همدان پیشرو در صنعت انرژی پاک
04 مهر 1403 - 11:30
بازدید 30
2
استان همدان با توجه به موقعیت جغرافیایی و داشتن ۲۹۰ روز آفتابی در طول سال، یکی از مناطق مستعد برای راه‌اندازی نیروگاه‌های برق خورشیدی است و هم اینک با ۹ نیروگاه خورشیدی یکی از قطب‌های صنعت انرژی پاک کشور محسوب می‌شود.
منبع : ایرنا
پ
پ

بهره مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر به عنوان انرژی پاک در جهان به خوبی جایگاه خود را یافته و بسیاری از کشورها از جمله ایران استفاده از این نوع انرژی را در اولویت خود قرار داده‌اند.

تولید برق در زمینه انرژی‌ تجدیدپذیر یک اقدام دو سر بُرد برای دولت و ملت‌ به شمار می‌رود زیرا با نصب صفحه‌های خورشیدی علاوه بر حذف هزینه های مازاد در نیروگاه های سیکل ترکیبی و حرارتی، بهره وری تولید برق نیز افزایش می‌یابد.

در استان همدان با افزایش مصرف برق در برخی از روزهای تابستان، مشترکان در وضعیت هشدار قطعی قرار می‌گیرند؛ جهش تولید در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند این مشکل را برطرف کند و از سوی دیگر محل درآمد پایدار و سبزی برای خانواده‌ها به شمار آید.

بر همین اساس در زمان حاضر با حمایت‌های دولت ۴۹ مگاوات برق از طریق صفحه‌های خورشیدی در پایتخت تاریخ و تمدن ایران تولید می‌شود و ۶۰ مگاوات دیگر نیز در حال اجراست.

حالا، این اقدام هدفمند در زمینه استفاده از انرژی های تجدید پذیر، همدان را به خاستگاه نیروگاه های خورشیدی کشور تبدیل کرده است.

در سال‌های اخیر گام‌های موثر در حوزه تولید انرژی‌های تجدیدپذیر و تابش نور خورشید در استان همدان با حمایت دولت برداشته و جهش تولید را به دنبال داشته است.

همزمان با ایام دهه فجر سال ۱۳۹۵ چراغ نخستین نیروگاه خورشیدی همدان توسط وزیر نیرو وقت روشن شد تا همدان در مدار مستعدترین منطقه برای انتخاب استان نمونه در زمینه احداث نیروگاههای خورشیدی کشور قرار گیرد.

در آن سال ۲ نیروگاه خورشیدی هفت مگاواتی وارد چرخه تولید انرژی‌های پاک استان همدان شد و همچنین با هدف ترویج بخش خصوصی برای تولید این انرژی پاک و بدون آلایندگی، قرارداد خرید تضمینی انرژی تولید شده از طرف وزارت نیرو امضا شد.

همدان، نقطه انتخاب سرمایه‌گذاران

این حمایت وزارت نیرو موجب شد تا سرمایه گذاران بخش خصوصی برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی در همدان مصمم شده و برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی مجوزهای مربوطه را از وزارت نیرو دریافت کنند.

بر این اساس با انجام موافقت نامه‌های مربوطه قرار شد تا ۱۰۰ مگاوات انرژی خورشیدی در قالب ۱۰ نیروگاه هفت مگاواتی و یک نیروگاه ۳۰ مگاواتی ظرف چند سال به بهره ‌برداری برسد.

به گفته کارشناسان، نیروگاه‌های خورشیدی با مقیاس کوچک در هر نقطه‌ای از استان قابل بهره ‌برداری بود و انرژی آن نیز در محل تولید و مصرف می‌شود و از طرفی انرژی تولید شده از این قبیل نیروگاه‌ها پاک و بدون تلفات انرژی است و از طرفی در چرخه تولید آن هیچ گونه انرژی و سوختی دیگر مصرف نمی‌شود.

محل اجرای نیروگاه‌های خورشیدی در استان همدان در مناطق قهاوند، شیرین ‌سو، فامنین، ویان، کبودرآهنگ و تویسرکان جانمایی شده است.

همدان مستعد ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی

همدان در این سال‌ها جهش بسیار خوبی در زمینه تولید انرژی خورشیدی داشته است و با اقدام‌ موثر توانست به عنوان قطب احداث این نیروگاه قرار بگیرد.

این استان با قرار گرفتن در ارتفاع ۲ هزار متری از سطح دریا و داشتن ۲۹۰ روز آفتابی در سال از استان‌های مستعد در زمینه احداث و تولید انرژی‌های تجدیدپذیر به شمار می‌رود.

بر همین اساس سرمایه گذاران خارجی علاقه خاصی به ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی در این استان دارند و از همدان به عنوان مستعد سرمایه گذاری در این حوزه یاد می‌کنند.

گفته آنان، همدان از نظر توپوگرافی منحصر به فرد، شدت تابش، زاویه تابش و ساعات تابش جزو بهترین استان‌ها برای استفاده از این انرژی پایدار محسوب می‌شود.

بر اساس یافته‌های کارشناسان حوزه انرژی، قهاوند، شیرین ‌سو، فامنین، ویان، کبودرآهنگ و تویسرکان بهترین مکان برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی به شمار می‌روند.

همدان میراث‌دار سرمایه‌گذاری انرژی خورشیدی

مشارکت سرمایه گذاران خارجی در راه‌اندازی نیروگاه خورشیدی در سال‌های اخیر منجر به احداث چندین نیروگاه هفت و هشت مگاواتی در استان شد و همدان را به قطب نیروگاه‌های خورشیدی کشور تبدیل کرده است.

این نیروگاه‌ها هرکدام با ظرفیت هفت مگاوات وارد مدار برق استان شده‌اند و هم اکنون ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی استان به ۴۸ مگاوات افزایش یافته است.

تجدید پذیر بودن، فراوانی، پایداری، حفظ محیط زیست، قابلیت دسترسی، کاهش هزینه برق، کاربرد فراوان، ایجاد نکردن آلودگی صوتی و هزینه نگهداری پایین همه با هم دست در دست هم می‌دهند تا به سمت استفاده از نیروگاه خورشیدی حرکت کنیم.

گذاران و احداث نیروگاه‌های خورشیدی در استان همدان انجام شده و به عبارتی این استان به عنوان قطب نیروگاه‌های خورشیدی در کشور مطرح است.

براساس آخرین آمارهای اعلام شده، تاکنون در استان همدان هفت نیروگاه خورشیدی وارد مدار شده‌اند که در کشور رتبه نخست را در اختیار دارد و شهرهای یزد و شیراز در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

همچنین برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی در همدان تاکنون بیش از یک هزار میلیارد تومان هزینه شده است.

با این وجود، ۲۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در استان ظرفیت سنجی شده است ضمن اینکه پیگیری ساخت کارخانه تولید پنل‌های خورشیدی نسل جدید در همدان در حال انجام است.

برنامه استان توسعه نیروگاه‌های خورشیدی است و تاکنون ۶۰ مگاوات موافقت نامه از سوی شرکت توزیع نیروی برق همدان منعقد شده و ۱۳۰ مگاوات پروانه صادر شده است.

جانمایی سه نیروگاه خورشیدی جدید با ظرفیت ۱۳۵ مگاوات در همدان

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان در این باره گفت: سه نیروگاه خورشیدی جدید با ظرفیت ۱۳۵ کیلووات در این استان جانمایی شد.

سیدمجتبی حسینی با اشاره به اهمیت احداث نیروگاه های خورشیدی در استان همدان اظهار کرد: مراحل اولیه احداث این سه نیروگاه ها در استان پیش برده شده است و اراضی آن در مرحله واگذاری است.

این مسوول اضافه کرد: به زودی عملیات اجرایی این سه نیروگاه خورشیدی توسط بخش خصوصی آغاز خواهد شد.

وی بیان کرد: ایجاد یک شهرک نیروگاه خورشیدی نیز در دست بررسی و پیگیری قرار دارد که پس از انجام اقدامات قانونی و امور زیربنایی به عنوان فرصت سرمایه‌گذاری در اختیار مردم استان قرار خواهد گرفت.

حسینی خاطرنشان کرد: همچنین تعداد سه هزار نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس خانگی با ظرفیت پنج کیلووات هم با اولویت افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی در نظر گرفته شده که متقاضیان می‌توانند در این طرح مشارکت کنند.

تولید ۴۹ مگاوات برق از انرژی خورشیدی در همدان

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان نیز گفت: همدان با داشتن هشت نیروگاه خورشیدی با ظرفیت نزدیک به ۴۹ مگاوات یکی از استان‌های پیشرو در تولید برق از انرژی خورشید محسوب می‌شود.

علی سهرابی بیدار اظهار کرد: از مهمترین اقدامات انجام شده شرکت برق همدان، در راستای جذب سرمایه گذاری نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک، تاسیس و بهره برداری تجاری از هشت نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۴۹ مگاوات است.

وی افزود: نیروگاه‌های خورشیدی به عنوان منبع انرژی، نقش بسیار مهم و کلیدی در تولید انرژی پاک و پایدار دارند.

وی با بیان اینکه اهمیت این نوع نیروگاه ها به دلیل تجدیدپذیر و پایدار بودن، کاهش هزینه ها، سازگاری با محیط زیست اشتغالزایی و توسعه فناوری و استقلال انرژی است، تصریح کرد: امروز دستاوردهای شرکت توزیع برق استان در زمینه احداث نیروگاه های مقیاس کوچک چشمگیر است که این دستاوردها نه تنها نمایانگر پیشرفت‌های فنی و مهندسی است، بلکه نقش مهمی در توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست دارند.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان با اشاره به اینکه توسعه زیرساخت‌ها نیز یکی از دستاوردها محسوب می‌شود، گفت: همزمان با ابلاغ نرخ خرید تضمینی برق از نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک در سال ۱۳۹۵، اقدامات لازم در این شرکت برای جلب سرمایه گذاری نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک انجام شد و با پیگیری‌های مداوم، نخستین نیروگاه هفت مگاواتی کشور در همان سال مورد بهره برداری قرار گرفت و تاکنون نیز جذب سرمایه گذاران در دستور کار است.

وی ادامه داد: نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک استان همدان شامل ۶ نیروگاه با سرمایه گذاری خارجی به مجموع ظرفیت ۴۶.۹ و ۲ نیروگاه با سرمایه گذاری ایرانی به ظرفیت ۲ مگاوات است.

سهرابی بیدار تصریح کرد: در راستای تشویق مشارکت مشترکان دارای انشعاب برق نیز در استان، شرکت توزیع نیروی برق با انعقاد قرارداد خرید تضمینی ۲۰ سال با مشترکان به نمایندگی از سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی(ساتبا) است.

وی ادامه داد: نیروگاه‌های خورشیدی برای کمک به ناترازی تولید و مصرف در پیک بار تابستان امسال وارد مدار تولید شد.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان عنوان کرد: برای رفاه حال خانواده‌های عشایر استان و دسترسی به انرژی برق، تاکنون تعداد قابل توجهی سامانه قابل حمل خورشیدی به آن‌ها تحویل شده است.

وی با بیان اینکه با توجه به ظرفیت همه نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک بهره برداری شده در کشور، نزدیک به پنج درصد از کل نیروگاه های تجدیدپذیر بهره برداری شده در کشور سهم استان همدان است، گفت: سهم نیروگاه خورشیدی استان نیز نسبت به همه نیروگاه‌های خورشیدی بهره‌برداری شده در کشور برابر ۱۱ درصد است.

سهرابی بیدار با اشاره به اینکه با توجه به همزمانی پیک تولید نیروگاه های خورشیدی با پیک بار شبکه سراسری، این نیروگاه ها نقش بسزایی در تولید برق در پیک بار شبکه دارند، گفت: تاکنون چهار نیروگاه مقیاس کوچک گاز سوز (DG,CHP) با محوریت تامین بار مراکز صنعتی با مجموع ظرفیت ۱۷.۷ مگاوات در سطح استان راه اندازی و بهره برداری شده است.

وی با بیان اینکه چشم انداز ما بر افزایش بهره وری، توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و تجدیدپذیر تمرکز دارد، خاطرنشان کرد: با ادامه این تلاش‌ها و با همت همه کارکنان و همکاری با سرمایه گذاران در این حوزه، اعتقاد داریم که می‌توانیم به اهداف پایدار و موفقیت آمیزی برای توسعه پایدار انرژی خورشیدی در استان برسیم.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.