی از راهکارهای موثر در ارتقاء سلامت جسمانی و روانی این قشر است.

ضرورت پیوند اجتماعی برای حفظ سلامت مردان

وفایی اولویت قراردادن روابط اجتماعی و دوستانه توسط مردان را از دیگر راه‌کارهای افزایش سلامت روانی مردان دانست و گفت: گذراندن وقت با دوستان می‌تواند تاثیر یک تجربه استرس‌زا و منفی را تضعیف کند.

وی با ذکر اینکه ارتباطات با کیفیت اجتماعی شانس بروز مشکلات سلامت روان از جمله کنترل استرس، افسردگی و اضطراب را کاهش می‌دهد، افزود: افکار منفی کم کم مردان را از لذت بردن و نگرش مثبت به زندگی دور می‌کند لذا برای یادگیری مثبت اندیشی بیشتر تلاش کنید و به جای مشکلات، فرصت‌ها را ببینید.

راهکارهایی برای بهبود سلامت مردان

وی با اشاره به اینکه کمک کردن به همنوع، مشارکت در امور خیریه و  کارهای عام‌المنفعه به عنوان عاملی مهم در حفظ سلامت مردان نقش‌آفرینی می‌کند،  ادامه داد: با کمک‌های نوع‌دوستانه و عضویت در NGO ها سلامت روان خود را تضمین کنید.

رئیس اداره سلامت روان اجتماعی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه اعتقاد داشتن به قدرتی برتر از خود (آفریدگار جهانیان) آسایش و آرامش روانی بسیار خوبی برای انسان فراهم می‌کند، افزود: در دنیای پر دغدغه امروزی تکیه بر چنین ارزش‌های والایی و داشتن نیروی معنوی به زندگی معنای دیگری می‌بخشد و بخشی از مشکلات با فکر کردن به این معبود بی‌همتا و قدرت مطلق خودبه خود از بین خواهد رفت.

وفایی یادداشت‌ برداری فردی درباره اتفاقات روزانه خود را از دیگر راه‌کارهای مؤثر در کاهش مشکلات روانی و مؤلفه‌ای مهم در کنترل استرس برشمرد و گفت: احساسات، اتفاقات و رویدادهای روزانه را می‌توانیم یادداشت کنیم و حسمان را نسبت به مسائل روز، روی کاغذ بیاوریم.

وی درپایان تصریح کرد: اگر احساساتی مبتنی بر غم و اضطراب غیر قابل کنترل دارید به‌طوری‌که موجب اختلال در ارتباط با خانواده، جامعه و  عملکرد روزمره و  می‌شود حتما با یک مشاور، روانشناس و روانپزشک مراجعه نمایید.

و اما…..

داده‌ها حکایت از ضرورت توجه بیشتر به سلامت جسمی و روحی مردان  و کشیدن خط بطلان بر این فرهنگ که  “مرد باید که در کشاکش دهر، سنگ زیرین آسیاب باشد” دارد و این امر مستلزم اهمیت خود فرد، خانواده و جامعه است تا در این وانفسای پر آشوب مقوله سلامت مردان روبه فراموشی نگراید.

مشکلات بهداشت روانی بدون در نظر گرفتن سن، جنس، نژاد یا پیشینه اجتماعی می‌تواند بر همه افراد تاثیرات مخرب بگذارد اما همواره چتر توجه‌ بر سلامت روان کودکان و زنان سایه افکنده و اغلب اوقات مردان در این میدان تاخت و تاز ، مورد بی توجهی قرار گرفته اند.

به ویژه در عرصه یکه تازی کرونا، مردان که بیش از سایر اعضای خانواده، بیشتر اوقات را خارج از خانه می گذرانند و برای لقمه نانی در معرض خطر ابتلاء قرار دارند تا آنجا که طبق آمار، مبتلایان و فوتی های کرونا در میان مردان بیش از زنان است، نیازمند توجه و رسیدگی بیشتر هستند.

بیشتر بخوانید:
مطالعه باید به یک رفتار خانوادگی بدل شود
پزشکانی متعالی و بیمارانی درمانده