جاذبه‌های چهارمحال و بختیاری در کفن عدم تبلیغات!
28 شهریور 1399 - 17:44
بازدید 98
0

جاذبه‌های استان چهارمحال و بختیاری در کفنی از عدم تبلیغات مدفون است به نحوی که این استان با وجود آنکه فاصله کمی از اصفهان دارد اما برای جاذبه‌های بکر و طبیعت آن تبلیغ نمی‌شود. به گزارش گفتمان زاگرس؛ اداره کل میراث فرهنگی استان چهارمحال و بختیاری تور آشناسازی را با حضور فعالان گردشگری برگزار کرد. در […]

پ
پ

جاذبه‌های استان چهارمحال و بختیاری در کفنی از عدم تبلیغات مدفون است به نحوی که این استان با وجود آنکه فاصله کمی از اصفهان دارد اما برای جاذبه‌های بکر و طبیعت آن تبلیغ نمی‌شود.

به گزارش گفتمان زاگرس؛ اداره کل میراث فرهنگی استان چهارمحال و بختیاری تور آشناسازی را با حضور فعالان گردشگری برگزار کرد. در این تور که به منظور معرفی جاذبه‌های گردشگری و تاریخی و طبیعی استان به فعالان این حوزه مانند خبرنگاران، عکاسان، مستندسازان و راهنمایان گردشگری و اینفلوئنسرها در مدت چهار روز برگزار شد، دیدن جاذبه‌های تاریخی شهرکرد مانند قلعه چالشتر، موزه باستان شناسی و یا بازارچه صنایع دستی در دستور کار بازدید این گروه قرار گرفت.

پس از آن گروه فعالان صنعت گردشگری، به منطقه تفریحی و گردشگری و البته تاریخی پیرغار رفت. تفرجگاهی در روستای ده چشمه شهرستان فارسان. در این روستا همچنان سنگ قبرهای قدیمی در گورستان دیده می‌شود و هنوز هم در میان درختان و رودی که از این روستا می‌گذرد آلاچیق‌هایی برای مهمانان برپاست. اما آنچه که روستای ده چشمه را معروف کرده کتیبه و تفرجگاه پیرغار است.

کتیبه‌ای که تاریخ مشروطه را در خود دارد محصور میان نرده‌های آهنین است اما درختچه‌هایی کوچک دور تا دور آن را گرفته تا شکافی روی سنگ‌ها ایجاد کنند. بر روی این سه کتیبه در پیرغار از زبان دو شخصیت و رهبر تأثیر گذار در دوران مشروطیت نوشته شده است که نام‌های آنان سردار اسعد و سردار ظفر بوده است. بر روی کتیبه اول اشاره‌ای به وضعیت ایران در زمان مظفرالدین شاه و درخواست‌های مردم نیز شده است و همچنین در ادامه آن شرح وقایعی از وضعیت مردم در اصفهان و تهران و درخواست‌های آنان نیز در این کتیبه بیان شده است. از جنگ‌های که بین قبایل در این شهر رخ داده هم شرح حال کوتاهی بیان شده است. این نوشته‌ها از زبان سردار ظفر بوده است.

در کتیبه‌ای که از زبان سردار اسعد نوشته از شده پس از ذکر دو بیت شعر گزیده‌ای از اتفاقاتی که در این شهر بر سر انتقال قدرت از ایلخانی به حاجی ایلخانی نیز بیان شده و به قلمروی حکومت بختیار هم اشاره‌های کوتاهی شده است. با توجه به اینکه سالهای زیادی از نوشته شدن این کتیبه می‌گذرد مرمت‌های زیادی بر روی این کتیبه‌ها انجام شده است. عملیات مرمت کتیبه‌های مشروطیت شامل دفع و حذف عوامل آسیب‌زا، دفع رطوبت، لایه برداری، حذف گل‌سنگ و آسیب‌های بیولوژیکی و منظری و خوانا سازی کتیبه‌های تاریخی در مجموعه گردشگری پیرغار در حال انجام است.

در کنار این کتیبه‌ها و تفرجگاه غاری نیز وجود دارد که ورودی آن یک فضای چند متری است و مردم به باور خود زمانی که سنگی را روی دیوار و سقف غار می سابند، اگر آرزویی کنند و آن سنگ کوچک به دیوار بچسبد آرزویشان برآورده خواهد شد. برخی هم می‌گویند جاذبه دیواره‌ها و پارافین شمع‌هایی که به دیوارها زده شده باعث جذب این سنگ ریزه ها می‌شود.

در ادامه پس از توقفی در این تفرجگاه، فعالان حوزه گردشگری برای آشنایی با ظرفیت‌های طبیعتگردی استان به شهرستان کوهرنگ رفتند شهرستانی که به طبیعت بکرش در تمام فصول سال مشهور است و چشمه‌های آب معروفی دارد.

دیدار با پناهنده کوهرنگ

دیدار با یکی از کارشناسان هتلداری یکی از برنامه‌ها بود. هنگامی که گروه برای صرف غذا به هتل فریدون رئیسی دهکردی رفتند با هتلی مواجه شدند که سرتاسر آن را حتی داخل آسانسور و روی میز پذیرش با فرش‌های دست باف بختیاری و چالشتری پوشانده شده بود.

رئیسی دهکردی می‌گفت که با وجود داشتن اقامت دائم آمریکا و زندگی در آلمان و اتریش اما به کوهرنگ پناهنده شده چون زادگاهش اینجاست. او همچنین به دلیل ارتباطاتی که با گردشگران خارجی دارد توانسته در طول سال و قبل از کرونا میزبان گردشگرانی از کشورهای اروپایی در هتلش باشد.

او همچنین معتقد است که باید از ظرفیت‌های گردشگری و طبیعی وعشایر استان چهارمحال و بختیاری استفاده و آن را معرفی کرد چون اگرچه اروپایی‌ها کوه‌های آلپ و مناظر زیبایی را دارند اما عشایری که در این طبیعت زندگی کنند را هیچ وقت نداشته اند. ضمن اینکه هنوز طبیعت کوهرنگ برایشان جذاب است درحالی که طبیعت آلپ به واسطه تله کابین و هتل‌هایی که ساخته شده از بین رفته است.

حبیب محمدحسینی اولین راهنمای گردشگری استان چهارمحال و بختیاری بود که شرکت کنندگان در تور آشناسازی اداره کل میراث فرهنگی استان را در بخش‌هایی همراهی کرد او هم نظرش بر این بود که اروپایی‌ها با اینکه خودشان طبیعت زیبایی دارند اما برای آنها جاذبه عشایر در کنار این طبیعت بکر بسیار جذاب است او در این سفر گفت: گردشگران خارجی این استان معمولاً با مراجعه به سایت‌ها با جاذبه‌های گردشگری اینجا آشنا می‌شوند. این گروه‌های توریستی از اروپا و کشور سوئیس برای دیدن جاذبه‌های طبیعی می‌آیند و از طبیعت چهارمحال و بختیاری به عنوان آلپ ایران یاد می‌کنند. اگرچه که خودشان جاذبه طبیعی کوه‌های آلپ را دارند اما جاذبه‌ای به نام عشایر را ندارند در واقع عشایر برای استان پتانسیل مهمی هستند. گردشگران خارجی دوست دارند در کنار آنها چند روزی زندگی کنند حتی نان بپزند و یا شیر بدوشند. آنها وقتی از اینجا می‌روند گروه دیگری را معرفی می‌کنند تا در ایران سفر کنند. متأسفانه برای طبیعتگردی استان و اینکه در استان چه ثروتی وجود دارد تبلیغی نمی‌شود در واقع جاذبه‌های این استان در کفنی از طبیعت و برف مدفون شده است.

در نزدیکی هتلی که رئیسی مدیریت آن را به عهده دارد، تونل کوهرنگ نیز قرار گرفته تونلی که برای بازدید از آن مقامات سیاسی زیادی به این منطقه و هتل او آمده اند و حالا خود این تونل هم یک جاذبه گردشگری است.

بعد از استراحتی کوتاه و صرف ناهار گروه بازدیدکننده از جاذبه‌های گردشگری استان به همراه تعدادی از جوانانی که گروه آفرودسواران استان را تشکیل می‌دادند راهی طبیعت کوهرنگ شدند تا اینکه به سرچشمه رسیدند سرچشمه زاینده رود که خروشان از دل کوه بیرون می‌آمد. مسیری سبز با ماشین‌های آفرود طی شد این مسیری است که هر کسی نمی‌توانست برود گروه آفرودسوار آمده بودند تا بگویند که می‌توانند گردشگران را به هر کجای استان با این خودروها ببرند و تور گردشگری طبیعی اجرا کنند با هر اندازه متقاضی و گردشگر داخلی یا خارجی.

یادبودی برای بزرگ ایل

در میانه مسیر، راهنمای گردشگری استان یادبودهایی را به مسافران نشان داد که برای درگذشت بزرگ ایل در زمین‌ها ساخته بودند. به سنگ چین مستطیلی شکلی که روی آن نام و یاد یک بزرگ مرد بختیاری نوشته شده «مافه گه» گفته می‌شد.

رشید کبیری دهکردی راهنمای گردشگری استان چهارمحال و بختیاری گفت: مافه گه مافه یا مافه گه مکانی مقدس برای بختیاری هاست نمادی از شخص درگذشته که به دور از سرزمین خود مرده است. ایل و تبار آن شخص یادبودی برای وی در زمین‌هایش بنا می‌کنند. لزوماً در این ما فه گه قبری وجود ندارد. روز سوم و یا هفتم درگذشت آن مرد، زنان بالای ۶۰ سال ایل، اسب آن مرحوم را کتل بندی می‌کنند و با پارچه‌های سیاه و تزئینات به خصوص آن را مزین کرده و به صورت چپ گرد دور اسب می‌چرخند و اشعار سوزناک را می‌خوانند. در قدیم این یادبودها به صورت خشکه چین ساخته می‌شدند و معمولاً از آنجا که عشایر ییلاق و قشلاق می‌کنند، قبر اصلی در شهر دیگری است و این بنا صرفاً برای یاد آن فرد ساخته می‌شود. هنوز هم این رسم در میان عشایر اینجا مرسوم است.

در این مسیر غیر از رشید کبیری دهکردی که از راهنمایان استان چهارمحال و بختیاری و بهروز امامی نایب رئیس انجمن دفاتر مسافرتی استان نیز تور آشناسازی فعالان گردشگری را همراهی می‌کردند.

مهر

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.